Maliye, eğlence yerlerini "tebdili kıyafet" denetliyor

Haber Giriş : 30 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Defterdarlığı bünyesinde kurulan 120 kişilik özel ekip, sahil bölgelerindeki plaj, eğlence yerleri, gece kulüpleri, otel, motel, pansiyon ve restoranları yakın takibe aldı. Memurlar, bazen plaj kıyafetiyle club ya da plaja giderek, kapıdaki görevliye giriş ücretini ödeyip içeri giriyor. Ekip içerideki durumu rapor ettikten birkaç saat sonra başka memurlar söz konusu yeri denetlemeye gidiyor. Defterdarlık ekipleri ayrıca bazı sanatçıların biletlerini satın alarak konser izleyip izleyicileri sayıyor.

İzmir Defterdarlığı Denetim ve Danışma Birimi'ne bağlı özel ekipler, son yıllarda Türkiye'nin gözde tatil merkezi haline gelen İzmir'in Çeşme ilçesi başta olmak üzere turistik ilçeler ile İzmir'deki eğlence yerlerinde vergi kaçağını önlemek için yoğun çaba gösteriyor. Özel yetkilerle donatılan memurlar, gerekli görüldüğünde kasada oturup günlük hasılatı tespit ediyor. 2003'te İzmir genelindeki turistik bölgelerde 11 bin 270 mükellefi denetleyen ekipler, belge düzenine uymayan 2 bin 722'sine 729 milyar lira ceza kesti. Ceza verilen işyerlerinin çoğunu sahil beldelerindeki turistik işletmeler oluşturdu. Temmuz ortalarına kadar yapılan denetimlerde 114'ü kayıtsız, bin 838'i de belge düzenine uymayan mükelleflere 521 milyar lira ceza uygulandı. Bunun 101 milyarlık kısmı Çeşme'de verildi.

Turistik bölgelerde sahneye çıkan sanatçılara yönelik de incelemeler başlatan defterdarlık ekipleri, bilet alarak konseri izliyor. Denetim elemanları, yazlık kıyafetiyle şarkıcıların sahne alacağı bir eğlence yerine giderek, "Akşam grupla geleceğiz, fiyat ne olur?" diyerek pazarlık bile yapıyor. Memur, loca kısmında ve arka masalar için kesilen biletlerde fiyat farkı olup olmadığını da öğreniyor. Gece geç saatlerde sanatçı sahnedeyken gelen memurlar, eğlence yerinde kaç kişinin olduğunu, biletlerin kaç paradan satıldığını belirliyor. Yazarkasadan ?fiş detayı' çıkartarak kaç kişiye belge düzenlendiği ortaya çıkarılıyor.

Konser sonrasında katılımcı sayısını öğrenen memurlar, sanatçılarla da yüz yüze görüşerek aldığı ücreti öğrenmeye çalışıyor. Memurlar, çapraz denetimle aynı sorguyu işletmenin yöneticilerine de yapıyor. İşletme yetkilileri ile sanatçı arasındaki sözleşme alınıyor, tarafların beyanı ile yapılan sözleşme karşılaştırılıp sonuç sanatçının bağlı bulunduğu vergi dairesine bildiriliyor. Raporlar, sanatçının yıl sonunda vereceği beyan ile karşılaştırılacak. Düşük beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında yasal işlem başlatılıyor.

Çapraz denetimle 459 milyar toplandı

İzmir Defterdarlığı denetim elemanları, temmuz ayı ortalarına kadar 22 sanatçıyı çapraz denetime aldı. Bu sanatçıların çoğunluğunun, beyanı ile yaptıkları sözleşme arasında fark olduğu tespit edildi. Denetim elemanları, bu yolla sanatçıların 459 milyar liralık gelirini kayıt altına aldı. Çeşme'de bu yaz İbrahim Tatlıses, Kenan Doğulu, Ebru Gündeş, Serdar Ortaç gibi sanatçılar konser vermişti. Ancak, Defterdarlık yetkilileri, hangi sanatçıların gelir beyanında farklılık olduğu konusunda bilgi vermedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber