Memura grev hakkı Anayasa'ya giriyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Ağustos 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen taleplerini 10 milyar YTL'den 7 milyar YTL'ye çekti. Hükümet ve sendikalar toplusözleşme ve grev hakkının anayasa paketi değişikliğine dahil edilmesinde anlaştı

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, memurlarla sürdürülen toplu görüşme kapsamında, konfederasyonların grev ve toplusözleşme hakkı taleplerini yinelediklerini belirterek, konuyla ilgili düzenlemenin, çalışmaları süren anayasa değişiklik paketine dahil edilmesi konusunda prensip kararı aldıklarını belirtti.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen ile hükümet arasında yapılan toplu görüşmelerin dördüncü turu dün gerçekleştirildi. Toplantıdan sonra açıklama yapan Şahin, konfederasyonların grev ve toplusözleşme hakkı taleplerini yinelediklerini, Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olmasını istediklerini, Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Sözleşmesi'ndeki çekincelerin kaldırılmasını talep ettiklerini ifade etti. Şahin, bunların Anayasa değişikliği gerektirdiğini söyledi. Kamu İşveren Kurulu adına kendisinin ve konfederasyonların böyle bir anayasa değişikliği hususunda görüş birliğine vardıklarını kaydeden Şahin, konuyla ilgili düzenlemenin, çalışmaları süren anayasa değişiklik paketine dahil edilmesi için prensip kararı aldıklarını belirtti.

'Talebi revize ettik'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da, toplu görüşmelerde mali ve sosyal haklar ile ilgili taleplerini revize ettiklerini belirterek, "Kamu İşveren Kurulu'nun taleplerimizin maliyetini 10 milyar YTL olarak hesaplaması üzerine revizyona gitmek zorunda kaldık ve rakamı 7 milyar YTL'ye çektik' diye konuştu.

Aksu asgari memur maaşının bin 50 YTL olması talebinden vazgeçmediklerini, 1 milyon 700 bin memura denge tazminatı verilmesini ve 50 YTL seyyanen zam yapılmasını istediklerini söyledi. Aksu, eşi çalışmayan 700 bin memur olduğunu dikkate alarak, aile yardımı göstergesinin bin 500'den 2 bin 500'e çıkartılmasını talep ettiklerini, taleplerinin toplam maliyetinin 7 milyar YTL olduğunu ifade etti. Taraflar, pazartesi günü saat 10.00'da mali ve sosyal konuları görüşmek üzere bir araya gelecek.

Kulis yaptılar

Diğer taraftan, memurlara grev ve toplusözleşme hakkı verilmesi konusunda "prensip kararı" alınması üzerine, memur sendikaları siyasi partilerden destek arayışına çıktı.

Bu arayış kapsamında, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, AKP, MHP ve CHP grup başkanvekilleriyle, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ile görüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber