Mersin ve Batman'ı sarsan yolsuzluk operasyonları: 31'i kamudan, 84 gözaltı

Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mersin ve Batman'ı sarsan yolsuzluk operasyonları: 31'i kamudan, 84 gözaltı

Mersin'de aralarında Bayındırlık Müdürü ve yardımcılarının da bulunduğu 68 kişi, Batman'da ise Halk Eğitim Müdür Yardımcısı ile 15 kamu görevlisi yolsuzluk operasyonlarında gözaltına alındı

SONER ARIKANOĞLU

ANKARA - Mersin ve Batman'da yolsuzluk operasyonu başlatan polis, 31'i kamu görevlisi olmak üzere toplam 84 kişiyi gözaltına aldı. Mersin'de aralarında Bayındırlık İl Müdürü Zekeriya Evren ve iki yardımcısının da bulunduğu 15'i kamu görevlisi 68 kişi; Batman'da aralarında Halk Eğitim Müdür Yardımcısı'nın da bulunduğu 16 kamu görevlisi, ehliyet yolsuzluğu yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre; Mersin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mersin'de yapılan çok sayıda ihaleye fesat karıştıran bir çeteye yönelik operasyon başlattı. Yedi ay süren teknik takibin ardından, aralarında Mersin Bayındırlık İl Müdürü Zekeriya Evren ile yardımcıları Erol Perçem ve Zeki Kara'nın da bulunduğu 68 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 16'sı kamu görevlisi.

İhalelerde yolsuzluk

Zanlıların, çok sayıdaki yol, köprü, okul ihalesine fesat karıştırdıkları; ihaleleri kimin alacağını önceden kararlaştırdıkları, ihale fiyatlarını yüksek tutarak kamuyu zarara uğrattıkları; kendi adamları dışındakilerin ihalelere girmelerini engelledikleri ve kamu görevlilerine rüşvet verdikleri .

Mersin Bayındırlık Müdürü Evren'in, daha önce görevden alındığı; ancak idari mahkemeye açtığı davayı kazanarak görevine geri döndüğü öğrenildi. Gözaltına alınan zanlılar arasında il özel idaresi, il milli eğitim müdürlüğü çalışanları da bulunuyor.

Ehliyet operasyonu: Ters Yön

Batman'da ehliyet yolsuzluğu yapan bir çeteye de operasyon başlatıldı. Ters Yön adlı operasyon kapsamında; yaklaşık altı ay süren teknik takibin ardından dün harekete geçen polis, aralarında Batman Halk Eğitim Müdür Yardımcısı ile Batman Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görevli bir şefin de bulunduğu 16 kamu görevlisini gözaltına aldı. Zanlıların, ehliyet almaya hak kazanamayanların sahte belgelerle ehliyet almalarını sağladıkları bildirildi.

RADİKAL

Mersin'de Başbakan oluru ile temiz eller

Başbakan'ın talimatı üzerine harekete geçen Emniyet Müdürlüğü, aralarında Mersin Bayındırlık İl Müdürü Evran'ın da bulunduğu 68 kişiyi gözaltına aldı..

Mersin'de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'ne yönelik bir operasyon gerçekleştirildi. İnşaat ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla başlatıldığı öğrenilen operasyonda çeşitli ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla aralarında Bayındırlık İl Müdürü Zekeriya Evran ile 2'si müdür yardımcısı toplam 12 Bayındırlık memuru gözaltına alındı. Gözaltına alınan toplam 68 kişi arasında AK Parti ve MHP'li il genel meclisi üyeleri ile Mersinli işadamlarının bulunduğu öğrenildi.

TALİMAT BAŞBAKAN'DAN

4 aydır takipte olan Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki gün çeşitli ihalelerde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla, Bayındırlık İl Müdürlüğü'ne operasyon düzenledi. Polis ihalelere adı karışan Mersin AK Parti İl Meclis üyelerinin de adını tespit etti. Bu bilginin Ankara'ya ulaşmasının ardından Başbakan Erdoğan "üzerine gidilsin" talimatını verdi. Mersin AK Parti İl Başkanı Mustafa Muhammet Gültak'a gönderilen mesajda, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından adı ihale yolsuzluğuna karışan tüm AKP'lileri partiden ihraç kararı verilmesi için disiplin kuruluna sevk edilmesi istendi. Seçim sonrasına bırakılan operasyonda, Mersin Bayındırlık İl Müdürü Zekeriya Evran ile 2 müdür yardımcısının da bulunduğu 12 Bayındırlık personeli ile göreve 4 ay önce gelen AK Partili İl Genel Meclisi Başkanı Adem Serin ve MHP İl Genel Meclisi üyesi Şuayip Kırmızı, AK Parti İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Hasırcı, AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Ramazan Koyan ile işadamlarının olduğu toplam 68 kişi gözaltına alındı.

SORGU SÜRÜYOR

Mersin Bayındırlık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Şahin, operasyonu doğrularken savcılık soruşturması aşamasında olduğu gerekçesiyle bilgi veremediğini belirtti. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü personelinin yanı sıra 6 bayanın da operasyonda gözaltına alındığı belirtildi. İhaleye fesat karıştırmak, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınanların Emniyet'teki sorgularının devam ediyor.

SABAH

Yolsuzluk operasyonunda 68 gözaltı

Mersin polisi, ihalelerde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne operasyon düzenledi.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Organize Kaçakçılık Şube ekiplerinin seçim öncesi başladığı çalışma sonucunda, çeşitli ihalelerde usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla aralarında Mersin Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Z.E.'nin de bulunduğu 68 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanların arasında Bayındırlık ve İl Müdürü Z.E. ve 4 memur, bir partinin il yönetiminden 1 kişi, 2 il genel meclis üyesi ve 6 kadın da bulunuyor. Gözaltına alınan zanlılar, Mersin Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. İl Özel İdare Müdürlüğü bünyesinde açılan çeşitli ihalelere fesat karıştırma, rüşvet ve yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınanların sorgusunun sürdüğü ve ek gözaltı süresi alındığını belirten yetkililer, soruşturmanın devam ettiğini ve gözaltı sayısının artabileceğini kaydetti. Yaklaşık 3 ay önce çalışmalara başlanan operasyonun düğmesine pazartesi günü basıldı. Operasyonla gözaltına alınan şahısların il özel idaresi tarafından verilen köy yolları, okullar, içme suyu ihaleleri verilmesine fesat karıştırma iddiası ile mahkemeye sevk edilecekleri bildirildi

ZAMAN

AKP'li başkana ihale sorgusu

Mersin'de kamu ihalelerinde yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan 68 kişi arasında Bayındırlık İl Müdürü Evran ile AKP'li İl Genel Meclisi Başkanı Serin de var

Mersİn DHA

Mersin'de, kamu ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan operasyonda, Bayındırlık İl Müdürü Zekeriya Evran'ın ardından İl Genel Meclis Başkanı AKP'li Adem Serin ile İl Genel Meclis Üyesi AKP'li Hüseyin Hasırcı ve eski üye MHP'li Şuayip Kırmızı da gözaltına alındı.

Mersin Valiliği'ne altı ay önce kamuya yönelik bazı inşaat ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı ihbarı üzerine harekete geçen Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla çalışma başlatan polis, ihale yolsuzluğuna adı karışanların telefonlarını dinlemeye aldı.

Yaklaşık altı ay süren teknik takibin ardından polis, önceki gün operasyon için düğmeye bastı.

Önce Bayındırlık Müdürlüğü'ne baskın yapan polis, 2005-2006 döneminde yapılan kamu ihalelerine fesat karıştırdıkları öne sürülen Zekeriya Evran, Müdür Yardımcıları Erol Perçen ve Zeki Kara ile kurumun çeşitli birimlerde görevli çok sayıda memuru gözaltına aldı.

Ayrıca, Bayındırlık Müdürlüğü'nün devlet ihaleleriyle ilgili olan tüm bilgisayar kayıtları ile belgelere de el konuldu. İkinci operasyon da, valilik bütçesini kullanan İl Özel İdare Müdürlüğü'nde yapıldı. Önceki gece yapılan baskında da birçok belgeye el konuldu. İl Genel Meclis Başkanlığı'na nisanda seçilen AKP'li Adem Serin, İl Genel Meclis üyesi AKP'li Hüseyin Hasırcı'nın yanı sıra eski İl Genel Meclis üyesi MHP'li Kırmızı da gözaltına alındı.

Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde görevli mühendis Alp Apaydın, gözaltına alındıktan bir süre sonra kalp krizi geçirdi. Polisler tarafından Mersin Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Apaydın tedaviye alındı.

MİLLİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber