Prof. Dr. Özbudun, sivil Anayasa taslağı hakkında konuştu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlık formülleri

AKP'nin Anayasa taslağı mimarlarından Prof. Dr. Özbudun, 'Mevcut Anayasa'daki 'vatandaşlık bağıyla bağlı herkesin 'Türk' olarak nitelendirilmesi' konusunu tekrar formüle etmek zor' dedi

Gökçer Tahincioğlu - Ankara

AKP'nin Anayasa taslağının mimarlarından Prof. Dr. Ergun Özbudun, mevcut Anayasa'da yer alan Türk Devleti'ne vatandaşlık bağı olan herkesin "Türk" olarak nitelendirilmesi konusu üzerinde çok çalıştıklarını belirterek "Formüle edilmesi kolay bir konu değil" dedi.

Mevcut formülasyonun birtakım problemleri olduğunun "şahsen" farkında olduğunu belirten Özbudun, "Ne ölçüde değişiklik yapılır? Bizi de oldukça meşgul etti. Çok tatmin edici bir sonuca da varılamadı. Partinin değerlendirmesiyle ortaya çıkacak. Birkaç alternatif yazım şekli mevcut" diye konuştu.

AKP için, YÖK'ün kaldırılması, din derslerinin seçmeli hale getirilmesi, YAŞ ve HSYK kararlarının yargı denetimine açılması gibi radikal düzenlemeler içeren Anayasa değişikliği taslağını hazırlayan isimlerden Özbudun, şunları söyledi:

"Bizim buradaki rolümüz tamamen teknik bir roldür. Çalışmalara parti içinden kimse katılmadı.

Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek dinleyici rolüyle katıldı. Sorularımıza cevap verdi. Kesinlikle bir tepki ya da yönlendirme olmadı. Hazırladığımız taslak kabul görür görmez top partinin sahasında olacak."

Üskül'e destek

Anayasa'dan Atatürkçülük'le ilgili kısımların çıkarılması gerektiğini savunan AKP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Zafer Üskül'e de destek veren Özbudun, şunları kaydetti:

"Bunu taslağı hazırlayan ekipten birisi olarak değil, Ergun Özbudun olarak söylüyorum. Zafer Bey'in söylediklerinde çok önemli bilimsel doğrular var. Anayasa'nın belli bir ideolojik angajmanı, ideolojik rengi olmamalı.

Anayasa esas itibariyle prosedürleri düzenleyen bir metindir. Çünkü politikalar üzerinde konsensus ararsanız, çok parti rekabetinin bir anlamı kalmaz. Bu itibarla hareket noktası doğrudur.

Bu görüşler yeni değil. İroni şurada, Zafer Üskül bunu şimdi telaffuz edince, 'Türkiye İran'a dönecek' sözleri başladı. Siyasi bakımdan zemini ve zamanı mıdır? Bu ayrı bir konu."

'Takdim meselesi'

Özbudun, hazırladıkları taslakta bu konuda ufak formülasyon değişiklikleri de yaptıklarını belirterek, "Ayrıntısına giremem. Partide ne şekle gireceğini bilmiyorum. Mesele biraz da takdim meselesi. Yoksa kimse Atatürk'e referansı reddedecek durumda değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber