Danıştay'dan Halk Bankası'nın özelleştirilmesine onay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 13. Dairesi, Halk Bankası A.Ş hisselerinin yüzde 25'ine kadar olan kısmının halka arz suretiyle özelleştirilmesine ve halka arz işleminin 2007 yılı sonuna kadar tamamlanmasına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanlığı, Halk Bankası A.Ş'nin sermayesinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına, Halkbank hisselerinin yüzde 25'ine kadar olan kısmının halka arz suretiyle özelleştirilmesine ve halka arz işleminin 2007 yılı sonuna kadar tamamlanmasına ilişkin ÖYK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açmıştı.

Danıştay 13. Dairesi, söz konusu ÖYK kararının, yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

Dairenin kararında, ÖYK'nın, ''Halk Bankası A.Ş'nin özelleştirme stratejisini, içinde bulunulan dönemde sermaye piyasalarındaki elverişli şartlar dikkate alınarak halka arz'' olarak belirlediği kaydedildi.

Kararda, 4603 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun'a göre, bankaların etkin, verimli ve özerk bir şekilde çalışmalarının sağlanması amacıyla yeniden yapılandırılmalarına ilişkin işlemlerin tamamlanmasının ardından bankaların hisse satış işlemlerinin 4046 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde sonuçlandırılacağı vurgulandı.

4603 sayılı Kanun ile 4046 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri birlikte değerlendirildiğinde yeniden yapılandırma işlemleri tamamlanan Halk Bankası A.Ş'nin sermayesinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına yönelik ÖYK kararında hukuka aykırılık bulunmadığı belirtildi.

Kararda, davacı ATO'nun, ''kalıcı bir ekonomik kalkınma, sosyal denge ve tarımsal barışın korunması için uygun koşullarla esnaf, sanatkar ve küçük meslek sahiplerine kredi verilmesi amacıyla kurulan Halk Bankası'nın özelleştirilmesine ilişkin kararın Bankanın kuruluş amacı gözetilmeden tesis edildiği'' yönündeki iddialarını da irdelendi.

5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi Kullandırılmasına Dair Kanun ile tarımsal üretimin, esnaf ve sanatkarların desteklenmesi amacıyla faiz destekli kredi kullandırılması uygulamalarına bankaların sermayelerindeki kamu payının yüzde 50'nin altına düşmesi halinde de devam edebilmesine olanak sağlandığı anımsatılan kararda, Bakanlar Kurulunun da ''Halk Bankası'ndaki kamu hisseleri yüzde 50'nin altına düşse dahi kredi kullandırılması işlemine Halk Bankası aracılığı ile devam edilmesi'' yönünde karar aldığı kaydedildi. Kararda, bunlar karşısında, bu iddianın kabulüne olanak görülmediği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber