BASK: Memura yapılan artış işçiye yetişmiyor

Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 19:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, toplu görüşmelerde ortaya çıkan rakamların beklentilerin çok gerisinde kaldığını kaydederek, ?Kazanılmış hakların güvence altına alınmadığı ve işçilere yapılan iyileştirmelerin de memur maaşlarına yansıtılmadığı görülüyor. Hükümetin öngördüğü 120 YTL'lik seyyanen artış işçilere yapılan iyileştirmenin karşılığı değil? dedi.

Akay, toplu görüşme masasında oturan sendikaları ?Allah bin bereket versin? diyen dilencilere benzeterek, sözde sendikalar yüzünden kamu çalışanlarının makus talihinin değişmediğini savundu.

BASK Genel Başkanı Resul Akay yaptığı açıklamada, Konfederasyon başkanlarına gönderdikleri mektupta toplu görüşmelerin sürdürülebilmesi için kazanılmış hakların güvence altına alınması ve kamu işçilerine seçim öncesi yapılan iyileştirmenin memurlara da yansıtılması gerektiği yönünde çağrıda bulunduklarını hatırlattı. Akay, ?Beşinci görüşmede kazanılmış hakların güvence altına alınmadığını, işçilere yapılan iyileştirmelerin de memur maaşlarına yansıtılmadığı görülüyor. Hükümetin öngördüğü 120 YTL'lik seyyanen artış işçilere yapılan iyileştirmenin karşılığı değildir? diye konuştu.

Akay, bu yıl için 900 YTL'nin altında ücret alan işçilere 190 lira, 900-1400 YTL arası ücret alan işçilere 140 YTL ve 1400 YTL'nin üzerinde ücret alan işçilere de yüzde 10 iyileştirme yapıldığını anımsattı. İşçilere yapılan artışın parasal tutarının 140 YTL'den fazla olduğunu kaydeden Akay, şunları kaydetti:

?Memurların aldığı aylığa bakılmaksızın ek ödemesi bulunmayan memurlara yalnızca 120 YTL ek ödeme yapılması öngörülüyor. Diğer memurlara ise hedef enflasyon oranında artış yapılacak. 120 liralık ek ödeme 2007 yılı için değil, 2008 yılı için geçerli olacak. Kaldı ki, 2005 yılı toplu görüşmelerinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin tarafından yetkili sendikalara dağıtılan personel reformu taslağının geçici 24'üncü maddesinde ek ödemesi bulunmayan memurlara 200 YTL ek ödeme yapılması öngörüldüğü halde, yetkili sendikalar bu maddeyi okumadıkları için 2005 yılı toplu görüşmelerinde memurlara 80 YTL ek ödeme alabildi. Geriye kalan 120 YTL ise ancak 2007 yılı toplu görüşmelerinde talep edildi. Yetkili sendikalar iki sene önce almaları gereken 200 YTL'yi iki sene sonra alacaklarını duyunca sevinç yaşıyorlar.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber