Deniz suyunu arıtma projelerine bir an önce başlanılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin susuzluğa karşı deniz suyunu arıtma projelerine vakit geçirmeden başlaması gerektiği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, susuzluğun önlenebilmesi için teknolojik yatırımların yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi. Ayberk, susuzluğa karşı deniz suyunu arıtma projelerine bir an önce başlanması gerektiğini belirterek, "Bu işin yapılma imkanı bulunuyor. Çok pahalı olacağı söylense de mutlaka deniz suyunu dönüştürmeyi öğrenmeliyiz" dedi.

"Küresel ısınmayla dünyanın suyu bitmez" diyen Ayberk, su havzalarındaki suyun tutulması için bitki örtüsünün mutlaka korunması gerektiğini kaydetti.

Ankara'nın su sorunun da Kızılırmak ile ancak kısa vadede çözülebileceğini, Melen projesinin ise ancak 10 yıl dayanabileceğini öne süren Ayberk, şöyle devam etti:

"Zamanında Istranca dağları çözüm olmuştu ama oralar da kurudu. Bu çözümler hepsi kısa vadelidir. Bundan sonra yapılacak şey teknolojiyi kullanarak uzun vadeli çözümler üretilmektir. Türkiye'nin geleceği bu anlamda karanlık görünüyor. Bunun yanı sıra var olan sular da hızla kirleniyor. Bu sorun da gözden kaçırılmamalı, projelerde bu da dikkate alınmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber