KESK, toplu görüşmeleri, toplu sözleşmeye çevirmekte ısrarlı

Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 13:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK, TOPLU GÖRÜŞMELERİ, TOPLU SÖZLEŞMEYE ÇEVİRMEKTE ISRARLI

KESK, 6. toplu görüşmeleri öncesinde taleplerini açıkladı. Toplu görüşmelerin, toplu sözleşmelere çevrilmesi gerektiğini belirten KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 15 Ağustos'a kadar hükümetten gelecek cevaba göre hareket edeceklerini ifade etti. Diğer konfederasyonları da toplu sözleşme konusunda ortak hareket etmeye çağıran Tombul, en düşük maaşın ise bin 150 YTL olması gerektiğini söyledi.

KESK, 6'ncı toplu görüşmeleri öncesinde taleplerini açıkladı. Toplu görüşmelerin, toplu sözleşmelere çevrilmesi gerektiğini belirten KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 15 Ağustos'a kadar hükümetten gelecek cevaba göre hareket edeceklerini ifade etti. Diğer konfederasyonları da toplu sözleşme konusunda ortak hareket etmeye çağıran Tombul, en düşük maaşın ise bin 150 YTL olması gerektiğini söyledi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul düzenlediği basın toplantısında, geçmiş dönemlerde yapılan tekliflerin hükümet tarafından dikkate alınmadığını söyledi. Geçmiş hükümetin kendine yakın sendikaları kolladığını ileri süren Tombul, 59'uncu hükümetin tüm taleplerine kulak tıkadığını ve Anayasa'nın 90'ıncı maddesinin gereğini yerine getirmediğini vurguladı. Tombul, ?Toplu sözleşme ve grev hakkımız var. Bunun önündeki engel hukuki değil, hükümetin kafasındaki siyasi tercihtir? dedi.

-"TOPLU GÖRÜŞMELERİN SONUCU BAŞTAN BELLİ"-

Hükümeti toplu sözleşme yapmaya çağıran Tombul, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e yazılı başvuru yaptıklarını kaydetti. Tombul, toplu görüşmeler adıyla gerçekleştirilen görüşmelerin sonuçlarının baştan belli olduğunu vurgulayarak, bu nedenle masanın anlamsızlaştığını ifade etti.

Son söz hakkını Bakanlar Kurulu'na bırakan toplu iş görüşme sisteminin iflas ettiğine dikkat çekerek, ?İşçi ve kamu çalışanlarının ortak örgütlendiği, toplu sözleşme ve grev hakkının kullanıldığı bir çalışma hayatı istiyoruz? diye konuştu.

-"EN DÜŞÜK MAAŞ BİN 150 YTL OLMALI"-

Masada, toplu iş sözleşme ve grev hakkının tekrar kullanılmasını talep edeceklerini dile getiren Tombul, taleplerini şöyle sıraladı:

?Bunu için mücadele edeceğiz. En düşük temel ücretin bin 150 YTL olmasını isteyeceğiz. Kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları iyileştirilmelidir. Kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan siyasi kadrolaşma durdurulmalıdır. 4/B, 4/C, vekiller kadroya alınarak iş güvencesi sağlanmalıdır. Kamu görevlilerinin çalışma koşulları ve ilişkilerinin kuralsızlaştırılmasına son verilmelidir. Çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılık giderilmelidir.?

KEY hesaplarının tavsiyesinde alacakların gerçek faizle ödenmesi gerektiğini kaydeden Tombul, siyaset yapma yasağının da kaldırılması gerektiğini ifade etti.

-TOPLU GÖRÜŞMELER SÜRESİNCE İKİ EYLEM YAPILACAK-

Eylem takvimini de açıklayan Tombul, 15 Ağustos'ta Danışma Meclis üyeleri ile tekrar bir basın açıklaması yapacaklarını belirtti. Tombul, ?Toplu görüşmelerin ikinci oturumuna denk düşecek şekilde ?Sözleşmeli Çalışmaya Hayır, Kadrolu ve İş Güvenceli İstihdam' talebiyle Ankara'da bir eylem gerçekleştireceğiz. Toplu sözleşmelerin son oturumuna denk düşecek şekilde 27-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'dan Ankara'ya ?İnsanca Yaşam İçin Toplu Sözleşmeye Yürüyoruz' temalı yürüyüş gerçekleştireceğiz? diye konuştu.

Diğer konfederasyonlara da toplu iş sözleşme ve grev hakkının kullanılması için çağrıda bulunan Tombul, hükümetin toplu iş sözleşme yapmaya zorlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

-"HAVA-İŞ'İ DESTEKLİYORUZ"-

Türk Hava Yolları'nda yaşanan gelişmelere de değinen Tombul, Hava-iş'in taleplerinin dikkate alınarak, hükümetin, Hava-iş'in ve THY'nin tekrar masaya oturması gerektiğini kaydetti. Tombul, Hava-İş'in yanında olduklarını söyledi.

-"TOPLU SÖZLEŞME OLMAMASI DURUMUNDA BAŞKA PLANLARIMIZ VAR"-

Toplantı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Tombul, 15 Ağustos'a kadar hükümetten toplu sözleşme yapmaya yönelik gelen cevaba göre hareket edeceklerini söyledi. Tombul, toplu sözleşme olmaması durumunda başka planlarının olduklarını belirterek, bunu 15 Ağustos'ta açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber