Köşk düğümüne dair ilginç ipuçları

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

En kritik hafta... Cumhurbaşkanı adayları artık ortaya çıkacak. Çoklu aday formülünü çözüm olur mu? MHP de ?Başesgioğlu? derse ne olabilir? İşte madde madde başkent yorumu:

Akşam gazetesi yazarı İsmail Küçükkaya'nın son durum analizi..

Çözüm ?çoklu aday formülünün? içinde

En kritik haftaya girildi. Cumhurbaşkanı adayları artık ortaya çıkacak. Madde madde sıralayarak neler olacağını ve neler olmayacağını ortaya koymaya çalışalım. Böylece Cumhurbaşkanlığı düğümünün nasıl çözüleceğine dair ipuçları belki daha kolay anlaşılabilir.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, adaylık başvurusunu yapacaktır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gül'e ?aday olma? demeyecektir.

Erdoğan, geçen defa olduğu gibi ?partimizin cumhurbaşkanlığı adayı Gül'dür? diye bir açıklama yapmayacaktır.

AKP'nin içinden Gül'ün yanı sıra en az bir, hatta iki isim daha Çankaya Köşkü için adaylık başvurusunda bulunacaktır.

Bunlar kuvvetle muhtemel Vecdi Gönül ve Murat Başesgioğlu olacaktır. Bir de sürpriz isim gündeme gelecektir.

AKP'nin adayları veya yöneticileri muhalefet partilerini ziyaret ederek ?uzlaşma arayacaklardır.?

CHP bu turlar sırasında adaylardan birisine -Başesgioğlu ismi zikredildi ama bu başka birisi için de olabilir- ?evet? diyerek kamuoyu nezdinde tavrını ortaya koyacaktır.

Burada MHP kilit rol oynayacaktır.

MHP yönetimi, kendi adayını çıkarsa bile ilerleyen süreçte veya AKP ile yapacağı görüşmelerde, AKP adaylarından biri için sıcak mesajlar verebilir ve bunu da kamuoyu ile paylaşabilir. Bu ciddi ve etkili bir siyasi hamle olacaktır.

MHP, Gül konusunda ise ?karar ve sorumluluk sizindir. Ancak biz Gül ismi üzerinde uzlaşma mesajı verme-yiz. Bu karar geriye dönüş anlamına gelir, kurumsal ve toplumsal gerginlik konusu olabilir. Ama yine de siz bilirsiniz. Yeterli çoğunluğa sahipsiniz. DTP ile de anlaşabilirsiniz. Beraberce üçüncü turda Gül'ü seçebilirsiniz. Eğer 367 meselesini sorun görüyorsanız merak etmeyin biz her halükarda Genel Kurul'a katılacağız? diyecektir. İşte, Cumhurbaşkanlığı seçiminde en kritik nokta burası olacaktır.

MHP de ?Başesgioğlu? derse...!

?Çoklu aday formülünü? öne sürerken Başbakan Erdoğan gibi bir liderin böyle bir tabloyla karşılaşacağını hesap etmemesi mümkün değil. Son bir haftada Abdullah Gül gerek diğer partiler, gerekse diğer kurumlarla bir dizi temas arayışındaydı. Bir kısmını bizzat kendisi, bir bölümünü de arkadaşları, yakınları veya güvendiği kişiler gerçekleştirdi. Zaten Gül, bugüne kadar ?adayım? diye resmen ortaya çıkmadıysa, bunun sebebi

22 Temmuz sonrası ortaya çıkan dengeleri görmek, ilgili tarafların seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdiğini anlamaktı.

Burada sorulması gereken soru şudur:

?Yani, CHP ve DSP'den sonra, MHP de ?Başesgioğlu' derse ne olur? Muhalefet partilerinin AKP'li bir aday üzerinde uzlaştıklarını resmen kamuoyuna açıklamaları halinde, Başbakan Erdoğan ne yapar? Dışişleri Bakanı Gül nasıl bir karar verir??

Gül, muhalefet partilerinin uzlaşması sağlanmadan aday olur ve seçilir mi?

Erdoğan böyle bir tabloya izin verir mi?

Böylesine hayati bir konuda kişilerin istek ve niyetlerin dışında, bir de ?imkan-hareket ve kabiliyeti? konusu devreye girer. Meclis'teki oylamalarda kimin kazanacağını veya kimin önleneceğini kestirmek o kadar kolay değil.

Şu gerçeği siyaseti ve AKP'yi az çok tanıyan herkes kabul eder:

?Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçiminin AKP'yi bölmesine izin vermez.?

Yani ?çoklu aday? formülünden Gül'ün ismi dışında bir Cumhurbaşkanı çıkmaz.

Ama başka bir sorun var.

Mesele, ?milletvekili sayıları ile ilgili olmaktan çıkalı? çok oldu.

İş, ?psikolojileri ve egoları yönetmeye?, ?dengeleri korumaya? ve ?nasıl bir gelecek kurgusu yapıldığını düşünmeye? kaldı. Yoksa gayet tabii ki Gül'ün Cumhurbaşkanlığı bir adım mesafededir. Ama kimse resmen açıklama yapmıyor ve kendisini bağlayıcı söz söylemiyor.

O nedenle siz siz olun, sakın kimsenin son güne kadar ?yüzde 100 şöyle olacak? gibi ifadelerine veya futbol takımı tutar gibi fanatikleşmelerine aldırmayın. Ne olacağını ve onun nasıl yapılacağını şu anda kimse bilmiyor. Her şey Erdoğan'ın kararına bağlı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber