Aşırı sıcak havalar domates fiyatlarını artırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarlada ürünün sıcaktan zarar görmesi nedeniyle arz talebi karşılayamayınca, domatesin fiyatı geçen haftaya oranla yüzde 100'den fazla arttı.

Kayseri Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Mustafa Yücel, ülke genelinde etkisini hissettiren aşırı sıcak havaların domates üretimini olumsuz etkilediğini, bunun sonucunda fiyatların arttığını belirtti.

Sıcak havaların tarladaki ürünü yaktığını ve bunun sonucunda arzın talebi karşılayamadığını ifade eden Yücel, şu bilgileri verdi:

''Yaz mevsimine özgü bir sebze olan domatesin fiyatı, neredeyse kış mevsimindeki fiyatına yükseldi. Şu an daha çok Amasya ve Tokat bölgesinden domates geliyor. Daha sonra Konya bölgesi, daha sonra da Ege Bölgesinden domates gelmeye başlayacak. Ancak, tüm üretim bölgelerinde aşırı sıcaklar nedeniyle ürün zarar gördüğü için üretim miktarı ciddi oranda azaldı. Yaz mevsiminde domates tüketimi ciddi oranda artıyor. Bunun yanı sıra ihracat da önemli miktarda artıyor. Bu durumda arz talebi karşılayamayınca fiyatlar bir hafta içinde yüzde 100'den fazla arttı.'' Domatesin halde toptan fiyatının 0.5-1.5 YTL'ye çıktığını, market ve alışveriş merkezlerinde ise domatesin perakende olarak 2 YTL'ye civarında satıldığını bildiren Yücel, geçen hafta domatesin haldeki toptan fiyatının 03-0.8 YTL civarında olduğunu bildirdi.

Domatesin fiyatının kış mevsimindeki seviyesine ulaştığına dikkati çeken Yücel, domatesin kış aylarında halde 1-1.5 YTL'ye satıldığını hatırlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber