Sosyal Güvenlik Kurumu istatistiklerde tek çatı değil

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Ağustos 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üç kurumun toplandığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda istatistiki veriler, hâlâ eski kurumların kendi belirledikleri, farklı farklı kriterlere göre yayınlanıyor

Sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlamak amacıyla SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tek çatı altında toplandı. Ancak aynı çatı altına toplanan üç kurumun istatistiki verilerinde bile henüz norm ve standart birliği sağlanamadı.

Sosyal güvenlik sisteminin açıklarını kapatmak için bütçeden yılda yaklaşık 20 milyar dolar kaynak aktarılıyor. Türkiye'nin en büyük karadeliği durumundaki sosyal güvenlik sistemini norm ve standart birliğine kavuşturmak için geçen yasama döneminde iki yasa çıkartıldı. Bunlardan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun yürürlük tarihi 1 Ocak 2008'e ertelendi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığını tek çatı altında toplayan yasa ise yürürlüğe girdi ve bu üç kurum fiilen tek çatı altına alındı. Ancak bu kurumlarla ilgili norm ve standart birliği sağlanmasında henüz tam mesafe alınamadı.

Ayrı ayrı sitelerde

Üç kurumun toplandığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK), Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin aktüeryal dengesinin görünebilmesi için bilinmesi gereken istatistiki veriler, hâlâ eski kurumların kendi belirledikleri, birbirinden farklı kriterlere göre yayınlanıyor. Bu durum, ekonomide karar vericilerin, özellikle sağlık harcaması ve Hazine yardımları açısından karşılaştırma yapmasını önlüyor. Veriler, her kurumun daha önceki internet sitelerinde yayınlanıyor.

Sağlık harcamalarını Bağ-Kur bir ay gecikmeli olarak yayınlıyor. Bağ-Kur'un sitesinde sağlık harcamaları hem aylık veriliyor, hem de karne başına ve reçete başına ne kadar sağlık harcaması yapıldığı gösteriliyor. Bağ-Kur'un internet sitesine girenler, Bağ-Kurluların 2002'de 25 dolar olan ve 2005'te 39 dolara kadar çıkan reçete başına sağlık harcamalarının ilk altı aylık dönemde 38 dolar seviyesinde olduğunu görebiliyor.

SSK'lılarda durum farklı

SSK'lılarda sağlık harcamasının seyrini görmek isteyenler ise siteye girdiğinde ancak toplam sağlık harcaması rakamlarıyla karşılaşıyorlar. SSK sağlık harcamalarını, ilaç ve tedavi giderleri olarak ayrı ayrı yayınlamakla yetiniyor ve 2007 yılı için önceki aylara dayanarak tahmin yürütüyor. SSK'nın internet sitesinde yayınlanan verilere göre, SSK'lılar bu yıl 5.9 milyar YTL'si ilaç olmak üzere 13.2 milyar YTL sağlık harcaması yapacak. Emekli Sandığı mensuplarının sağlık harcamasını öğrenmek isteyenler ise bu kurumun internet sitesine girdiklerinde, Maliye Bakanlığı'nca yayınlanan Kamu Hesapları Bülteni kaynak gösterilerek hazırlanmış ve hangi yıla ait olduğu belli olmayan sağlık harcamaları tablosuyla karşılaşıyorlar. Emekli Sandığı'nın sağlık harcamalarından kaynaklı açığını gösteren ikinci tabloda ise en yakın tarih 2005'i gösteriyor.

Benzer durum bu kurumlara bütçeden yapılan Hazine yardımları için de geçerli. SSK, her ay önceki aylardaki gerçekleşmelere dayalı olarak yıl boyunca ne kadarlık açık verileceğini, dolayısıyla Hazine yardımı alınacağını yayınlıyor. Ancak, bu veriler de oldukça oynak olduğu için fikir vermekten uzak kalıyor. Örneğin, SSK'nın ocaktaki bülteninde 2007 için açık 8.8 milyar YTL (5.9 milyar dolar) tahmin edilirken, mayısta 12.1 milyar YTL, haziranda da 12.8 milyar YTL tahmini yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber