Sağlık Bakanlığı'ndan su alarmı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı su kesintilerine karşı alarma geçti. Bir hafta boyunca su sıkıntısına karşı alınacak tedbirleri masaya yatıran Bakanlık, 51 maddelik raporunu tamamladı. Belediyelere su kesintilerinden kaçınılması tavsiyesi yapan Bakanlık, bir günü aşan kesintilerde ise gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Raporda en dikkat çekici nokta ise herhangi bir salgın halinde su kesintilerine son verilmesi. Bütün bu tedbirleri takip etmek amacıyla il sağlık müdürlüklerinde, sağlık müdür yardımcıları başkanlığında üç bürokrattan oluşan su izleme değerlendirme birimi kurulması kararlaştırıldı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu su raporunu hazırladı. Raporda vatandaşların susuzluk ve kuraklıkta sağlık ve hijen konusunda dikkat etmeleri istenen 51 öneriye yer verildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Su raporunda, kuraklık kaynaklı su sıkıntısının, özellikle içme ve kullanma sularının tasarruflu, etkin ve sağlığı olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde tüketimini gerekli kıldığı belirtilerek, içme ve kullanma sularının güvenli ve temiz olması gerektiği kaydedildi.

Su kesintileri nedeniyle vatandaşların uyması gereken önlemleri sıralayan rapor, "Evlerde ihtiyaç fazlası su depolanmamalıdır. Depolanan veya saklanan sular ağzı kapalı temiz kaplarda ve güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilmelidir." önerisine yer verdi. Sular gelse bile öncelikle depolanmış sular tüketilmesi gerektiğine işaret eden rapor, geniş kapaklı musluklu bidonların tercih edilmesini istedi. Kesinti sonrasında şebekeye verilecek su berraklaşıncaya kadar 3-5 dakika akıtılmasının hastalıkları önlemede büyük önem taşıdığını aktaran Bakanlık, akıtılan suyun israf edilmemesi için tuvalet temizliğinde kullanılması çağrısı yaptı. Kesinti süresince kullanılacak şebeke suyunun içme amaçlı kullanılması durumunda 1-2 dakika kaynatılıp, soğutularak kullanılmasını isteyen Bakanlık, ambalajlı su tüketiminde ise Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı suların içilmesini tavsiye etti. Damacanalardan su almak için kullanılan pompaların 15 günde bir yüzde 1'lik klorlu su içerisinde 30 dakika bekletilmesinin ishale karşı önlem olacağını yer veren rapor, evde depolanmış sularda bebeklerin ve çocukların boğulma tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınmasını istedi.

Raporda yerel yönetimlerin alması gereken tedbirleri de sıralayan rapor, mümkün olduğunca su kesintisine gidilmemesi çağrısı yaptı. Su kesintisi zorunlu ise uzun süreli kesintilerden kaçınılmasını belediyelere ileten Bakanlık, bir günü aşan kesintilerde tedbirler alınmasını istedi. Kesinti planlaması da dahil olmak üzere su kesintilerinin her aşamasında sağlık müdürlükleri ile koordinasyon sağlanması şartını getiren rapor, su kesintilerinin yaşandığı yerlerde süper klorlama yapılması önesinde bulundu.

Bilim Kurulu raporunda sağlık müdürlüklerince alınması gereken tedbirler ise izleme ve değerlendirme birimi tarafından takip edilecek. Sağlık Müdürlüklerinde ilgili sağlık müdür yardımcısı başkanlığında, gıda ve çevre kontrol şube müdürü, bulaşıcı hastalıklar şube müdürü, sağlık ocakları şube müdüründen oluşan birim çalışmalar günlük/haftalık değerlendirilecek. Özellikle okul hastane gibi toplu yaşam alanlarına verilen sulardan haftalık bakteriyolojik numune alınacak. Klor ölçümü ise günlük takip edilecek. Ambalajlı su işletmelerinin denetimleri sıklaştırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber