Kanser ve hormon tedavisinin bağlantısı var mı?

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD'de, göğüs kanseri vakalarının son yıllarda azalma göstermesinin menopoz hormonunun kullanımındaki azalmanın bir sonucu olduğu belirtiliyor.

2002 yılında yapılan bir araştırmanın hormon kullanımının göğüs kanseri riskini artırmayla bağlantısı olduğunu göstermesi sonucu milyonlarca kadın hormon tedavisini bırakmış, 2003 yılında Amerikalı postmenopozal kadınlarda görülen göğüs kanseri vakalarının sayısı yüzde 7 düşüş göstermişti. 2004 yılında da bu oran düşmeye devam etmişti.

Bazı bilim adamlarına göre, bu oran göğüs kanseri ile Hormon Replasman Tedavisi'nin (HRT) bir bağlantısı olduğunu gösteriyor. San Francisco Üniversitesi'nden araştırmacılar, birkaç senelik bir dönemde rutin bir şekilde mammogram çektiren kadınlarda göğüs kanseri oranlarını gözden geçirdi. Araştırma kapsamında 1997 ila 2003 yılları arasında mammogram çektiren 232 binden fazla kadının kayıtları incelendi. Sonuçlarda, postmenopozal kadınların hormon tedavisi olmayı bıraktıklarında göğüs kanseri oranlarının düşüş gösterdiği ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber