Meslek liselinin önü açılıyor mu/ kapatılıyor mu?

Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MESLEK LİSELİNİN ÖNÜ AÇILIYOR/RADİKAL

YÖK, mezunlarından sadece yüzde 5'inin öğretmen olduğu 23 Teknik Eğitim Fakültesi'nin yapısını değiştiriyor. Bundan sonra bu fakültelerde iş dünyasının talepleri doğrultusunda eleman yetiştirilecek. Eğitim görenler tezsiz yüksek lisans alıp öğretmen olabilecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), iş dünyasıyla işbirliği yaparak üniversitelerde meslek liselerinin önünü açacak. Mezunlarının sadece yüzde 5'inin öğretmen olarak çalışabildiği 23 teknik eğitim fakültesinin yapısı değiştiriliyor. 'Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi ismini

alacak bu okullarda iş dünyasına eleman yetiştirilecek. İsteyenlerse tezsiz yüksek lisans alıp yine öğretmen olabilecek.

Şu an 23 teknik eğitim fakültesinde okuyan 30 bin öğrenci bulunuyor. ÖSS'yi kazanarak bu okullara kayıt yaptıran 6 bin öğrenci var. Meslek liselerine öğretmen yetiştiren bu fakültelerin en önemli sorunuysa istihdamlarının yeterli olmaması. Bu fakülteleri cazip hale getirmeyi amaçlayan YÖK, 11 Temmuz'da yaptığı genel kurul toplantısında iki yıldır üzerinde çalıştığı bir uygulamayı hayata geçirme kararı aldı.

Karar doğrultusunda, Afyon Kocatepe, Batman, Cumhuriyet, Dumlupınar, Düzce, Fırat, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Pamukkale, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bulunan teknik eğitim fakülteleri, uygulamalı teknik bilimler fakültesine dönüştürülecek. Çankırı Karatekin, Ege, Gaziantep ve Uludağ üniversiteleri bünyesinde ise uygulamalı teknik bilimler fakülteleri kurulacak. Gazi üniversitesi ve Marmara üniversiteleri bünyesinde yer alan teknik eğitim fakülteleri ise, meslek liselerinin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitimine devam edecek.

'İstihdam sorunu bitecek'

Bu yeniden yapılanmayla teknik eğitim fakültelerinin ve istihdam sorunu yaşayan mezunlarının sorunları son bulacak. YÖK Başkanvekili İsa Eşme, yeni yapılanmayla ilgili şu bilgileri verdi: "İş dünyasının taleplerine uygun nitelikte adam yetiştirilecek. Bölüm ve programları yeniden yapılandırılırken de iş dünyasının talepleri göz önüne alınacak. Bu fakültelerde eğitim alanlar aynı fen edebiyat fakültelerindeki gibi tezsiz yüksek lisans alıp öğretmen olabilecek yine. Zaten meslek liselerine öğretmen yetiştirmek için Gazi ve Marmara üniversitelerinde teknik eğitim fakülteleri devam edecek. Bu sistem, meslek lisesi çıkışlılara, alanlarının devamı niteliğinde dört yıllık lisans programlarında okuma imkânı vereceği gibi, önlisans düzeyinde eğitim yapan meslek yüksekokulu çıkışlılara, lisans tamamlama fırsatı getirecek. Meslek liselerinin önü açılmış olacak. Teknik eğitim fakültelerinin yapıları iyiydi. Laboratuvarları bulunuyordu ama atıl durumdaydı. Bu sistemle uygulamaya dönük eğitim de verilecek."


MESLEK LİSELİ ÖĞRETMEN OLAMAYACAK/YENİ ŞAFAK

Meslek liseliler için öğretmenlik de zor

YÖK, ağırlıkla meslek liselilerin okuduğu teknik eğitim fakültelerini kaldırıyor, ?Uygulamalı Teknik Bilimler Fakülteleri"ni getiriyor. Bu uygulamayla meslek liseli öğrencilerin öğretmen olması da zorlaştırılıyor.

HABER MERKEZİ/İSTANBUL

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), "Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi" açma kararı aldı. YÖK, bu kararla meslek lisesi çıkışlıların, alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans programlarında okuma imkanı, önlisans düzeyinde eğitim yapan meslek yüksek okulu çıkışlıların da lisans tamamlama fırsatı elde edeceğini söylüyor.

Ancak YÖK'ün aldığı bu kararla teknik eğitim fakültelerindeki öğrencilerinin öğretmen olması zorlaşıyor. Normalde dört yıllık lisans eğitiminden sonra öğretmen olabilen teknik eğitim fakültesi öğrencileri, fen edebiyat fakültesi öğrencileri gibi bir buçuk yıllık tezsiz yüksek lisans yapmak zorunda olacak.

Bu fakültelerden mezun olup da öğretmen olmak isteyenler, yine fen-edebiyat fakültelerinde birbuçuk yıllık tezsiz yüksek lisans yaparak öğretmen olabilecek.

GEREKÇE: YENİ İŞ İMKANLARI

YÖK'ün bu kararı temmuz ayında yapılan Genel Kurul'da alındı. Hazırlığı 2 yıldan beri devam eden projenin gerekçesi, YÖK tarafından Şubat 2007'de yayımlanan "Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi" raporunda açıklanmıştı. Raporda, çalışmayla meslek lisesi çıkışlılara, alanlarının devamı niteliğindeki 4 yıllık lisans programlarında okuma imkanı sağlanmış olacağı, önlisans düzeyinde eğitim yapan meslek yüksekokulu çıkışlılara da lisans tamamlama fırsatı getireceği aktarılıyordu.

YÖK yetkililerince yapılan açıklamada da teknik eğitim fakültelerinden mezun olanların iş bulmakta zorlandıkları belirtilerek, öğrencilerin sadece öğretmenlik diploması aldıkları için iş dünyasında iş bulmakta zorlandıkları öne sürülüyordu.

23 FAKÜLTE DEĞİŞİYOR

Karara göre, Afyon Kocatepe, Batman, Cumhuriyet, Dumlupınar, Düzce, Fırat, Karabük, Karadeniz Teknik, Kırklareli, Kocaeli, Mersin, Muğla, Pamukkale, Sakarya, Selçuk, Süleyman Demirel üniversiteleri ile Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde bulunan teknik eğitim fakülteleri, Uygulamalı Teknik Bilimler Fakültesi'ne dönüştürülecek.

Çankırı Karatekin, Ege, Gaziantep ve Uludağ üniversitelerinde de bu fakülteler kurulacak.

Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversiteleri'ndeki teknik eğitim fakülteleri, meslek liselerinin öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere eğitimine devam edecek ve bu iki üniversitede de, teknik eğitim fakültelerinin yanında, uygulamalı teknik bilimler fakülteleri açılacak.

MESLEKİ EĞİTİME DARBE

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, YÖK'ün düzenlemesini "mesleki eğitime yeni bir darbe" olarak yorumladı. Etyemez, "Meslek liseliler zaten katsayı mağduriyeti ile bir yere gidemeyip bu bölümlere devam ediyorlar. Şimdi mezunlar bir kez daha tezsiz yüksek lisans düzenlemesina maruz kalacak" dedi.

Etyemez, "Bu bölümlerin iş imkanı, mezunlarını daha da kısıtlayarak oluşturulmaz. Bu okulların işlevsel hale getirilmesi gerekir. Bu işlevsellik yasaklarla olmaz, yasakların kaldırılması ile olur.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı da YÖK'ün bu uygulamayı da kendi başına aldığını söyleyerek uygulamaya tepki gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber