Şener, DP'nin teklifine nasıl bakıyor?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- BAKAN ŞENER, DP'NİN TEKLİFİNİ GERİ ÇEVİRDİ

- DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ABDÜLLATİF ŞENER:

- "ŞU ANDA AKTİF SİYASET DÜŞÜNMÜYORUM, BİR YIL SONRA KARARIMI TEKRAR GÖZDEN

YUSUF ZİYA ERARSLAN

ANKARA (İHA) - Seçimlerde milletvekili adayı olmayan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Demokrat Partililer'in (DP) 'Genel Başkan Ol' teklifini geri çevirdi.

Bakan Şener, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında DP'nin teklifinin hatırlatılması üzerine, "Şu anda düşünmüyorum. Bir yıl sonra kararımı tekrar gözden geçirebilirim" diye konuştu. Aday olmayacağını açıkladığı günden beri siyasete devam etmesi için yoğun taleplerin geldiğini ifade eden Şener, henüz yeni Meclis'in oluşmadığı bir ortamda yeni bir partinin tartışılması için uygun bir zaman olmadığını kaydetti.

İHA

Şener, Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Yılmaz'a konuştu .

31.07.2007 06:32

Mehmet Ağar'ın seçim yenilgisi üzerine, genel başkanlık görevinden istifasının üzerinden geçen sürede DP kazanı fokurdamaya başladı. Eski DYP Genel Başkanı ve Başbakan Tansu Çiller ilk açıklamasını gazetemize yapmış ve "Aday değilim" demişti. Dün de DP'nin örgüt tabanının yeni lider olarak Abdüllatif Şener'i işaret ettiğini yazdım.

Şener, milletvekili adayı olmamıştı. Önceki gün TOBB'un üniversitesi ETÜ ile anlaşma imzaladı, siyasetten önceki kurumu Hacettepe Üniversitesi'nde de haftada bir "kamu maliyesi" dersi vermeyi kabul etti.

Şener, "Üniversiteyi seçtim" diyor, ancak şunu da ekliyor: "Hocaların siyaset yapması yasak değil, hatta izin var."

Şener'in DP'nin teklifine nasıl baktığını merak ediyorum.

DP'de "12'ler" olarak anılan bir il başkanları grubu var. Bunların başında da Kayseri İl Başkanı Mustafa Eraslan ile Tokat İl Başkanı ve birinci sıra milletvekili adayı Recep Bay geliyor. Aralarına DP Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Ataman'ı da alıp "Şener" adını parti teşkilatlarında pişiriyorlar.

Bay'ın bir yakını Şener'e DP'nin Genel Başkanlığı talebini iletiyor. Şener, kendilerine "Hayır" demiyor.

15Ağustos'ta yapılacak GİK toplantısından önce bir il başkanları heyeti ile Şener'e gitmeye hazırlanıyorlar.

Şener'e aynı soruyu ben de sordum. "Genel bir değerlendirme yapayım:

Aday olmayacağımı duyurduktan itibaren siyasi yoğunluğumun azalacağını zannediyordum, tersi oldu. Toplumun sosyal ve siyasi değişik kesimlerinden süreklilik taşıyan bir trafiğim oluştu. Aktif siyasette olmam gerektiği ile ilgili talepler, yönlendirmeler hatta psikolojik baskılar üzerimde yoğunlaştı, bu yoğunluk devam ediyor. Öğretim üyesi olarak devam kararı aldım" sözleriyle konuya girmeyi seçiyor.

Şener sorulara verdiği "üstü kapalı" yanıtlarda gerek AKP'ye gerekse de DP'ye verdiği mesajlarla "siyasette iz sürdüğü" izlenimini doğuruyor.

DP'den teklif aldınız mı?

Değişik düzeyde, DP çevrelerinden de talepler geldi. Bu talep, partinin ilgili kurullarında oluşmuş mudur bilemem. Benim açımdan, siyaseti bir süre daha dışarıdan izleyeceğim.

DP ile mesafe koyuyor musunuz?

Bu kadar söylemek istiyorum. Seçimden yeni çıktık. Tavrım ortada, aksi bir tutum alırsam, siyasette bir yenilik ortaya çıkmamış olur. Her mesaj alışımda siyasetle yoğrulu bir havaya girersem, maksat hasıl olmaz. Nelerin doğru, nelerin yanlış gittiğine bakmalıyım.

AKP'nin aldığı oy ortada, gittiği yol yanlış olabilir mi?

Seçim sonuçlarının her şeyi şekillendirdiğini, taşların yerine oturduğunu düşünmüyorum. Seçim sonuçlarından daha önemli olan, partilerin siyaset tarzlarıdır. Nasıl bir siyaset biçimi olacak? Meclis gündeminde ne olacak? Partiler buna nasıl yaklaşacak? Aralarındaki ilişkiler ne olacak? Bu partilerin toplumun değişik katmanlarına yaklaşım tarzları ne olacak? Her şeyden önce bunu halk nasıl algılayacak? Seçmen bu süreci nasıl değerlendirecek, partileri hangi yere koyacak?

Bu süreçte siyasette bir boşluk oluştuğu konusunda kamuoyunda bir algılama çıkacak mı? Sürekli bir işi yaptığınız zaman onun içinde gördükleriniz eksik olabilir. Dışarıdan gözlemleriniz, içeriden yaptığınız gözlemleri tamamlar. Bu dönem siyasetin nasıl şekilleneceği, halkın siyasi taleplerine nasıl cevap verileceği ise içinde bulunduğum sürecin objektif boyutudur.

AKP artık merkez parti midir?

Seçim şöyle bir şeydir; halkın tercihleri vardır, çevresini siz çizmiş oluyorsunuz. Halk çizdiğiniz çerçeveye sığdırılıyor. AKP'yi bundan böyle izleyeceği politikalar şekillendirecek.

AKP'ye "Tek başına koalisyon" diyelim mi?

Yorum yapmayacağım.

"Dışarıdan bakanlık teklifini kabul etmek, durumumu aşağı çekmek olur" dediniz. Bu sözden liderlik beklediğiniz izlenimi çıkar mı?

Aday olmayacağım dedikten sonra istekli olmak, söylediklerimle uyuşmaz.

Neden aday olmadığınızı çok iyi anlayamadık, yorum yapıyoruz. Bize bu şansı vermeyin!

Siyasette neyi, ne zaman, nerede söyleyeceğiniz önemlidir.

AKP'liler size küskün mü?

Vekil olmama sitem edenlerde bile olumluya bir vurgu var. Çok olumlu bir iz bırakmışız. Son 5 yıla yoğunlaşmamak gerekir. 1991'den itibaren Meclis'teyim, 10 yılı muhalefet cephesinde geçti. Son 6 yılda partim iktidar oldu, ben de kabinede oldum. Samsun Vezirköprü'de yayla şenliğinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan bir baba yanıma geldi, "10 yıl çocuğum olmadı, ilk çocuğumun adını Abdüllatif Şener koydum" dedi. Çocuk 12 yaşında, 1993-1994 yıllarında doğmuş. İlk dönem siyasetimiz bile böyle bir etki yapmış.

(Şener, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Belediye Başkanlığı dönemine işaret ediyor. Bu vurgudan, tabanda bir Erdoğan, Şener sevgisi sınaması çıkar mı bilmiyorum. S.Y.)

"Eskiler bıraksın" dediniz, birilerini mi işaret ediyorsunuz?

Kimseyi hedef almadım. Kamuoyunda, siyasetin bir ucundan tutanlar, bırakmayı bilmezler kanısı hâkim. Siyasilerin maddi manevi bireysel anlamda beklentileri olduğu düşünülüyor. Siyasilere karşı güvensizlik oluşturuyor. "Aday değilim" deyişim, "Biri de çıkıp bu koltuklardan vazgeçiyor" dedirtmeye yöneliktir.

Barajı aşamayanlar gidiyor, siz AKP'de barajı aşamadınız mı?

Aday değilim demek önemliydi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber