Bakan Eker istedi, müdür onay vermedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DİYARBAKIR'da işadamı Hüseyin Sadıkoğlu tarafından Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi kapsamında yaklaşık 2 milyon YTL harcamayla kurulan yoğurt, ayran ve peynir üretim tesislerinin bürokratik engeller yüzünden faaliyete geçirilemediği iddia edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'ın isteğiyle tesislerini genişleten Sadıkoğlu'nun projesine Tarım İl Müdürlüğü, çeşitli nedenlerle onay vermedi. Tesislerinin kapısına kilit vurup, işçilerini izne çıkaran firmanın yönetim kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilal Savaş, Ankara'dan gelip Diyarbakır'a yatırım yaptıklarını ancak, keyfi tutum yüzünden engellendiklerini ileri sürdü. Savaş, kırsal alana yatırım yaptıklarını belirterek, ?Eğer sorun çözümlenmezse, 2 milyon YTL'lik yatırımı çürümeye bırakıp Diyarbakır'ı terk edeceğiz'' dedi.

İşadamı Hüseyin Sadıkoğlu, Diyarbakır'ın Cumhuriyet Köyü'nde 2002 yılında kendi imkanlarıyla 1 milyon 500 bin YTL harcayarak günde 5 ton kapasiteli ayran ve yoğurt üretme tesisleri kurdu. Çevre 10 köyden toplanan sütle tesislerden 450 aile gelir elde etti. Diyarbakırlı olan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçen yıl tesisleri ziyaret ederek, Sadıkoğlu'ndan bakanlığının uyguladığı Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi kapsamında baraka görünümünde olan tesislerini genişletmesini ve yeni bina yaparak başka alanlarda da üretim yapmasını istedi. Bunun üzerine Hüseyin Sadıkoğlu, hazırladığı 350 bin YTL'lik yeni projeyi geçen yıl Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü'ne sundu. Müdürlük projeye onay verip yeni binanın yapımı için onay vermesinin ardından Sadıkoğlu, yoğurt ve ayranın yanı sıra kaşar, örgülü peynir ve çerkez peyniri üretmek için ek binanın yapımına başladı.

BÜROKRASİ ENGELİ

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü, onay verip Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na yolladığı projede, tarım alanındaki toprak koruma yasasında yer alan yüzde 2 inşaat sınırının aşıldığı gerekçesiyle, İşadamı Hüseyin Sadıkoğlu ile yaptığı sözleşmeyi tek taraflı feshetti. Sadıkoğlu, bakanlığın tarım arazisindeki yüzde 2'lik sınırı kaldırdığını belirterek, projesinin hayata geçirilmesini istedi. Başvuru üzerine müdürlük bakanlığa bir yazı yazarak, yüzde 2'lik bölümün kaldırılıp kaldırılmadığını sorunca, kaldırıldığı yönünde cevap aldı. Yapılan binaları inceleyen Tarım İl Müdürlüğü Proje Şube Müdürlüğü'nden gelen mühendisler, binanın kapısının 20 santimetre dar, yüksekliğinin de 1 metre de az yapıldığı gerekçesiyle projeye onay vermedi.

Diyarbakır'da yaklaşık bin 100 ailenin geçimine katkıda bulunacak yatırımın engellendiğini iddia eden Hüseyin Sadıkoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e mektup yazarak yardım istedi. Projeye 35 bin YTL teminat yatıran, inşaata da 120 bin YTL para harcayan Sadıkoğlu, yoğurt ve ayran üretim tesislerini de işletme kredisi olmadığı gerekçesiyle durdurup 25 işçisini ücretsiz izne çıkardı.

?KEYFİ TUTUM YÜZÜNDEN ENGELLENDİ'

Sadıkoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi olan Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Bilal Savaş, Diyarbakır'da yaptıkları yatırımın keyfi tutumlar yüzünden engellendiğini ilere sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?Taş üstüne taş koyanı alkışlarım' sözlerini hatırlatan Yrd. Doç.Dr. Bilal Savaş, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi kapsamında kurdukları tesisin engellendiğini belirtti. Yaklaşık 2 milyon YTL'lik yatırımın çöpe gideceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Savaş şunları söyledi:

?Tüm belgelerimiz ve yaptıklarımız yasaldır. Ancak, yatırımcıyı bu zor durumda kurtarmak yerine devletin yatırımcısına destek vermemesi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Biz Ankara'dan gelerek Diyarbakır'a yatırım yaptık. Yüzlerce köylü aileyi kalkındırıyoruz, ancak hep engellerle karşılaşıyoruz. Bizim sorunumuz çözümlenmezse, burayı terk edip gideceğiz. Yatırım da çöpE gidecek. Tarım İl Müdürlüğü yabancıya yatırım hakkı tanımıyor. Diyarbakır'da yabancıya yatırım hakkı yok. Bakan Eker, boşuna o koltukta oturmasın. Kendi seçim bölgesine faydası olmayanın Türkiye'ye hiç bir faydası olmaz.''

TARIM MÜDÜRÜ: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan ise, projenin engellediği yönündeki iddiaların doğru olmadığını savundu. Kayhan, firmanın 12 ay içinde hiç faaliyet raporu vermediğini söyleyerek, ?Projeyle, yaptıkları iş uyumlu değil. Bizden habersiz inşaat çalışmalarına başlanmıştır. Yüzde 2'lik sorunu da çözdük. Ama evrak kayıt ve geciktirmelerden kaynaklı sözleşme feshedilecektir. Ancak yine de biz bakanlıktan müfettiş istedik. Gelecek müfettişlerin raporu doğrultusunda hareket edeceğiz. Yanlışlığın idareden mi, yoksa yatırımcının kendisinden mi kaynaklandığı, müfettişin araştırması sonucu ortaya çıkacaktır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber