Memur sendikaları önce iyileştirme istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim nedeniyle 1 Ağustos'tan 15 Ağustos'a kaydırılan memurların 2008 yılı maaş artışına ilişkin toplu pazarlık görüşmeleri, çarşamba günü başlayacak. Yaklaşık 2 milyon memurun merakla beklediği görüşmeler için bu hafta hükümetle masaya oturacak sendikalar, önce düşük maaşların iyileştirilmesini, ardından da genel artış yapılmasını isteyecek.

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası uyarınca, en fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek toplu görüşmelerde, KESK ve Memur-Sen temsilcileri de hazır bulunacak. Görüşmeleri, hükümet adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığındaki Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Görüşmeler, katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla ücretleri, harcırah, ikramiye ve sosyal yardım ve tazminatları kapsayacak.

15 günde sonuçlanması gereken görüşmelerde anlaşma sağlanırsa mutabakat metni Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşmazlık halinde devreye Uzlaştırma Kurulu girecek. beş günde karar vermesi gereken kurula taraflar katılırsa metin Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

Grev-toplusözleşme talebi değişmedi

Öncelikle düşük memur maaşlarına seyyanen zam yapılmasını isteyen sendikalar, iyileştirmenin baz alınacağı rakamda farklı görüşler savunuyor. Kamu Sen, 350 bin memurun maaşının açlık sınırına yükseltilmesini ve ardından zam pazarlığına geçilmesini isterken, Memur-Sen brüt ücreti 900 YTL'nin altındaki işçilere seyyanen 50 YTL iyileştirme ve bütün işçilere 140 YTL'den az olmamak üzere yüzde 10 zam yapılmasını talep edecek. KESK ise halen 735 YTL düzeyindeki en düşük memur maaşının, 1150 YTL'lik yoksulluk sınırına çekilmesini isteyecek. Grev ve toplusözleşme talebi bu yılki toplugörüşmelerde de öncelikli konular arasında yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber