Meclis Başkanlığı için yeni isimler

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Temmuz seçimlerinin ardından Ankara kulisleri Meclis Başkanı ve Cumhurbaşkanı seçimlerine yoğunlaştı.

Kulislerde farklı isimler ve senaryolar konuşuluyor. Meclis Başkanlığı için Cemil Çiçek, Vecdi Gönül ve Köksal Toptan'ın isimleri ön plana çıkıyor. Cumhurbaşkanlığı konusunda ise Abdullah Gül'ün vereceği karar belirleyici olacak Haberin devamı

23.dönemin ilk oturumda milletvekilerinin and içmesi ile Meclis Başkanlığı için 10 günlük seçim süreci başlayacak.

Ancak bu takvim öncesinde kuliste başkanlık koltuğuna oturabilecek isimler tartışılıyor.

Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın yeniden aday olması beklenmiyor. Kulislerde Arınç'ın MGK'da temsil edilen bir bakanlık istediği dile getiriliyor. Başbakan Erdoğan'ın bu talebe nasıl yaklaşacağı konusunda farklı görüşler var.

YENİDEN VECDİ GÖNÜL İSMİ

Yeni Meclis Başkanlığı içinse 59. Hükümetin Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ismi gündeme getiriliyor. Gönül'ün ismi 2002 seçimlerinden sonra da Meclis Başkanlığı için geçmişti.

CEMİL ÇİÇEK İSMİ DE GÜNDEMDE

Gündemde olan bir başka isim Adalet Eski Bakanı Cemil Çiçek. Parti kulislerinde Çiçek'in artık Adalet Bakanlığı istemediği, meclis başkanlığını tercih edeceği, gruptan da destek bulacağı ifade ediliyor.

TOPTAN GRUPTAN DESTEK BULABİLİR

Bir başka meclis başkanı adayı olarak dile getirilen isimse Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan. Milli Eğitim Bakanlığı için de ismi geçen Toptan'ın da gruptan destek bulacağı dile getiriliyor.

Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde Başbakan Erdoğan'ın önce parti grubunun ardından da muhalefetin nabzını yoklayacağı belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Meclis Başkanı seçimi sonrasında sıra 11. cumhurbaşkanı seçimine gelecek. Edinilen bilgilere göre başbakan partisinin yetkili organları ile yapacağı görüşmelerin ardından muhalefet ile uzlaşı arayacak.

11. Cumhurbaşkanlığı seçiminde daha önce AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olan Abdullah Gül'ün tavrı belirleyici olacak.

Kulislerde Gül'ün şu ana kadar adaylıktan vazgeçtiğine dair bir işaret gelmediği vurgulanıyor. Gül adaylığında ısrar ederse başbakanın destekleyeceği ancak muhalefete Gül'le birlikte başka adayların da götürülebileceği vurgulanıyor.

Ancak eğer Gül adaylıktan vazgeçerse başbakanın muhalefetle uzlaşmak konusunda elinin rahatlıyacağı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber