Gümrükde rüşvet pazarlığı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da 29 gümrük memuru rüşvet almakla suçlanıyor. Birçok memur kaçakçılarla telefonda pazarlık yaparker tespit edildi

Gümrük Müsteşarlığı müfettişleri, İstanbul'da gümrük müşavirliği yapan şirketlerin adını kullanarak gümrüklerden kaçak mal çıkarmaya çalışan çeteye yönelik ?Bahar Operasyonu? kapsamında dinlemeye takılan gümrük memurları ile ilgili rapor hazırladı. Raporda, İstanbul'daki çeşitli gümrük kapılarında görevli 29 gümrük muhafaza memuru hakkında ?rüşvet? suçundan soruşturma yapılması gerektiği belirtildi.

Kaçakçılık işlemleri

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen raporda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen operasyon sonucunda, gümrük müşavirlik şirketlerinde çalışan bazı kişilerin, gümrük idarelerinde takip ettiği işlemlerde teşekkül halinde kaçakçılık ve gümrük memurlarına rüşvet verme eylemlerini organize ettiklerinin belirlendiği kaydedildi.

Ekip amiri ile pazarlık

Kaçak malları taşıyan bir TIR'ı izlemekten vazgeçmek için aralarında ekip amirinin de bulunduğu gümrük kaçakçılık görevlilerine ilişkin bir olay raporda şöyle yer aldı:

?Örgütün kaçak eşya naklini yaptığı sıralarda, muhafaza ekipleri tarafından takip edildiği, bunun üzerine örgüt üyelerinin paniğe kapıldığı, bilgi almak üzere aynı birimde görevli A.A.'nın arandığı, aranan gümrük muhafaza memurunun takipte olan ekip hakkında bilgi verdiği belirlenmiştir. Örgüt liderinin, takibi bırakmaları halinde gerekeni yapacakları yönündeki mesajını takibi yapan ekibin bağlı olduğu bölge amiri O.Ş.'ye ilettiği, bilahare örgüt lideri ile Kaçak İstihbarat Ekipleri ile bölge amirinin bir araya geldiği ve 10.000 dolar karşılığında anlaşmk suretiyle ekibin takipten çekildiği anlaşılmaktadır.?

GÖREVLİLER HAKKINDA DAVA AÇILMASI İSTENDİ

Raporda, kaçakçılarla telefon konuşları belirlenen 29 gümrük görevlisi hakkında ?rüşvet, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal? suçlarından soruşturma yapılıp dava açılması istendi. Raporda, dinleme tutanaklarına da yer verildi. Bazı konuşmalar şöyle:

Şebeke lideri Mustafa A. ile şirketin Atatürk havalimanı sorumlusu Levent E. arasındaki konuşma:

Mustafa: Ne oldu, 1500 dolar koymuşsun.

Levent: Abi mecbur koydum kurtarmıyor. Artı iyi ki koymuşum, M.G.'ye düştü ya...

Mustafa: Hayret bir şey ya.

Levent: Gene aynı adama düştü anlayamıyorum ben abi.

Mustafa: Nasıl yani, senin adamların ya orası.

Levent: Abi M.N.G.'ye değil, M.G.'ye düştü diyorum.

Mustafa: Ne demek o?

Levent: M.G. çevirmek için para alıyor. Onu diyorum.

Mustafa: Tamam.

Aynı kişiler arasındaki başka bir konuştu:

Levent: B: Kürkü kapacağız.

Mustafa: Tamam.

Levent: M. 1000 dolar vereceksin kapacağız dedi.

Mustafa: Verin, verin.

Mustafa A. ile Levent E. (gümrük memuru Şeyhmuz'a verilecek rüşvet için) konuşuyor:

Levent: Şeyhmuz abi 2000 dolar istiyor abi.

Mustafa: 1000 dolar verin o da bizden.

Levent: Nasıl abi?

Mustafa: Tamam başka bir şeyden fazla verirsin, bundan aldığımızı veriyoruz.

Levent: Tamam aynısını söylüyorum abi.

Gümrük Muayene Memuru Bahattin T. ile şirket görevlisi Levent E. arasındaki konuşma:

Levent: Nasılsın baba?

Bahattin: Sağol. Nasılsın?

Levent: Tenim herkese uyar baba!

Bahattin: Biliyorum onu, tamam bundan eminim.

Levent: Ben de eyvallah baba! Arkadaşımı yolladım babacım yanına...

Bahar operasyonu

İSTANBUL Mali polisinin gerçekleştirdiği Bahar Operasyonu'nda, 7'si tutuklu 16 kişi hakkında, ?Teşekkül halinde ve toplu kaçakçılık? suçundan dava açılmıştı. 19 ayrı kaçakçılık olayından sorumlu tutulan teşekküle ilişkin depolarda, banyo süngerinden uydu alıcısına, kadar çeşitli kaçak mal ele geçirildi. Kaçak plazma televizyonları, evrak üzerinde bilgisayar monitörü olarak gümrüklerden geçirdikleri belirlenen zanlıların bazı gümrük ve TSE görevlilerine de rüşvet verdikleri telefon dinleme tutanaklarına yansıdı. Zanlılara karne veren gümrük sahalarındaki 12 şirkete, yakalanan malların piyasa değerinin 4 katı para cezası verilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber