Böbrek naklinde devrim

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Ağustos 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böbrekte devrim

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen operasyonla, Türkiye'de ilk kez bir çocuk hastaya kan grubu uyumsuz böbrek nakli gerçekleştirildi.

İstanbul'da yaşayan Ceylan ailesinin ortanca çocuğu olan ve doğuştan böbrek rahatsızlığı bulunan Büşra Ceylan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonuyla hayata döndü. 13 yaşındaki Büşra Ceylan'a, 38 yaşındaki annesi Hanife Ceylan'dan kan grubu uyumu aranmadan böbrek nakli gerçekleştirildi. Büşra, yapılan operasyonla çocuk yaşta kan grubu uyumsuz böbrek nakli yapılan Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise ikinci çocuk hastası oldu.

ACI ÇEKMESİNLER

Sağlık Bakanlığı'nın izniyle yapılan operasyonun hayatını değiştirdiğini söyleyen Büşra, ''Benim gibi çok sayıda çocuk hasta var. Herkes benim gibi sağlığına kavuşsun, acı çekmesinler'' dedi. Prof. Dr. Alper Demirbaş, ?Bu ameliyatlara başlamaktan gurur duyuyoruz. Bugüne kadar yapılan operasyonlarda sorun yaşamadık. Şu anda sırada 30 hasta bekliyor.

RİSK ALDIK BAŞARDIK

Bu ameliyatları başlatarak risk aldık, ama bilimsel gelişme, risk almadan gerçekleşmez. Biz ilklerin merkeziyiz. Yılbaşından bu yana nakil yaptığımız böbrek nakli sayısı 190'a ulaştı. Yıl sonuna kadar 300 böbrek nakli sayısına ulaşarak, dünyanın en büyük üç merkezi arasına girmeyi hedefliyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber