Ankara'nın havası bir çok ile göre temiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülkü Karakuş

Ankara İl Çevre ve Orman Müdürü Haluk Özder, Ankara'nın, hava kirliliği konusunda Avrupa'daki bir çok başkente, Türkiye'de de bir çok ile göre çok iyi durumda olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondular yıkılıp, yerine doğal gaz kullanan yeni evler yapıldıkça kirlilik daha da azalıyor" dedi.

Özder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara'nın kükürtdioksit ile ilgili pek fazla sorunu olmadığını, ancak partikül madde konusunda biraz sıkıntı yaşandığını söyledi. Bu partikül maddelerin, daha çok Kasım ve Aralık aylarında sorun yarattığına dikkati çeken Özder, bu aylarda gerek havanın askıda kalması olarak tanımlanan "inversiyon", gerekse coğrafi konumdan kaynaklı bir kirlilik yaşandığını ifade etti.

Ankara'nın hava kirliliği konusunda Avrupa'daki bir çok başkente, Türkiye'de de bir çok ile göre çok iyi durumda olduğunu belirten Özder, "Şehir merkezinde, ithal kömür mecburiyeti var. Kentsel dönüşüm projeleriyle de gecekondular yıkılıp, yerine doğal gaz kullanan yeni evler yapıldıkça, kirlilik daha da azalıyor" diye konuştu.

Özder, Çevre ve Orman Bakanlığının, her ilde Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının bulunduğunu, Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığının Ankara Cebeci, Sıhhiye, Çukurambar, Demetevler, Bahçelievler'deki istasyonlarında da saatlik ölçüm yapıldığını kaydetti.

Kükürtdioksit oranının, "Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği"ne göre, günlük ortalama 400, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre 125, Avrupa Birliği standartlarına göre de 125 mikrogram/metreküp olması gerektiğine işaret eden Özder, 23 Temmuz Pazartesi günü itibarıyla Sıhhiye'de bu rakamın 23, Çukurambar'da 17, 24 Temmuz Salı günü itibarıyla ise Sıhhiye'de 26, Çukurambar'da da 19 olarak kaydedildiğini belirtti.

Özder, havadaki partikül madde oranının ise "Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği"ne göre, günlük ortalama 300, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre 125, Avrupa Birliği standartlarına göre de 50 mikrogram/metreküp olması gerektiğini söyleyerek, 23 Temmuz Pazartesi günü itibarıyla Sıhhiye'de bu rakamın 34, Çukurambar'da 28, 24 Temmuz Salı günü itibarıyla da Sıhhiye'de 36, Çukurambar'da da 35 olarak ölçüldüğünü bildirdi.

Kış aylarında kaloriferlerin yanmasıyla birlikte partikül madde oranının, 60-70'lere çıktığını ifade eden Özder, "Yine de bir çok ile göre Ankara'nın durumu çok iyi" dedi.

EGZOZ EMİSYON ÖLÇÜMLERİ

Özder, kaçak kömürler sanayi atıkları ve egzoz gazlarını kontrol altına alarak hava kirliliğinin önüne geçilebileceğini ifade ederek, yeni mevzuat gereği Ankara'da artık "TS 12047" standardını sağlayan servislerin egzoz ölçümü yaptığını, istasyon sayısının da 65 olduğunu belirtti. Bu tip istasyonların sayısını artırma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Haluk Özder, "İstasyon sayısı mümkün olduğu kadar çok olsun, Ankara'daki insanlar bunlara ulaşmakta zorluk çekmesinler" dedi.

Özder, bazı vatandaşların, söz konusu ölçümleri yaptırmayı ihmal ettiklerini ifade ederek, egzoz birimlerince yapılan denetimler sonucunda idari para cezasına çarptırıldıklarını hatırlattı.

Özder, Ankara'da 2006 yılında yapılan denetimlerde 27 kişiye ceza kesildiğini, toplam ceza miktarının 12 bin 786 YTL olduğunu, bu yıl ise (30 Haziran itibarıyla) 3 bin 520 aracın denetlenerek, 15 araç sahibine toplam 8 bin 85 YTL idari para cezası kesildiğini bildirdi.

Özder, Ankara Valiliği ile protokol yapan istasyonların listesinin "www.ankaracevreorman.gov.tr"de yer aldığını belirterek, vatandaşların bu listeden yararlanabileceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber