Vatandaş dövizle borçlanmamalı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Ağustos 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık dışındaki kesimlerin kur riskini fazlaca üstlendiğini belirten İş Bankası Genel Müdürü Özince, ?Döviz geliri olmayan vatandaşlarımız dövizle borçlanmalara hiç itibar etmemeli? dedi

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de hâlâ bankacılık dışındaki kesimlerin kur riskini fazlaca üstlendiklerini belirterek, ?Kur riski bunu taşıyamayacak olanlar tarafından alınmamalı. Hele döviz geliri olmayan vatandaşlarımız dövizle borçlanmalara hiç itibar etmemeli? dedi. Ersin Özince, İş Bankası ve İş Leasing ile Kredi Garanti Fonu arasında imzalanan işbirliği anlaşması sonrasında soruları yanıtladı.

IMF ALARMA GEÇMELİ

Küresel piyasalarda son haftalarda yaşanan dalgalanmaların finansal dünyadaki düzensizliklerden kaynaklandığına işaret eden Özince, ?Bugün Türkiye gibi gelişen ülkeler bile çok büyük maliyetler ödeyerek kendi finansal sistemlerini uluslararası hale getirmek için önemli değişiklikler yapıyorlar?diye konuştu. Böyle bir ortamda dünyanın en gelişmiş ülkelerinin bile zarar gördüğünü ifade eden Özince, yapılması gerekenin, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların olabildiğince ?alarma geçirilmesi? olduğunu söyledi. Özince, ?Bu defa bizi kurtarsınlar diye değil, dünyanın mali problemlerine çare bulmak için biraraya gelinmeli. Kuralsızlık bütün dünyaya zarar veriyor. En başta da tasarruf sahipleri zarar görüyorî diye konuştu.

ABANK'TA SORUN ÇÖZÜLÜR

Özince, Abank'ın Yunan Alpha Bank'a satışının iptaline ilişkin olarak da, Alpha Bank'ın hem İş Bankası'nın hem de Türkiye'nin bütün önde gelen bankalarının en değerli muhabirlik ilişkisinde olduğu bankalardan biri olduğunu kaydederek, ?Alpha Bank komşumuz Yunanistan'ın en büyük bankalarından biri. Ümit ederim ki, bu konuda mevzuat ile ilgili olduğu anlaşılan sorun bir şekilde olumlu sonuca kavuşur? değerlendirmesi yaptı. Beklenen Cumhurbaşkanlığı seçiminin yeni bir krize yol açıp açmayacağına dair soruyu ?vatandaş? sıfatıyla yanıtlayan Özince, şöyle konuştu: ?50 yaşını aşmış bir vatandaş olarak geçmişte birçok siyasi ve ekonomik sıkıntılı dönemleri yaşadım. Türkiye, bu tür sıkıntıları gereğince aşar. Hiç olumsuz görmüyorum.?

İSTANBUL (Bugün)

iŞ BANKASI'NIN KÂRI % 71 ARTTI

Bankası, dün 2007 yılının ilk altı ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre, İş Bankası'nın net kârı kârı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artarak 449 milyon YTL'den 766 milyon YTL'ye çıktı. Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, yılın ilk yarısında gerçekleşen performansa yönelik "Genel olarak, siyasi gündem ve yarattığı beklentilerin piyasa koşullarını şekillendirdiği ve sektörün ekonomik performansı üzerinde belirleyici bir etki yarattığı yılın ilk yarısında, vade uyumuna ve kaynak maliyetine azami dikkati göstererek, kalitenin muhafazasını esas alan aktif yaratma politikamızı sürdürdük" dedi.

SiSTEM KAYITDIŞINI TEŞVİK EDİYOR

İmza törenine katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ticari kredilerdeki düşüşe işaret ederek, şirketine kredi alamadığı için birçok iş adamının, tüketici kredisi ile finansman sağladığını belirtti.

Toplam yurtiçi kredi hacmi içinde ticari kredilerin payının son 5 yılda yüzde 60'dan yüzde 50'ye gerilediğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ?Bu kayıtdışılık böyle gittiği sürece, bizim bu finansman sıkıntımızı çözmemiz mümkün olmayacaktır? dedi. ?Şu an sistem kayıtdışında çalışmayı teşvik ediyor? görüşünü dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ?Biz artık basit, sade ve girişimciyi ezmeyen bir vergi sistemi istiyoruz. Bürokrasinin keyfi uygulamalarının değil, kuralların hakim olduğu bir vergi sistemi istiyoruz.? Hisarcıklıoğlu ayrıca, TOBB'un yüzde 50 pay ile kurucu olduğu Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) yıllık kredi hacminin son 5 yılda 6 katına çıkarak 29 milyon euroya ulaştığını ve Basel II kriterlerinin uygulamaya girmesiyle birlikte KGF'nin daha fazla talep göreceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber