Telekom % 16 indirim yaparsa Cem'in dayısı kaç yaşında olur?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜNLÜ komedyen Cem Yılmaz'ın reklamlarıyla abone sayısını artırmak isteyen Türk Telekom'un cinliğini, TAKVİM ortaya çıkardı. 4 ayda 3 kez tarife değiştiren Türk Telekom, yüzde 16 indirim yapmış gibi görünse de Mart ayındaki fiyatlara göre hâlâ yüzde 10 daha zamlı...

***

Telekom % 16 indirim yaparsa Cem'in dayısı kaç yaşında olur?

4 ay içinde 3 kez tarife değiştiren Türk Telekom, Cem Yılmaz reklamındaki gibi 4 işlemle yine kafaları karıştırmayı başardı. Danıştay'ın ardından yenilediği son tarifeyle şehiriçi görüşme ücretini % 16 indirmiş gibi görünse de aslında % 10 zam yaptı.

Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararından sonra tarifelerini yenileyen Türk Telekom (TT), yine kafaları karıştırdı. Mart ayında şehiriçi konuşma ücretini yüzde 26 artıran TT, yargı kararından sonra, yüzde 16 indirim yaptığını açıkladı. Ancak indirim, yürütmesi durdurulan tarife üzerinden yapıldı. Bu da, mart ayından önceki tarifeye göre yüzde 10 zam anlamına geliyor. Böylece Cem Yılmaz'ın '8,1' başlıklı reklamındaki gibi 4 işlem sonucu ortaya çıkardığı rakamlar, tarifelerde de gerçek oldu...

ZAM MI İNDİRİM Mİ?

TT, ortaya çıkan karışıklıkları gidermek için dün bir basın toplantısı düzenleyerek yeni tarifelerini açıkladı. Ancak açıklamalar da kafalardaki soru işaretlerini gideremedi. Yeni tarifeye göre, 21 Temmuz 2007'den itibaren geçerli olmak üzere şehiriçi görüşmelerde standart hatta yüzde 16, hesaplı hatta yüzde 10 indirim yapıldı. 21 Temmuz itibarıyla da yeni tarifelerin uygulanmasına başlandı. TT Pazarlama Direktörü Erem Demircan, yeni tarifeyle şehirlerarası, milletlerarası ve GSM aramalarında 1 Mart tarihli tarifedeki indirimlerin aynen korunduğunu söyledi. Demircan, standart hattaki bedava gece kontörüne son verildiğini, hesaplı hattaki bedava kontör sayısının 100'e indirildiğini, hesaplı hattaki gece kontörlerinin kullanımının da saat 22.00'den 20.00'ye çekildiğini söyledi.

GERİ DÖNÜŞ YOK

Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany de, tarifelerin Danıştay kararı müspet olsa bile yürürlükte kalacağını vurguladı.


İşte Cem Yılmaz'ın 8,1 hesabı

ŞAKAYLA karışık anlatınca 'Anlamıyoruz' diye bir problem oluyor. Grafik olarak anlatıyorum. Şimdi. Şehiriçi ve şehirlerarası konuşmaya aynı parayı ödüyorum. Ben Levent'te oturuyorum. Ev benim üzerime. Dayım Zeytinburnu'nda. N'oluyor? Aynı şehirde oturuyoruz. Da-yım. 5 harf. Dakikası 8,1 kuruşa konuşuyoruz. 2 kişi olduğumuza göre ikiye bölüyorum: 4. Ne oluyor? Dayım 54 yaşında.


Zamlı tarife 100 bin abone kaybettirdi

2005 Kasım'ında hisselerinin yüzde 55'i Oger'e devredilen Türk Telekom'un, özelleştirmeye bağlanan nedenlerle geride kalan 1.5 yıllık dönemde abone sayısı 19 milyon 300 binden 18 milyon 800 bine kadar düştü. Mart ayında uygulamaya konulan zamlı tarifeler de 100 bin dolayında abone kaybına neden oldu. Abone kaybında, İç Anadolu Bölgesi başı çekti. Onu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu izledi. Türk Telekom, bu bölgelerdeki abone kayıplarının bir bölümünü, diğer illerdeki yeni abonelerle telafi etmeyi başardı.

HER YERDE BÖYLE

TT yetkilileri, dünyanın değişik ülkelerinde de telekom özelleştirmesi sonrasında operatörlerin belli ölçülerde abone kaybına uğradığını kaydetti. Yetkililer, TT'nin bu dönemdeki kaybının dünya örnekleri incelendiğinde ciddi boyut taşımadığını savundu. Yetkililer, Türk Telekom'un yeni evlilere yönelik 'bedava telefon' kampanyasının abone kayıtlarını hızlandırdığını söyledi.


'Kronometrik zam icat etti'

ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO), yeni tarifesinde kronometrik zam yaptığını iddia ettiği Telekom'un yeni gelir kapısı oluşturduğunu savundu. EMO'dan yapılan açıklamada, Türk Telekom'un, yeni tarifesinde de yargı kararına uymadığına dikkat çekildi. Açıklamada, tarife tebliğine göre en fazla yüzde 9.6 zam yapılabileceği belirtilirken, sabit ücrette de yüzde 25'e yakın artışın korunduğunun altı çizildi. Açıklamada, "TT kronometrik zam icat etti. Dakika bazında fiyat değişikliği olmamasına karşın, şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonu aramalarında ücretlendirme periyodu değişikliğiyle ayda 70 milyon YTL tahsilat sağlayacak" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber