Bugün ve yarının komutanları

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 05 Ağustos 2007 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAŞ kararlarıyla Korgeneral Hasan Aksay ile Koramiral Eşref Uğur Yiğit'in, iki yıl sonra Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanları olmalarının önü açıldı

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) kararları dün sabah, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunuldu. Sezer'in onayının ardından açıklanan kararlara göre, 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 45 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, 40 general ve amiralin görev süreleri de bir yıl uzatıldı.

Görev süreleri dolan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert emekli oldu. Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Cömert'in yerine de Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu atandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda geçen yıldan temditli (görevi bir yıl

uzatılmış) Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur Yiğit Donanma Komutanlığı'na, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda da yine geçen yıldan temditli Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay Harp

Akademileri Komutanlığı'na atanarak iki yıl sonranın Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları olmayı garantilediler.

Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ görevlerini bir yıl daha sürdürecek. Büyükanıt'ın 2008'de emekli olmasının ardından yerine Başbuğ'un getirilmesi ve bu görevi iki yıl süreyle sürdürmesi bekleniyor. Teammüller gereği Başbuğ'dan sonra Genelkurmay Başkanlığı için ismi öne çıkan isim ise Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner.

1. Ordu İsmail Koçman'ın

Orgenerallikte dörder yıllarını tamamlayan komuta kademesinin tek bekârı 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile EDOK Komutanı Orgeneral Orhan Yöney emekli oldu. Tuncel'den boşalan 1. Ordu'nun başına 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman atandı.

Ağustos 2006 YAŞ'ında temdit alan 28 Şubat'ta 1997'de, Zırhlı Birlikler

Okulu ve Eğitim Tümeni Komutanı iken Sincan'da tankları yürüten KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu, EDOK Komutan Yardımcısı Necdet Özel, Ankara Garnizon ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk 30 Ağustos itibarıyla orgeneralliğe terfi etti. Ceylanoğlu EDOK Komutanlığı'na, Özel Ege Ordu Komutanlığı'na, Berk

ise 3. Ordu Komutanlığı'na atandı.

Erdağı emekli edildi

Elazığ'daki 8. Kolordu Komutanlığı döneminde, karargâh içinde yaptırdığı bir baraka inşaatı nedeniyle yargılanan ve 11 ay 25 gün hapis cezasına çarptırılan ancak hakkındaki hüküm henüz kesinleşmeyen 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Mustafa Ethem Erdağı ise emekli edildi. 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Cahit Sarsılmaz, 5. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Güner'in görevleri bir yıl uzatıldı.

Jandarma Genel Komutanlığı'nda (JGK) da iki yıldır temditli olan Kurmay Başkanı Korgeneral Mehmet Çavdaroğlu emekli oldu. JGK Harekât Daire Başkanı Tümgeneral Fikret Demirtaş da, korgeneralliğe terfi etti.

Terfi eden isimlerden dikkat çeken bir diğeri Tuğamiral Mücahit Şişlioğlu oldu. 1994 yılında, Kıbrıs'ta, Annan Planı müzakerelerine TSK adına, Genelkurmay Başkanlığı Kıbrıs ve Yunanistan Dairesi Başkanı olarak katılan Tuğamiral Mücahit Şişlioğlu 30 Ağustos itibarıyla tümamiralliğe terfi etti.

'Hudson'la anılmıştı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'ya suikast ve PKK'nın İstanbul'da kanıyı bir saldırı gerçekleştirmesinin ardından Kuzey Irak'a yönelik Türkiye'nin askeri bir harekâtının senaryo edildiği Hudson Enstitüsü'ndeki toplantıyla adı gündeme gelen Genelkurmay Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin görevi bir yıl uzatıldı.

Tuzla Piyade Okul Komutanı Tümgeneral Zekeriya Öztürk'ün de görevi bir yıl uzatıldı. Öztürk, Danıştay saldırısıyla ilgili aranırken intihara teşebbüs eden emekli astsubay Mahmut Öztürk'ün ağabeyi. Zekeriya Öztürk'ün Ümraniye'deki el bombalarıyla ilgili tutuklanan eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e, Üstün Hizmet Ödülü verirken çekilmiş görüntüleri basına yansımıştı.

10'u irticacı 23 ihraç

YAŞ kararıyla 10'u irticai tutum ve davranışları, 13'ü de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin itibarını sarsacak nitelikte disiplin bozucu hareketleri nedeniyle toplam 23 personel ihraç edildi. İhraç edilenler arasında uyuşturucu madde kullanan Hava Kuvvetleri personelinin yanı sıra son dönemde adı çete ilişkilerine karışan bazı karacılar da bulunuyor.

Erdoğan ve Gönül yine şerh koydu

Seçimin ardından 'sivil anayasa' için kolları sıvayan ve söz konusu anayasa taslağına YAŞ kararlarına yargı yolunu açan bir madde koydurdukları bilinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ihraçları, her zaman olduğu gibi ilkesel muhalefet şerhlerini koyarak imzaladılar.

İki yeni kuvvet komutanı

Muzzaffer Metin Ataç

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, 1946 İstanbul doğumlu. 1976'da Deniz Harp Akademisi'ni bitiren Ataç, Mons/Belçika'da Milli Askeri Temsil Heyeti Başkanlığı Plan Subayı, Deniz Kuvvetleri Harekât Başkanlığı'nda Plan Şube Müdürlüğü yaptı. 1992'de Tuğamiral, 1996'da Tümamiral, 2000'de Koramiralliğe terfi eden Ataç, bu rütbe ile Deniz Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ile Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevlerinde bulundu. 30 Ağustos 2005'te oramiralliğe terfi etti ve bu zamana kadar Donanma Komutanlığı görevini yürüttü. Işın Ataç ile evli olan Muzaffer

Metin Ataç'ın bir çocuğu var ve İngilizce biliyor.

Aydoğan Babaoğlu

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Orgeneral Aydoğan Babaoğlu 1944 yılında Samsun'un Havza ilçesinde doğdu. 1976'da Hava Harp Akademisi'ni bitiren Babaoğlu, Hava Harp Akademisi öğretim üyeliği, İtalya Napoli'de Güney Avrupa Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı'nda şube müdürlüğü, Genelkurmay Plan Harekât Dairesi'nde Şube Müdürlüğü, 4. Ana Jet Üs Harekât Komutanlığı ve Kontrol Heyet Başkanlığı görevlerini yürüttü. 1991'de Tuğgeneral, 1995'te Tümgeneral, 1999'da Korgeneral ve 2005'te de Orgeneralliğe terfi ederek Harp Akademileri komutanlığı görevine getirildi. Aydoğan Babaoğlu, Ayşe Dilek Babaoğlu ile evli, iki çocuk babası ve İngilizce biliyor.

Yeni komuta kademesi

30 Ağustos itibarıyla TSK'nın yeni komuta kademesi şöyle şekillendi:

Genelkurmay Başkanı: Orgeneral Yaşar Büyükanıt

Kara Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral İlker Başbuğ

Deniz Kuvvetleri Komutanı: Oramiral Muzaffer Metin Ataç

Hava Kuvvetleri Komutanı: Orgeneral Aydoğan Babaoğlu

Jandarma Genel Komutanı: Orgeneral Fevzi Türkeri

1. Ordu Komutanı: Orgeneral İsmail Koçman

2. Ordu Komutanı: Orgeneral Şükrü Sarıışık

3. Ordu Komutanı: Orgeneral Saldıray Berk

Ege Ordu Komutanı: Orgeneral Necdet Özel

Genelkurmay 2. Başkanı: Orgeneral Ergin Saygun

KKK Kurmay Başkanı: Orgeneral Atilla Işık

Donanma Komutanı: Oramiral Eşref Uğur Yiğit

Harp Akademileri Komutanı: Orgeneral Hasan Aksay

Kara Kuvvetleri Eğitim Doktrin Komutanlığı: Orgeneral Erdal Ceylanoğlu

Terfi eden komutanlar

Kara Kuvvetleri

Orgeneralliğe yükselenler: Necdet Özel, Erdal Ceylanoğlu, Saldıray Berk

Korgeneralliğe yükselenler: Mustafa Korkut Özarslan, Ahmet Turmuş, Galip Mendi, Hulusi Akar, Abdullah Yaşar Cihansız

Tümgeneralliğe yükselenler: Tahir Bekiroğlu, İhsan Uyar, Raşit Atila Onkök, Yüksel Öztekin, Berkay Turgut, Yaşar Bal, Musa Avsever, Ömer Bayraklı, Orhan Turfan, Yıldırım Güvenç, Metin Çetin, Selahattin Kısacık

Tuğgeneralliğe yükselenler: Levent Gözkaya, Yavuz Türkgenci, Erdoğan Akyol, Levent Çolak, Tayyar Süngü, Ersun Altunsoy, İlyas Bozkurt, İzzet Çetingöz, Oktay Bingöl, Yakup Battal, Özhan Ayaş, Şeref Oguş, İlhan Bölük, Mete Salt, Ali Doğan İnce, Mustafa Güler, Osman Ünlü, Muammer Bayram, Mustafa Özsoy, Mustafa Küçükayan, Mehmet Şahingöz, Murat Üçüncü, Fevzi Cömert

Deniz Kuvvetleri Oramiralliğe yükselen: Eşref Uğur Yiğit

Koramiralliğe yükselen: Nusret Güner

Tümamiralliğe yükselenler: Haydar Mücahit Şişlioğlu, Atilla Kezek, Veysel Kösele

Tuğamiralliğe yükselenler: Kemalettin Gür, İsmail Taylan, Sualp Tayfun Atılır, Nadir Hakan Eraydın, Ercüment Tatlıoğlu, Alaettin Sevim,

Hasan Şükrü Korlu, Emin Sami Örgüç

Hava Kuvvetleri

Orgeneralliğe yükselen: Hasan Aksay

Korgeneralliğe yükselenler: Mustafa Çotuksöken, Mehmet Erten

Tümgeneralliğe yükselenler: Nezih Damcı, Beyazıt Karataş, Mehmet Çetin, Atilla Özler

Tuğgeneralliğe yükselenler: Muhittin Fatih Sert, Mustafa İlhan, Atilla Öztürk, Ziya Cemal Kadıoğlu, Ateş Mehmet İrez, Cemal Sancak, Yılmaz Özkaya, Haşmet Cihangir Kadakal

Jandarma

Korgeneralliğe yükselen: Fikret Demirtaş

Tümgeneralliğe yükselenler: Tunay Bilgen

Tuğgeneralliğe yükselenler: İsmail Salim Olguner, Ali Lapanta, Arif Çetin, Ümit Yılmaz, Murat Kırkaya

GATA

Tuğgeneralliğe yükselen: Mehmet Tahir Ünal

Görev süresi bir yıl uzatılanlar

KARA KUVVETLERİ: Korgeneraller: Abdullah Cahit Sarsılmaz, Metin Yavuz Yalçın, Hayri Güner. Tümgeneraller: Ümit Şahintürk, Muzaffer Cengiz Arslan, Emin Cihangir Akşit, Zekeriya Öztürk. Tuğgeneraller: Münir Erten, Atilla Gürdere, Hasan Fehmi Canan, Süha Tanyeri, Levent Ertürk, Ali Akdoğan, Seyhan Ceyhan, Ali Er, Tamer Büyükkantarcıoğlu, İsmail Ercan, Veysi Sunal, Naci Özdemir, Ahmet Şener Şengül.

DENİZ KUVVETLERİ: Tümamiraller: Kadir Sağdıç, Ali Deniz Kutluk. Tuğamiraller: İbrahim Akın, Serdar Dülger, Deniz Dağlılar, Ufuk Aslan

HAVA KUVVETLERİ: Korgeneral: Bilgin Balanlı. Tümgeneraller: Osman Yıldırım, Hikmet Çelik. Tuğgeneraller: Hasan Küçükakyüz, Muzaffer Karaca, Ergin Ersoy, Ali Yılmazer.

GATA: Tuğgeneraller: İbrahim Somuncu, Harun Taşar

JANDARMA: Tuğgeneraller: Mustafa Cengiz Akın, Celal Çıtak, Mustafa İhsan Batı, Osman Baykurt.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber