Yaz meyveleri alerji yapabilir

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Tüylerinden rahatsız olduğum için şeftaliye dokunamıyorum?, ?Karpuz yedikten sonra kaşıntım başlıyor? sözleriyle dile getirdiğiniz şikayetlerinizin nedeni alerji olabilir. İşte yaz meyveleri hakkında bilmeniz gerekenler...

Saman nezlesi olan kimi hastalarda bazı meyve ve sebzelere karşı ağızda alerji oluşabildiğini anlatan Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. İlkay Keskinel, huş ağacı veya ot polenlerine alerjisi olan hastaların yaklaşık yüzde 40'ında ağız alerjisi saptandığını belirtiyor. Bu alerjinin nedenini, polenlerdeki alerjenlerle bazı besinlerdeki alerjenlerin benzeşmesine bağlayan Dr. Keskinel, ağız alerjisinin yaşça büyük çocuklarda ve erişkinlerde görüldüğünü kaydediyor.

POLEN SORUNU

Huş ağacına alerjisi olanlarda kivi, elma, armut, şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, erik, kereviz, havuç, maydanoz, patates, domates, biber, mercimek, fasulye, kişniş, rezene, erik, fındık, fıstık, badem ve ay çekirdeği yendiğinde alerji belirtileri görülebildiğini anlatan Dr. Keskinel, "Çimen polenleri alerjisinde kavun, karpuz, kivi, portakal ve domates şikayete neden olabilir. Sıklıkla alerjiye sebep olan bitkilerden pelin otu alerjisinde kereviz, havuç, kavun, karpuz ve elma ile oral alerji sendromu gelişebilir. Bir polene alerji olması, o polenle ilişkili besinlerin hepsi ile sorun yaşanacağı anlamına gelmez" diyor. Dr. Keskinel ağız alerjisinin belirtilerini şöyle sıralıyor: "Dudaklarda, ağızda, boğazda yanma ve kaşıntı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, hapşırık ve burun akıntısı, ağır durumlarda ürtiker (kurdeşen)." Nadiren kusma, ishal, astım belirtileri ve hatta şok ortaya çıkabildiğini anlatan Dr. Keskinel, "Bazı hastalarda söz konusu meyveyi soymak, hatta dokunmak bile ciltte kaşıntı, döküntü ve şişmeye neden olabilir. Belirtiler çoğunlukla besinle temastan dakikalar sonra ortaya çıkar, nadiren bir saati aşan sürede görülür" diyor.

ALERJİ NEDENİ ÇİĞ BESİNLER

Şikayetlerin yılın herhangi bir zamanı görülebildiğini, ama en kötü halini polen mevsiminde aldığını söyleyen Dr. Keskinel, "Bu rahatsızlığa en çok çiğ besinler neden olur. Bunun sebebi, besinler pişirildiğinde alerjiye neden olan proteinlerin çoğu zaman etkilerini yitirmesidir. Ancak fındık bunun dışındadır, pişirildiğinde dahi belirtilere neden olabilir" şeklinde konuşuyor.

PİŞİRİN YA DA SOYUN

Kişinin daha önce o besini yediğinde belirtilerin ortaya çıkmasının yanı sıra deri testleri ve kan tetkikleri ile ağız alerjisi tanısının konduğunu ifade eden Dr. Keskinel, şu anda bu durumu ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunmadığını belirterek, ağız alerjisi sorunu yaşayanlara şu önerilerde bulunuyor: "Sorumlu besinlerden kaçının ya da pişmiş olarak tüketin. Bazen meyvenin kabuğunun soyulması da işe yarayabilir. Bunun nedeni, şeftali gibi kimi meyvelerin kabuğundaki alerjen miktarının meyvenin etli kısmına göre daha fazla olmasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber