Merkez Bankası, doların 1 YTL'ye düşmesini önleyecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doların düşüşüne Durmuş müdahalesi

Doların YTL karşısında sürekli değer kaybetmesi üzerine Merkez Bankası beklenen kararı aldı ve günlük döviz alım tutarını arttırdı

ERSİN YILANCI /ANKARA

Seçimlerin ardından hızla düşen dövizdeki bu ani hareketlilik ekonomi yönetimi tarafından yakından izleniyor. Dövizde daha fazla düşüşün önüne geçmek için harekete geçen Merkez Bankası günlük döviz ihale miktarlarını yükseltme kararı aldı. Buna göre döviz alımındaki üst sınır 120 milyon dolara çıktı. YTL'nin yabancı para birimleri karşısında aşırı değer kazanmasının ekonomik dengeleri sarsacak bir gelişme olmadığını düşünen Merkez Bankası, yine de özellikle doların 1 YTL'ye düşmesini durdurmak için düğmeye bastı. Şimdilik doğrudan müdahaleyi erken bulan Merkez Bankası ilk aşama olarak günlük döviz alımını 45 milyon dolardan 120 milyon dolara yükseltti. Bu kararın Banka'nın döviz rezervini güçlendirmesi bekleniyor. Merkez Bankası yönetimi, Para Politikası Kurulu'nu ise şu seviyede toplamayı düşünmüyor. Öte yandan seçim sonrası piyasalarda yaşanan bu iyimser hava faiz oranlarına da yansıdı.

DOLAR 6 YIL ÖNCEYE DÖNDÜ

Döviz kurunda yaşanan bu ani düşüş YTL'yi dolar karşısında altı yıl önceki düzeye yaklaştırdı. Doların 13 aydaki değer kaybı ise yüzde 27,5'a ulaştı. Finans uzmanları dolardaki düşüşte alt risk sınırı olarak 1 YTL çıtasına dikkat çekiyor. İMKB ve döviz piyasasına yabancı oyuncuların hakim olduğuna dikkat çeken uzmanlar, döviz ve borsada ki bu değişimden özellikle bu kesimin karla çıktığını vurguluyor. Uzmanlara göre yabancı finans şirketleri özellikle borsada elde ettikleri kazancı kısa bir süre sonra nakde çevirecek.

BORSADA COŞKU DEVAM EDECEK

Piyasalarda yaşanan iyimser havayı Yeni Şafak'e değenlendiren Ata Yatırım Baş Ekonomisti Nurhan Toguç, borsada yaşanan coşkunun 2008 sonuna kadar sürmesini beklediklerini söyledi. Seçim sonrası finans piyasasında esen rüzgarır kısa vadede dinmesinin beklenmediğini ifade eden Toguç; "Ekonomideki istikrarlı büyüme ve sandıktan tek parti iktidarının çıkması bu havanın uzun bir müddet sürmesine yol açacaktır" dedi. Dünya finans çevrelerinin Türkiye'ye ilgisinin artarak süreceğini anlatan Toguç, tek endişe verici gelişme olarak ABD'de yaşanabilecek muhtemel olumsuz havayı işaret etti. ABD'de yaşanacak böyle bir gelişme karşısında global piyasalar ve gelişmekte olan ülkelerin her zaman olumsuz etkilendiğini hatırlatan Toguç, bunun dışında politik çalkantılar olmaması halinde Türk mali ve finans piyasasında kısa ve orta vadede risk faktörü görülmediğinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber