Barolar: Adli tatil, adaleti tatil etmemeli

Haber Giriş : 21 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Köylülere hasat döneminde zaman tanınması' düşüncesiyle başlayan ve yıllardır bir gelenek haline gelen ?adli tatil' günümüzde bir tartışmayı da gündeme getiriyor: ?Tatile gerek var mı?'

Bugün başlayıp 5 Eylül'e kadar sürecek adli tatil bazı çevreler tarafından desteklenirken, bir bölüm hukukçu 'tatil' düşüncesinin hoş olmasına rağmen, uygulamanın hedef kitleyi memnun etmediği düşüncesinde. Yapılan bir düzenlemeyle önümüzdeki yıldan itibaren süresi 45'den 30 güne indirilen adli tatilin tamamen kaldırılması görüşünü savunanların yanında bu boşluğu bir fırsat sayıp gerekli düzenlemelerin yapılmasını isteyenler de var.

Adli tatil uygulamasının devam etmesini; ancak mevcut düzenlemenin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, resmi tatilin bugüne kadar 45 gün göründüğünü; ancak uygulamada bu sürenin 2-2,5 ayı bulduğunu belirtti. Özdemir Özok, "Tatil 45 gündü; ama öncesinde ve sonrasındaki izinlerle tatil süresi uzuyor. Bir de buna ocak aylarındaki dosya devirleri dolayısıyla duruşma yapılmamasını da eklemek gerek. Bizim önerimiz de tatilin 30 gün olmasıydı." diye konuştu. Özok, adli tatilin uygulamaya geçiş gerekçelerinin günümüz şartlarında ortadan kalktığını belirtip, adliye teşkilatının tatil yapmasının, köylülere hasat döneminde zaman tanımak amacıyla getirilmiş bir düzenleme olduğunu hatırlattı.

Adana Baro Başkanı Necati Erdem, "Yargı çalışanlarının tamamının tatilden eşit şekilde yararlanabilmesi için tatil 15-20 günlük devrelere bölünmeli ve adli tatilde tutuklama, tahliye ve ihtiyati tedbirler dışındaki tüm işlemlerin durdurulması gerekmektedir." görüşünü savundu. İzmir Baro Başkanı Bahattin Özcan Acar, adli tatkilde nöbetçi mahkemelerin görevlerini sürdürdüğüne temas etti. Gaziantep Baro Başkanı Zafer Okur, 45 günlük adli tatil süresinin 30 güne indirilmesini normal karşıladıklarını söyledi.

Adana Barosu avukatlarından Yusuf Özer, hayatın tatil yapmayıp sürdüğüne göre hizmet ve işlerin de sürmesi gerektiğini kaydetti. Özer, şunları söyledi: ?Kaldı ki, tatil canlılar için zorunluluktur, eşyalar ve kurumlar için değil. Bu noktadan hareketle, hakimler, savcılar ve diğer adliye görevlilerinin tatil izinleri yıl içine yayılmalı.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber