Milletvekili danışmanları danışmanlık dışında her şeyi yapıyor

Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 00:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'de görev yapan milletvekilleri danışmanları akademik çalışmaya konu oldu. Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktora öğrencisi Mine Yıldız, çoğu milletvekilinin, ?eş, dost" ilişkisi çerçevesinde kendilerine danışman seçtiğini belirterek, danışmanların ?gerektiği gibi" kullanılamadığı ve profesyonel olarak istihdam edilmediğini ifade etti.

TBMM Kanunlar ve Kararlar Dairesi'nin çıkardığı Yasama Dergisi'nde yayınlanan, ?Türkiye'de Yasama İşlevi Açısından Milletvekili Danışmanlığı" başlıklı makale, Türkiye ve dünyada danışmanların çalışma koşullarına ilişkin çeşitli tespitler ortaya koydu.

Kendisi de üç dönem milletvekili danışmanlığı yapan, Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Doktora öğrencisi Mine Yıldız'ın hazırladığı makalede, yasama çalışmalarının önemine dikkat çekilerek, milletvekilinin profesyonel yardım alması gerektiğinin altı çizildi.

Dünya parlamentolarından örnekler veren Yıldız, Türkiye'de danışmanlığın ?uzman yasama danışmanlığı"na dönüşmesi gerektiğini ifade etti.

UZMAN DEĞİL HEMŞEHRİ

Yıldız makalesinde, ABD'de ve birçok AB ülkesinde profesyonel bir meslek olan danışmanlığın Türkiye'de uzmanlıktan çok ?akrabalık-hemşehrilik" gibi ölçütlere dayandığını ifade etti.

Milletvekillerinin kimi zaman ?şoförlüğünü" bile yapan danışmanlar için makalede şu görüşler ifade edildi:

?-TBMM danışmanları, görevlerini bir meslek olarak değil geçici bir iş olarak yürütüyor.

-Profesyonel meslek haline gelmeyen danışmanlığın, yasama çalışmasına katkısı sınırlı oluyor.

-Danışmanların çalışmalarını ?oy alma' kaygısı yönlendiriyor.

-Danışmanlık görevi sona erenler, eski işyerlerine döndüklerinde, politik önyargıyla karşılaşıyor ve uyum problemi yaşıyor.

-TBMM danışmanları, dünya çapındaki politik danışman örgütleriyle ilişkili değil.

-Meclis kadrosunda olan bir memurun haklarından yararlanamayan danışmanlar, disiplin cezası söz konusu olduğunda Meclis memuru gibi soruşturuluyor.

-Meclis danışmanları kıdem tazminatı alamıyor.

-Meclis'te ve partilerde danışmanların birikimlerinden yeterince faydalanılmıyor.

-Danışman yerine göre fotokopi çekiyor, şoförlük ve sekreterlik yapıyor, yerine göre ise yasama uzmanı ya da basın danışmanı gibi çalışıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber