Sahte ehliyet operasyonu çerçevesinde bazı ehliyetler iptal edilebilir

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Batman'da ortaya çıkartılan ve aralarında bazı sürücü okulları ile Milli Eğitim personeli ve emniyetten bir bekçinin bulunduğu sahte ehliyet çetesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. İlk etapta gözaltına alınan 19 sanıktan 14'ü tutuklanırken olayla ilgili yeni göz altıların olabileceği belirtiliyor.

Alınan ehliyetlerden ne kadarının gerçeğe uygun ne kadarının sahte evrak ve diplomalarla alındığının şu an belirlenemediğini belirten yetkililer, ehliyet iptali ile ilgili kararın yargı tarafından verilebileceğini ifade etti.

Batman'da bazı sürücü kurslarında sahte belgelerle sürücü belgesi dosyası düzenlendiği bilgisi üzerine Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. 6 ay devam eden takip ve çalışmalarda, örgütlü yapı içerisinde bazı sürücü kursları sahipleri ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan bazı görevlilerin de olduğu saptandı.

Bunun üzerine operasyondan bir hafta önce Milli Eğitim Bakanlığı'ndan müfettiş talep eden Emniyet Müdürlüğü, teknik destek sağlayıp çalışmaları tamamlandıktan sonra merkezde 7 ayrı sürücü kursu, Kozluk ilçesi ve Muğla'nın Marmaris ilçesinde toplam 19 ayrı noktaya 42 ekip ve 120 personelle eş zamanlı bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyonda sürücü kursu sahipleri, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi görevlilerinin yanı sıra Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir bekçinin de aralarında bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı.

Şahısların ev, işyeri ve sürücü kurslarında yapılan aramalarda, sürücü belgesi dosyası hazırlanmasında kullanılan sahte belgeler, resmi kurumlara ait çalıntı mühürler, çeşitli kurum ve mühürlere ait kaşeler, bilgisayar kasaları, sahte ikametgah il ilmuhaberleri, sahte ve boş diplomalar, boş banka dekontları, boş cevap kağıtları, sahte sınav giriş belgeleri ve nüfus cüzdanları ele geçirildi.

Yapılan incelemede, "sürücü kursuna hiç gelmeyen şahısları derslere gelmiş gibi gösterdikleri, Batman'da ikamet etmeyen şahısları sahte belgelerle Batman'da ikamet ediyormuş gibi gösterdikleri, okur ve yazarlığı olmayan şahıslara usulsüz ve gerçeğe aykırı diploma temin ettikleri, başka kurumlara ait mühür ve kaşelerle sahte evrak tanzim ettikleri, sınavlarda sürücü adayının yerine başka şahısları sınava soktukları, sınavdan önce ya da sınav başlangıcında sınav sorularının cevaplarını menfaat temin ettiklere adaylara mesaj yoluyla bildirdikleri, sınavlarda çoğu zaman anlaşmalı oldukları görevlileri sınav gözlemcisi olarak ayarladıkları, tümüyle gerçeğe aykırı belgelerle ehliyet dosyası tanzim ettikleri ve rüşvet alıp verdikleri" tespit edildi.

14 KİŞİ TUTUKLANDI

Operasyon kapsamında Milli Eğitim Müdürü Şinasi Soyer ve 35 muhtarın ifadesine de başvuruldu. Suç organizasyonu içinde bulunan toplam 19 şahıs, 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlik yapmak, örgüte üye olmak, rüşvet almak ve vermek, sahtecilik ve görevini kötüye kullanmak' suçlarıyla haklarında düzenlenen yaklaşık bir sayfa tahkikat evrakı ile adli mercilere sevk edildi.

Gece geç saatlere kadar süren mahkeme sonucunda, sanıklardan 14'ü tutuklanıp Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilirken 5'i tahliye edildi.

Olayın boyutunun çok büyük olduğunu belirten emniyet yetkilileri, sahte ehliyet çetesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bakanlıkça gönderilen müfettişin bizzat çalışmalara katıldığını belirten yetkililer, gelişmeler ışığında yeni gözaltıların olabileceğini ileri sürdü.

Olay sonrası milli eğitim ve sürücü kurslarındaki tüm evraklara incelenmek üzere el konuldu. Çalışmaları yakından takip eden bakanlık müfettişi ön inceleme raporu hazırladıktan sonra, inceleme için bakanlıktan yeni bir müfettiş grubu talep edilecek. Muhtemelen Adli Tatil sonrası gelecek 10 kişilik müfettiş grubu çok yönlü incelemede bulunacak.

Tümüyle gerçeğe aykırı belgelerle alınan ehliyetlerin ne olacağı konusunda ise net bir açıklama yapılmazken, usulsüz olarak alınan ehliyetlerin iptal edilebileceği ileri sürüldü. Alınan ehliyetlerden ne kadarının gerçeğe uygun ne kadarının sahte evrak ve diplomalarla alındığının şu an belirlenemediğini belirten yetkililer, ehliyet iptali ile ilgili kararın yargı tarafından verilebileceğini ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber