Tıpta devrim yaratacak proje GE'nin oldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Ağustos 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık sektörüne devrim niteliğinde yeni bir proje geliyor. Sağlık Bakanlığı'nın hastaların röntgenin çekilip internet yoluyla uzman doktorlara gönderilebilmesine olanak tanıyan Tele Tıp projesi sayesinde, küçük illerde yaşayan hastalar da uzman doktor teşhisiyle tedavi imkanına kavuşuyor. TeleTıp projesi sayesinde hem bazı branşlardaki uzman doktor eksikliğine çözüm bulunmuş olacak hem de farklı hastanelerdeki uzman doktorların da birbirine danışma imkanı doğacak. Projeyi geçen mayıs ayında ihaleye çıkaran Sağlık Bakanlığı'na 6 firmanın teklif verdiği belirtiliyor. İhalede en yüksek teklifi 13.6 milyon YTL ile Siemens verirken, Bakanlık 4.2 milyon YTL ile en düşük teklifi veren Datateknik'i değil, 4.5 milyon YTL teklifte bulunan General Electric'i seçti. Buna neden olarak da Datateknik'in değerlendirme puanının düşük çıkması gösteriliyor.

14 PİLOT HASTANE

Söz konusu projeye Sağlık Bakanlığı'nın 4.5 milyar YTL kaynak ayırdığı ifade edilirken, TeleTıp projesinin uygulamasında, öncelikle bakanlık bünyesinde bir TeleTıp Merkezi oluşturulması öngörülüyor. Oluşturulacak olan Tele Tıp Merkezi, pilot 14 hastaneden gelen hasta bilgi ve görüntülerin saklanması ve çeşitli işlemlerin yapılmasını üstlenecek. Hastanelerden merkeze gelen bilgiler, alıcı hastanelerdeki uzmanlara ulaştırılacak.

PROJEYLE NELER DEĞİŞECEK?

Küçük yerleşim yerlerinde yaşayan hastalar da uzman doktor teşhisiyle tedavi imkanına kavuşacak.

TeleTıp projesi sayesinde hastaların radyoloji ve diğer tıbbi görüntü üreten laboratuar istekleri, kliniklerden ilgili bölümlere elektronik ortam üzerinden ulaşacak.

Tanı konulma güçlüğü çekildiği durumlarda hastaneler, görüntüleri uzman

doktorların olduğu

pilot hastanelere gönderebilecek.

Hastaların görüntüleri sisteme aktarılacak ve hastanın kimlik bilgileri ile birlikte arşivlenecek. Sağlık Bakanlığı'ndaki TeleTıp Merkezi'ne gelen hastalara ait bilgiler, uzman doktorlar tarafından internet ortamında kabul edilip değerlendirilecek.

Raporlamayı yapacak doktor yine TeleTıp Merkezi yardımıyla hastaya ulaşabilecek.

Hastaneler belirlendi

Projede hastalara ilişkin bilgilerin gönderileceği hastaneler şunlar: Amasya Dev. Hast., Elazığ Dev. Hast., Hatay Dev. Hast., Kırklareli Dev. Hast., Konya Numune Hast., Rize Dev. Hast., Siirt Dev. Hast., Tunceli Dev. Hast. Buna karşılık uzman doktorların olduğu ve hastalara ait bilgilerin değerlendirileceği pilot hastaneler ise şöyle: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Keçiören Eğit. ve Araş. Hastanesi, Ankara Numune Eğit. ve Araş. Hastanesi

İhaleye katılan şirketler ve teklifleri (bin)

Siemens 13.670 YTL

Datasel 5.245 YTL

Turmap-Proline 5.152 YTL

Meteksan 4.933 YTL

General Electric 4.493 YTL

Datateknik 4.269 YTL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber