Beldenin yüzde 70'i astımlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzman doktorların Ortaköy beldesinde yaptıkları saha çalışması sonucunda, vatandaşların yüzde 70'inin astım hastalığına yakalandığı tespit edildi.

Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli uzman doktor Dr. Devrim Emel Alıcı, Dr. Levent Sepit, Dr. Cebrail Sınır, Dr. Cemal Nas, Doç. Dr. Attila Saygı tarafından Ortaköy beldesinde bir aya yakın yapılan saha çalışması sonucu astım hastalığına daha çok kadınların yakalandığı ortaya çıktı.

Mardin Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Başhekim Yardımcısı Dr. Cebrail Sınır, hastane polikliniğine başvuran hastalardaki astım sıklığının yaşandığı Ortaköy'de nefes darlığına sebep olabilecek etkenleri araştırdıklarını belirtti.

Köyde 68'i kadın 37'si erkek üzerinde yapılan çalışma sonucunda kadınların yüzde 23'ünde, erkeklerin yüz 11'inde fizik muayenede astım ve nefes darlığı saptandığını ifade eden Sınır, "Spirometri ile hastaların solunum fonksiyon testleri değerlendirildiğinde kadınların yüzde 34'ü, erkeklerin yüzde 27'sinde FEV1 düzeyi yüzde 40-60 iken, FEV1 düzeyi yüzde 80'in üzerinde olan hasta sayısı erkek cinsiyette daha yüksek olarak tespit edildi. Nefes darlığına neden olabilecek etkenler karşılaştırıldığında kireç toprak, saman, polen, hayvan ve oyuncak temasları her iki cinsiyette eşit oranda iken tandır teması kadınlarda yüzde 74 iken erkek cinsiyette sadece yüzde 11'dir. Isınma yolu olarak sobada tezek yakılması ve kadının evde bulunduğu sürenin fazla olması sonucu kadınlarda maruziyet yüzde 90, erkeklerde yüzde 73 olarak tespit edildi. Ek hastalık olarak en fazla GÖR (Reflü hastalığı) ve alerjik rinit görülmekle birlikte; GÖR kadınlarda yüzde 63, erkeklerde yüzde 43, alerjik rinit oranı ise kadın ve erkek arasında eşit olarak tespit edildi." diye konuştu.

Sınır, "Sonuç olarak nefes darlığına yol açabilecek etkenler çocuk yaşta başlamaktadır. Özellikle kadın cinsiyette ısınma yolu ile tezek yakılması ve ekmek yapımında kullanılan tandırda ortaya çıkan gazın fazla olması ve tandır yapılan bu alanın çocuklar için oyun alanı olması erken yaşta nefes darlığına yol açan ön önemli sebep olarak karşımıza çıkıyor. Nefes darlığına yol açan etkenler konusunda halkın bilinçlendirilmesi, evde ısınma yöntemlerinin değiştirilmesi ve özellikle tandır yapılan alanlarda çocukların uzaklaştırılması gerekir. Tandır kullanımına devam edilmesi durumunda ise dumana maruz kalan kişilerin maske kullanması, kireç toprak evler yerinde betonarme evlere geçilmesinin bu bölgede yaşayan insanlarda solunum sistemine ait hastalıkların sıklığının azalmasına yardım edeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber