Kabineyi, 'Sezer'e sunmama' önerisi

Haber Giriş : 06 Ağustos 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

AKP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 60. Hükümeti kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den aldıktan sonra, kuracağı yeni kabinenin listesini onay için kime sunacağını tartışıyor.

Bazı AKP'liler, kabine listesinin yeni seçilecek cumhurbaşkanının onayına sunulmasını önerdi.

Erdoğan'ın bugün görevi aldıktan sonra hükümeti kurmak için 45 gün süresi bulunuyor. AKP'de, "Madem 45 günümüz var. Kabine listesini Sezer'e değil, bizim seçeceğimiz cumhurbaşkanına sunalım. Böylece daha önce yaşanan krizler de yaşanmaz. Hem, Sezer'in görev süresi de bitti" düşüncesi seslendirilmeye başlandı.

Üst düzey bir AKP'li, "Karar Başbakan'ın, uygun gördüğü zaman listeyi götürebilir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 45 gün bekletebileceğine ilişkin söylentiler anımsatılınca, "Yahu nereden duyuyorsunuz bunları?" demekle yetindi.

Perşembe günü TBMM Başkanı'nı seçmeyi planlayan AKP, hükümet kurma çalışmaları için Gül'ün kararını bekleyecek.

Erdoğan, önceki akşam TBMM'deki makam odasında Gül ile 1 saate yakın baş başa görüştü. Bu görüşmede de, Köşk ve TBMM Başkanlığı seçimi ile yeni kabinenin ele alındığı öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN "ACELECİ DEĞİLİZ" MESAJLARI

Anayasa göre hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanması ve bu süre içinde güvenoyu alması gerekiyor. Aksi takdirde TBMM kendini feshederek yeniden seçime gitmesi gerekecek.

Seçimlerden 341 milletvekiliyle çıkan AKP'nin güvenoylamasında gerekli 276 oy için sıkıntısı bulunmuyor. Ancak kulislerde, hükümet kurma çalışmalarının, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı seçimlerinin birlikte yürüyeceği, bu nedenle, bu görevler için belirlenecek aday isimlere göre de Hükümetin de şekileneceği konuşuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümeti kurma konusunda çok aceleci olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Erdoğan Cumartesi gecesi TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, "pazartesi günü (bugün) hükümeti kurma görevini alacağını belirtmiş, ancak hükümeti ne zaman kuracağına ilişkin sorulara ise, "görevi alacağız, çalışmalara başlayacağız" demişti. Erdoğan'ın herhangi bir süre vermemesi dikkat çekmişti.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yeterli güvenoyuna sahip olmasına rağmen "siyaseten ve nezaketen" muhalefet partilerine hükümet kurma çalışmalarına ilişkin ziyaret edip etmeyeceği de netlik kazanmadı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Öte yandan, Meclis'te yemin törenin ardından Meclis Başkanlığı seçim süreci de başladı. TBMM Başkanı seçimi için aday başvuruları 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 23. Dönem Meclis'i yeni başkan seçimi 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'de yapılacak oturumla başlayacak. Gizli oylama ile yapılan seçimlerde 367 oy alan aday başkan seçilecek. Başkanın seçilememesi halinde ikinci tur oylamaya geçilecek, bu turda da 367 oy aranacak. Başkanın bu turda da seçilememesi halinde 3. tur oylama yapılacak ve 276 oy aranacak. Bu turda da salt çoğunluk oyu sağlanamazsa 4. tura geçilecek ve en çok oy alan aday Başkan seçilecek. TBMM Başkanı bu görevi iki yıl yapacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber