Meslek edindirme kurslarına ilgi her geçen gün artıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek edindirme kursları çalışmak isteyenlerin iş, işverenlerin ise istedikleri nitelikte eleman bulmasına katkı sağlıyor. İstanbul'da kamu-özel sektör işbirliği ile kurulan kurs büyük ilgi görüyor.

Öğrenci Seçme Sınavı'nda meslek liseli öğrencilerin önüne konan orta öğretim başarı puanı engeli, meslek liselerine olan ilgiyi bitme noktasına getirdi. Bu yüzden sanayide ara eleman bulmak neredeyse imkansız hale geldi. ÖSS'ye giren her 100 öğrenciden 77'sinin üniversiteli olabildiği Türkiye'de her yıl yüz binlerce genç işsizler kitlesine katılıyor. Sokaklarda yüz binlerce düz lise mezunu işsiz dolaşırken, başta TÜSİAD üyeleri olmak üzere, Türk işadamları, teknisyen statüsünde ara eleman bulamamaktan yakınıyor. Türk sanayini olumsuz etkileyen ara eleman sorununu çözmek için İstanbul Ticaret Odası ile İl Özel İdaresi, ilk kez işbirliği yaparak bir proje geliştirdi.

43 FARKLI DAL

İl Özel İdaresi, ilkokul mezunu tüm vatandaşların katılabileceği, kaynakçılıktan bilgisayar işletmenliğine, tornacılıktan web tasarımcılığına kadar 43 farklı dalda kurslar başlattı. Haziran ayında okulların kapanmasıyla başlayan bu kurslar, 30 okulda 63 grup halinde veriliyor. Kurslara ağırlıklı olarak düz lise mezunu rağbet gösterirken, katılımcı sayısı 2 bini aştı. Kursları, meslek liseli öğretmenler veriyor. Eğitim mekanı olarak meslek liselerinin belirlenmiş olması da hem yer konusunda hem teknik araç gereç konusunda maliyeti oldukça düşüyor. Projede, katılımcı öğrencilerin İTO'nun çalışma komisyonlarıyla bağlantılarının kurulması amaçlanıyor. İTO, kurslara katılan öğrencilere iş garantisi veriyor.

ÇALIŞAN ÇOCUKLAR SORUNU HERYERDE

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), yayınladıkları ortak bir raporla çalışan çocuklarla ilgili son verileri açıkladılar. Bu rapora göre dünyada 218 milyon civarında çocuk işçi bulunuyor. Bu sorun tümüyle azgelişmiş ülkelere özgün bir nitelik taşımasa da, bu ülke gruplarında yaygın. Dünyada çalışan çocukların yüzde 69'u tarımda, yüzde 22'si hizmet sektöründe, yüzde 9'u da sanayi alanında bulunuyor. Sorun yoksulluk, maliyeti aşağı çekme gibi nedenlerden kaynaklanıyor. Türkiye'de ise 6-17 arası çalışan çocukların sayısı 2006'ya göre son 12 yılda yüzde 58 azalarak, 2 milyon 269 binden 958 bine düştü. Bu kapsamda çalışan çocukların sayısı tarımda yüzde 74, sanayide yüzde 30, ticarette yüzde 54 geriledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber