İşte Erdoğan'ın cebindeki Bakan listesi

Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 06:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni kabine yarın

Sezer'e sunulacak yeni kabinede Dışişleri Bakanlığı'na Babacan'ın, Adalet Bakanlığı'na Arınç'ın getirilmesi bekleniyor. Kadın bakan sayısı da 3 olacak

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olmasının ardından, gözler 60. hükümetin nasıl şekilleneceğine çevrildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi yarın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunması bekleniyor. AKP'de bugün kabineye ilişkin toplantılar yapılacak.

Erdoğan'ın kabinede önemli ölçüde değişikliğe gideceği belirtiliyor. Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olması nedeniyle boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğu için Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın adı ön planda. Babacan'a aynı zamanda Başbakan Yardımcılığı görevi verilmeyeceği dile getiriliyor.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın ismi de Başbakan Yardımcılığı ve Adalet Bakanlığı için geçiyor.

Günay da kabinede olacak

Ertuğrul Günay, Zafer Çağlayan ve Mehmet Sağlam'ın kabinede yer alacakları belirtiliyor. Çağlayan'ın Sanayi ve Ticaret Bakanı, Sağlam'ın Milli Eğitim Bakanı olması bekleniyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başka bir bakanlığa kaydırılabileceği dile getiriliyor.

Uluslararası finans kuruluşlarında üst düzey görev yapan Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek'in ekonomiyle ilgili bir bakanlığa ya da Babacan'ın yerine getirileceği konuşuluyor. Kabineye girebilecekler arasında Bursa Milletvekili Faruk Çelik ile Sivas Milletvekili Mustafa Açıkalın da öne çıkıyor.

3 kadın aday

Kabinedeki kadın bakan sayısının üçe yükseltileceği, bunlardan birinin AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen olacağı kaydediliyor. Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun yeniden aynı göreve getirilmesi ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun bu göreve kaydırılması olasılığı dile getiriliyor. Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in ismi de Başbakan Yardımcılığı için geçiyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'le su tartışması yaşayan eski DSİ Genel Müdürü ve Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu ile Siirt Milletvekili Afif Demirkıran'ın isimleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı için geçiyor.

Kimler kalabilir?

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Beşir Atalay ile görevi seçim dönemi nedeniyle bırakan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise koltuklarını koruyacak isimler arasında sayılıyor.

Erdoğan, önceki akşam yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında kabineyi yarın yapılacak olağan görüşmede Cumhurbaşkanı Sezer'e sunmayı düşündüğünü belirtmişti.

Erdoğan, "Ciddi bir problem olmazsa, aynı gün hükümet kurulabilir. Aksi halde yeni cumhurbaşkanının seçilmesini bekleyebiliriz" dedi.

Milliyet

AKP'li vekillerin gözleri Başbakan Erdoğan'da

Ergun AKSOY ANKARA

Yarın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e 60. Hükümetin listesini sunacak olan Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mevcut kabineden sadece 4 veya 5 isimi koruyacağı iddia ediliyor. Erdoğan, dün öğleden sonra partisinin genel merkezine gelerek yeni kabine için çalışmalarını sürdürdü. Erdoğan'ın bugün de MYK'yı toplayarak listeye son şeklini vereceği öğrenildi. Kulislerde şu isimler tellafuz ediliyor:

Adalet Bakanlığı: Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Mersin Milletvekili Zafer Üskül, Ahmet İyimaya'nın yanı sıra, bu koltuk için en güçlü isim Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı.

Dışişleri Bakanlığı: Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olması üzerine boşalacak bu koltuk için adı ön plana çıkan isim Ali Babacan. Bu koltuk için Şaban Dişli ve Yaşar Yakış'ın ismi de konuşuluyor.

Başbakan Yardımcıları: Mehmet Ali Şahin'in koltuğunu koruması bekleniyor. Bülent Arınç, eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İstanbul Milletvekili Ertuğrul Günay'ın adları da bu makam için ön plana çıkıyor. Ali Babacan'ın da Dışişleri Bakanı yapılmaması halinde bu göreve gelmesi bekleniyor.

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanlığı: Gaziantep Milletvekili Mehmet Şimşek ve Başkan Yardımcısı Nazım Erken'in ismi gündemde.

Çevre ve Orman Bakanı: Bu koltuk için en güçlü isim Bursa Milletvekili Faruk Çelik.

Kültür ve Turizm: Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin buraya kaydırılabilir. Ayrıca Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen'in de adı geçiyor.

Enerji Bakanı: Hilmi Güler koltuğunu koruyabilir. Rakipleri ise Afif Demirkıran ve Veysel Eroğlu.

İçişleri en gözde bakanlık

Devlet Bakanı: Nimet Çubukçu: Koltuğu sağlam görünen bakanlardan. Halefleri ise Genel Başkan Yardımcısı Nüket Hotar, Zeynep Dağı, Özlem Türköne, Ayşe Bahçekapı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı: Ali Coşkun'dan boşalan makam için en güçlü isim Ankara Milletvekili Zafer Çağlayan. Eski Grup Başkanvekili Faruk Çelik'in de az da olsa adı bu bakanlık için ön planda.

İçişleri Bakanı: En fazla ismin gündeme geldiği bakanlık olarak gösteriliyor. İsimler şunlar Atilla Koç, İdris Naim Çağlayan, Murat Başesgioğlu, Necati Çetinkaya.

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ'ın yeri kabine de yeri en sağlam bakan olarak gösteriliyor. Tek rakibi Ağrı Milletvekili Yaşar Eryılmaz.

Bayındırlık Bakanı: Salih Kapusuz'un adı ön planda.

Maliye Bakanı: Erzurum Milletvekili Mustafa Açıkalın'ın ismi geçiyor. Mevcut Bakanı Kemal Unakıtan'ın Abdüllatif Şener'den boşalan Başbakan Yardımcılığı'na kaydırılacağı konuşuluyor.

Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı: Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in koltukta rakibi görünmüyor.

Tarım Bakanı: Edirne Milletvekili Prof. Necdet Budak'ın adı ön plana çıkıyor. Ulaştırma Bakanlığı: Binali Yıldırım tek isim olarak görülüyor.

Milli Eğitim Bakanlığı: Mevcut Bakan Hüseyin Çelik ile Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam'ın isimleri ön plana çıkıyor.

Sabah

16 bakan değişiyor15 Ağustos 2007

Turan YILMAZ / ANKARA

Yarın yeni Bakanlar Kurulu listesini Cumhurbaşkanı Sezer'e sunması beklenen Başbakan Erdoğan'ın 16 bakanı değiştireceği iddia ediliyor.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan'ın kabinede büyük çapta değişikliğe gideceği belirtilirken, AKP kulisleri, "kabinenin üçte ikisi, yani 16 bakanın değişeceği" iddialarıyla çalkalanıyor. Erdoğan, dün gün boyu yeni bakanlar kurulu listesi üzerinde çalışırken, kulislere de şu bilgiler sızdı:

ENERJİYE YENİ MODEL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın "Enerji" ve "Maden" diye iki ayrı bakanlığa bölünebileceğinden söz ediliyor. Bunun olmaması halinde ise Enerji için Başbakanlık'ta bir "koordinatörlüğün" oluşturulacağı, bir Başbakan Yardımcısı'nın bu işle görevlendirilebileceği de belirtiliyor.

KÜLTÜR'E GÜNAY

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da ikiye bölünüp, Kültür'e Ertuğrul Günay'ın atanabileceği ifade edilirken, Turizm için de bu dönem Antalya'dan milletvekili seçilen Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in adı geçiyor. Cemil Çiçek'in ise Başbakan Yardımcısı yapılabileceği belirtiliyor.

ARINÇ DA KABİNEYE

Bülent Arınç'ın adı, Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanlığı için geçerken, Zafer Çağlayan'ın adı Sanayi'ye, Mehmet Sağlam'ın adı Milli Eğitim'e geçiyor. Yeni bakan olabilecek isimler arasında Faruk Çelik, Edibe Sözen, Nükhet Hotar, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin ve Dengir Mir Mehmet Fırat da bulunuyor.

MİLLİ GÖRÜŞ TASFİYE

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yerini koruyabileceği gibi bir son dakika sürpriziyle değişebileceğinden söz edilirken, yeni kabinede de "Milli Görüş" çizgisinden gelen isimlerin yok denecek kadar azalacağı da savunuluyor.

EKONOMİYE ABİ

Ekonomiye "abi" modeli geliyor. Ekonominin "Abi"si son dakika sürprizi yaşanmaması halinde, Başbakan Yardımcısı yapılması beklenen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Orman Bakanı Osman Pepe, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile birlikte İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da kabine dışı kalabilecekleri kulislerde öne sürülüyor.

Hürriyet

İşte 60. Hükümet'in muhtemel bakanları

Önce Meclis Başkanı'nı seçen ardından cumhurbaşkanlığı düğümünü çözen Başbakan Erdoğan'ın gündeminde şimdi yeni kabine var.

İşte kulislerde öne çıkan 60. Hükümet'in olası bakanları: Başbakan Yardımcılığı için ismi geçenler: Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin yerini korur görüşü hakim. Sürpriz aday Ömer Dinçer

Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı: Nazım Erken veya Mehmet Şimşek

Kadından Sorumlu Devlet Bakanı: Nimet Çubukçu

Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı: Mustafa Said Yazıcıoğlu

AB'den Sorumlu Devlet Bakanı: Şaban Dişli veya Mehmet Aydın

Dışişleri Bakanı: Ali Babacan

İçişleri Bakanı: Murat Başesgioğlu. Abdülkadir Aksu yerini korur diyenler de az değil.

Milli Savunma Bakanı: Vecdi Gönül

Kültür ve Turizm Bakanı: Edibe Sözen veya Reha Çamuroğlu

Çevre ve Orman Bakanı: Faruk Çelik

Tarım ve Köy İşleri Bakanı: Mehdi Eker

Adalet Bakanı: Cemil Çiçek, Hayati Yazıcı veya Bülent Arınç

Enerji Bakanı: Hilmi Güler, Reha Denemeç, Veysel Eroğlu veya Taner Yıldız

Milli Eğitim Bakanı: Hüseyin Çelik veya Mehmet Sağlam

Maliye Bakanı: Kemal Unakıtan

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Ertuğrul Günay

Sanayi Bakanı: Zafer Çağlayan

Ulaştırma Bakanı: Binali Yıldırım

Sağlık Bakanı: Recep Akdağ Bayındırlık ve İskan Bakanı: Faruk Özak

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber