Serin ve yağışlı hava, bu hafta etkili olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Barajlardaki doluluk oranının düşmesi sebebiyle su kesintisinden endişe eden İstanbullulara dün Meteoroloji'den müjdeli bir haber geldi. "Pazartesi günü İstanbul'a yağış bekliyoruz." açıklamasında bulunan Meteoroloji, geçen ay Boğaz'ın doğusunda görülen kısa süreli yağışın bu kez İstanbul'un batısını da etkileyeceğini belirtti.

Yağışların Marmara'dan sonra Doğu Karadeniz'de görüleceği bildirilirken, önümüzdeki hafta boyunca yaz mevsiminin en düşük sıcaklıklarının yaşanacağı kaydedildi. Dün Marmara Bölgesi'nde artan nem oranını küresel ısınma kaynaklı oksijen azlığına bağlayan Meteoroloji yetkilileri, nemli havanın önümüzdeki hafta boyunca süreceğinin altını çizdi. Alınan bilgilere göre, Balkanlardan gelen serin hava, yurdun kuzey bölgelerinde de görülecek. Güneyde sıcaklık değişmeyecek.

İstanbul'u serinleten yağmur

Türkiye'nin birçok bölgesinde yaşanan susuzluk sorununa çözüm olmak için halk yağmur duasına çıkarak Rahmeti Sonsuz'un kapısını çalıyor. Dün de İstanbul Gaziosmanpaşa'da Boğazköy Sinop Durağanlılar Derneği üyeleri, öğle namazı öncesinde yağmur duası yaptı. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı duanın ardından şehrin bazı bölgelerinde yağmur yağmaya başladı. Boğazköy'de yüksek bir noktaya çıkan vatandaşların duasının ardından yağış olması ilginç görüntülerin yaşanmasına sebep oldu. Yağmurun şiddetini artırması üzerine vatandaşlar, korunmak için kapalı yerlere sığındı. Yağış nedeniyle yerlerde su birikintileri oluştu, su kanalları doldu. Duaya katılanlardan Veli Kar isimli vatandaş şaşkınlığını dile getirirken, "Sıcaklardan bunaldığımız bir dönemde böyle rahmetin yağması bizi mutlu etti." dedi. Bu arada Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bugün için İstanbullulara yağmur müjdesi verdi. Uzmanlar, Marmara Bölgesi'nde İstanbul ve batısını etkileyecek yağışlı havanın daha sonra Doğu Karadeniz'de görüleceğini bildirdi. Sertaç Dalgalıdere, İstanbul, Cihan

Küresel ısınmayla Karadeniz, Akdeniz'e dönüşüyor: Hamsinin geleceği tehlikede

Küresel ısınma, yaşamın her alanında etkisini sürdürüyor. Mevsimlerin değişmesi, çöl sıcaklarının baş göstermesi, yağışların azalması, barajlardaki su seviyesinin düşmesi derken, şimdi de denizler ve denizlerde yaşayan canlılar tehlike altına girdi. Bu tehlikenin en belirgin örneği ise Karadeniz. Hırçınlığı ile bilinen, türkülere hatta fıkralara konu olan Karadeniz, yapılan bir araştırmaya göre gittikçe Akdeniz iklimine ve ekolojisine dönüşüyor. Buna bağlı olarak Karadeniz insanının milli yiyeceği hamsi de yön değiştiriyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından yapılan araştırmada, küresel ısınmanın Karadeniz'in ekolojik dengesini bozarak hamsi varlığını tehlikeye soktuğu belirtiliyor. Özellikle soğuk mevsimlerde hamsinin kuzeye yaptığı göçlerin azalacağı, ekmeğini balıkçılıktan kazanan binlerce insanın mesleğini bırakmak zorunda kalacağı ifade ediliyor. Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Bulut, TÜDAV'ın araştırmasını doğruluyor. Bulut, "Hamsinin kendine yeni yaşam alanları bulması çok ciddi bir sorun." diyor.

Balıkçılığa büyük darbe vuracak

Araştırmalara göre; küresel ölçekte 20. yüzyılda 10-20 santimetre yükselen deniz seviyesinin, 21. yüzyılda 40-60 santimetre daha yükseleceği, Karadeniz'in de bundan büyük oranda etkileneceği ifade ediliyor. Küresel ısınma ile ortaya çıkacak sorunlar geleneksel balık avcılığına, av türlerine ciddi bir darbe vuracak. Karadeniz ve Marmara'da 20 yıl önce nadir görülen sardalye, kupes ve salpa gibi balıklar bu denizlerde daha sık görülmeye başlanırken, Karadeniz'deki hidrojen sülfür tabakasının kalınlığının da değişebileceği ileri sürülüyor.

Meteoroloji'den stadyuma özel hava durumu raporu

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Olimpiyat, İnönü, Ali Sami Yen ve Şükrü Saracoğlu stadyumlarının sıcaklık, nem, rüzgâr yön ve şiddeti gibi meteorolojik parametrelerini maç saatlerinden önce kurumun internet sitesinde yayınlayacak. Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Adnan Ünal, insan yaşamının her kesitinde meteorolojinin faydası olduğuna inandıklarını söyledi. Bu amaçla yola çıkarak yeni hizmet sunmaya başladıklarını anlatan Ünal, İstanbul'daki stadyumlarla ilgili meteorolojik verilerin kurumun internet sitesi 'www.meteor.gov.tr' üzerinden yayınlanacağını bildirdi. Çalışmanın şu anda test aşamasında olduğunu bildiren Ünal, amaçlarının sistemi Süper Lig'de takımları bulunan tüm illere yaymak olduğunu söyledi. Ünal, "Taraftarlar maça gitmeden önce bizim sitemizi ziyaret ederlerse nasıl giyineceklerini, ya da şemsiye götürüp götürmeyeceklerini öğrenecek." dedi. İstanbul, Ankara; Zaman, aa

'Su kullanımında planlı döneme geçilmeli'

TEMA Vakfı Rize Şube Başkanı Nevzat Özer, su kaynaklarının sürdürülebilir biçimde planlanması, geliştirilmesi ya da yönetilmesinin ekonomik ve çevresel bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söylüyor. Özer, nüfus artışı dikkate alındığında 2010'da kişi başına düşecek su miktarının yıllık 2 bin 750 metkeküp olacağına dikkat çekti. Aynı dönemde kişi başına düşecek kullanılabilir su miktarının ise bin 300 metreküp olacağını belirten Özer, "Bu da özellikle kurak geçecek yıllarda, ülkenin bazı kesimlerinde ciddi su açıklarının yaşanacağını gösteriyor. Hazırlanacak plana göre mevcut kaynağın kısa, orta ve uzun vadede korunması ve kullanılması politikaları oluşturulmalıdır." Rize, aa

Güney Asya'da selin faturası: Bin 400 ölü, 26 milyon evsiz

Güney Asya'da muson yağmurlarının yol açtığı seller nedeniyle 1.400 kişi öldü, 26 milyon kişi yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı. Yetkililer, sellerin en çok zarar verdiği Hindistan'da ölü sayısının 1.120'ye çıktığını söyledi. 91 kişinin öldüğü ülkenin kuzeyindeki Bihar eyaletinde, 10,8 milyon felaketzede bulunduğu belirtildi. Bölgede tüm nehirlerin su seviyesinin tehlike sınırının üzerinde olduğu kaydedildi. 70 bin evin oturulamaz hale geldiği ve ekinlerin harap olduğu Bihar'da maddi zararın on milyonlarca dolar civarında olduğu belirtildi. Hindistan'ın Essam eyaletinde 5,5 milyon, Uttar Pradeş eyaletinde de 1,4 milyon kişinin, yaşadığı bölgeden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi. Hindistan'ın komşusu Bangladeş'te de resmi açıklamalara göre, seller nedeniyle 120 kişi öldü; 8 milyondan fazla kişi, yaşadığı bölgeden ayrılmak zorunda kaldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber