Uzmanlar uyarıyor: Ankara'da şebekeye verilen suyu dezenfekte etmeden içmeyin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2007 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr. Recep Akdur, arıza sonrasında 3 gün boyunca akacak suyun evlerde dezenfekte edilmeden içilmemesini önerdi.

Recep Akdur ANKA'ya yaptığı açıklamada, Ankara'nın yaşadığı su sıkıntısını daha öncekilere benzemediğini belirterek, ?Daha önce bir mahallede ya da sokakta yani iki vana arasında kesinti uygulanıyordu. Şimdi ise Ankara'nın tüm şebekesi boşaldı. İvedik'ten verilen suyun şebekenin en uç noktasında çıkana kadar içme suyu olarak kullanılması sağlığa zarar verebilir" dedi.

Şebekeyi dolduran suyun, boşalma anına kadar kirliliğinin devam edeceğini, bunun da 3 gün sürebileceğini dile getiren Akdur, arıtma tesisinde verilen klorun şebekede oluşan kirlilik nedeniyle yetersiz kaldığını kaydetti. Akdur, vatandaşlara ?Evlerde dezenfekte etmeden bu suyu içmeyin" uyarısında bulundu.

Akdur, bu su ile banyo yapılmasının da sakıncalı olabileceğini, yetkililerin süper klorlama yapmalarını istedi.

Musluklardan akan ilk suyun bulanık olduğunu, bu suyun biraz aktıktan sonra berrak görülebildiğini söyleyen Akdur, bu durumun yanıltıcı olabildiğini, gözle görülmeyen kirliliğinin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Akdur, suyun ancak çeşitli testlerden geçirildikten sonra içilmesinin uygun olduğunu belirtti.

?Süresi ve büyüklüğü ne olursa olsun su kesintisi bu risktir" diyen Akdur, ?Azerbaycan'dan, Irak'tan, İran'dan petrol getirilen bu teknoloji çağında, başka yerlerden su getirilmesi uzun bir süre almaz. Ankara'nın, Kızılırmak suyunun akıtılmasına kadar yeterli suyu olduğu açıklandı. Bu nedenle sular kesilmemeli. Çünkü günaşırı su verseler bile verilen su kesinlikle içilmez" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber