Şehir içi aramada 'tekel' kalkıyor, sistem nasıl işleyecek?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom (TT) dışındaki işletmelerin şehir içi sabit telefon işletmeciliği yapabilmesinin önü açıldı. Telekomünikasyon Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikte, "Kullanıcılara sabit karasal telekomünikasyon şebekesi üzerinden, katma değerli telekomünikasyon hizmetleri de dahil olmak üzere her türlü veri ve telefon hizmeti ile internet erişim hizmetinin sunulması" Sabit Telekomünikasyon Hizmeti kapsamında sayıldı. Bu hizmetleri yürütmek isteyen şirketlere "2. TİP TR" lisansı verilecek.

Sabit telefon hizmeti verecek işletmeciler, kullanıcılara sabit karasal telekomünikasyon şebekesi üzerinden, sesli veya kısa mesaj, faks, görüntülü telefon, video konferans, çağrı merkezi, geri arama ve benzeri katma değerli telekomünikasyon hizmetleri de dahil olmak üzere her türlü telefon hizmetini sunabilecek. Böylece Türk Telekom'un bu alandaki tekeli de sona erecek.

Telekomünikasyon Kurumu, daha önce özel sektöre uluslararası ve şehirler arası sabit telefon işletmeciliği lisansları vererek, bu alanları rekabete açmıştı.

Sistem nasıl işleyecek?

Bu alanda faaliyet gösterecek telekom operatörleri, kendi altyapılarını kurabileceği gibi Türk Telekom'un altyapısını belli bir ücret karşılığı kullanarak da hizmet verbilecek.

Tüketiciler, lisansların verilmesiyle şehir içi görüşmelerini de alternatif telekom operatörleri üzerinden yapabilecek.

Bunun ardından tüketiciler şu anda Telekom'dan kullandığı hattan çıkmak istediğini belirten bir dilekçe verdiğinde, işlem başlatılacak ve en geç 10 gün içinde ilgili başvuru sonlandırılarak, tüketicinin yeni bir operatörden hizmet alması sağlanacak. Ve bunun ardından da özel operatörün belirlediği tarife üzerinden şehir içi görüşmeleri fiyatlandırılarak, faturalama işlemi yapılacak. Ayrıca tüketiciler isterse numarasını değiştirebilecek. Bu numaranın başında üç haneli bir rakam olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber