Rektörden itiraf: YÖK, Hükümet'le çatışıyor, zararı üniversiteler görüyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabah, Yüksek Öğretim Kurumu'ndan (YÖK) izin almalarına rağmen mühendislik fakültesine bölüm açamadıklarını söyledi.

YÖK ile hükümetin çekişmesinin üniversitelere zarar verdiğine dikkat çeken Sabah, "İyi dereceyle mezun olan öğrencilere 'gelin akademisyen olun' diyoruz. Bin YTL maaşla çalışmak istemiyorlar. Hükümetle YÖK birbiriyle çarpışıyor. Olan bize oluyor. Özlük haklarımız masaya yatırılmıyor." dedi.

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Eyüp Sabah ve mühendislik fakültesi öğretim üyeleri Afyonkarahisar Hür Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (HÜRSİAD) ziyaret etti. Mühendislik fakültesindeki bölüm sayısının artırılması için iş adamlarından ve derneklerden yardım beklediklerini belirten Sabah, fakültenin kuruluşundan bugüne kadar gelişmeleri anlattı. Mühendislik fakültesinde 2007 itibariyle 728 öğrenci olduğunu ifade eden Sabah, "Mühendislik fakültesinin 4 bölümü aktif, 7 bölümü açılamamış. YÖK'ten izin alınmasına rağmen, elektrik, elektronik ve haberleşme, endüstri, bilgisayar, kimya, inşaat ve makine mühendislikleri açılmayı bekliyor. Öğretim üyesi bulamıyoruz, yer sıkıntımız var. Bu zamana kadar dile getirilememiş." diye konuştu.

"BİN YTL MAAŞLA ÇALIŞMAK İSTEMİYORLAR"

Bu mühendisliklerin özellikle bazılarını açmanın çok sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Sabah, "Eleman getirmek çok zor. Elektrik elektronik mühendislikleri piyasada çok rahat iş bulabilen bölümler. Bu biraz politikalardan da meydana geliyor. İyi dereceyle mezun olan öğrencilere 'gelin akademisyen olun' diyoruz. Bin YTL maaşla çalışmak istemiyorlar. YÖK hükümetle çatışıyor. Olan bize oluyor. Özlük haklarımız ameliyat masasına yatırılmıyor." şeklinde konuştu.

Doçent ve profesör olduktan sonra danışmanlık yapabildiklerini kaydeden Sabah, "Afyonkarahisar'da nasıl danışmanlık yapacaksın. Mermerciye anlatmazsan kızıyor, anlatınca 'sağol, görüşürüz' deyip çıkıyor. Batıda bu böyle değil. Almanya'da bir üniversiteye 2 yıl önce araştırma yaptım. Toplam 2 sayfalık rapordu. Gönderdiğimde bunun ücreti nedir diye sordular. Burada yapılan bir araştırmanın ücreti şudur deseniz defe koyup çalarlar adamı. Adamlar hesabıma bin Euro para yatırdılar. Her şeyin bir karşılığı var." değerlendirmesini yaptı.

"UNVAN VERECEĞİZ DİYORUZ YİNE GELMİYORLAR"

Kimya, inşaat ve makine mühendisliğini açmaya karar verdiklerini aktaran Sabah, bunun için öğretim üyelerinin geleceğini söyledi. YÖK'ün yeni bir talimatına göre en az 3 öğretim üyesi olmayan bölümlerin açılmasına izin verilmediği gibi olmayanlarında da kapatılacağını hatırlatan Sabah, "Bölüm açmak kolay değil. Arkadan nesil gelmiyor. Hükümet bir sürü yeni üniversite açtı. Yaldızlı binalar yapılsın, içi boş olduktan sonra ne olur. Bu sorunların kökten çözülmesi lazım. Bazı üniversitelerde yığılma var, davet ediyoruz 'unvan vereceğiz' diyoruz yine gelmiyor. Düzenini bozmak istemiyor." değerlendirmesini yaptı.

HÜRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özçelik ve iş adamı Mehmet Çarkgil, üniversitenin yapacağı çalışmalarda ve açacağı bölümler için tam destek vereceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber