Memurlar, hükümetin teklifini değerlendirmek için görüşmelere ara verdi

Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları ile hükümet arasında devam eden toplu görüşmelerin 6. turuna ara verildi. Hükümet memurlara yüzde 2 artı yüzde 2 zam önerirken, denge tazminatında da bir miktar artışa gidecek. Teklifleri değerlendirdikten sonra tekrar masaya oturarak pazarlık yapacak olan sendikalar, toplu sözleşme ile Hava-İş görüşmelerinin örnek alınmasını istedi.

Toplu görüşmelerin 6. turuna ara verildi. Açıklama yapan Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in konfederasyon başkanları ile görüştüğünü belirterek, toplu pazarlık sürecinin ana başlıklarıyla ilgili bir değerlendirme yaptıklarını söyledi. Bütün taleplerin karşılanması halinde maliyetin 7 milyar 235 milyon YTL olacağına dikkat çeken Aksu, ?Bazı kalemlerin çıkarılması sonrasında bütçeye olan yük 5.3 milyar YTL'ye düştü. Bakanın odasında yapılan görüşmelerde özellikle 2008 yılında kamu çalışanları haklarına getirilecek iyileştirme konusunda bir yöntem ortaya koyulmaya çalışıldı? dedi.

-MİKTAR BELLİ DEĞİL-

Akyıldız, kamu çalışanların maaşlarındaki artışları öne çıkartan görüşme olduğunu ifade etti. Kamu Personeli Rejimi Kanun'un düzenlenmesinin 2008 Temmuz ayına kadar uzayabileceğinin altını çizen Akyıldız, ?2008'in ilk altı ayına yansıyacak olan artışların altında kalmamak üzere yeni çıkacak kanunla bunun düzenlenmesi kabul edilebilir. Yüzde 2 artı yüzde 2 tüm çalışanlara ücret artışı yapılması ve denge tazminatı alan yaklaşık 1.5 milyon çalışanın da denge tazminatında artış sağlanması teklif edildi. Miktar henüz belli değil? diye konuştu.

-HAVA-İŞ GÖRÜŞMELERİ ÖRNEK ALINMALI-

Uçuk taleplerle siyasi iradenin karşısına çıkmadıklarını dile getiren Akyıldız, kamu işçileri ve Hava-İş örneklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Akyıldız, hükümetin taleplerinin yanından dahi geçmeyecek bir yaklaşımla karşılaşmak istemediklerini ifade etti.

Basının sorularını yanıtlayan Akyıldız, zam miktarının denge tazminatlarıyla birlikte yüzde 15'lere yükselebileceğine dikkat çekerek, yine de taleplerinin çok altında kaldığını söyledi. Akyıldız, öğleden sonraki görüşmelerde daha kabul edilebilir rakamlarla karşı karşıya kalmak istediklerine işaret etti.

-KİT'LERİN SAHİBİ DE DEVLET-

Enflasyon düzeyinde zam yapılacağına dikkat çekilmesi üzerine Aksu, şöyle konuştu:

?Bütçede kamu çalışanları için ayrılan bir pay var. Bu rakam yüzde 2 artı yüzde 2'ye tekabül ediyor. Enflasyon farkı olması durumunda bu da ödenecek. Değişik bir uygulama olması söz konusu olmaz. Türk ekonomisinin içerisinde özel sektör kuruluşları ile KİT'ler devlet ile aynı kefeye oturtturuluyor. KİT'ler kendi bütçelerine göre hareket ediliyor dendi. Bu sizi rahatsız eden bir cevap. KİT'lerin sahibinin de devlet olduğu unutulmamalıdır ve devlet adına çalışanlar farklı muameleye tutulmamalıdır?

-MEMUR ZAMMI BÜTÇESİ 1.9 MİLYAR YTL-

Kabine değişikliğinin görüşmeleri etkiler mi sorusu üzerine Akyıldız, ?Kabine değişikliği bizi etkilemez? dedi.

Kamuoyuna yansıyan 360 YTL ve 120 YTL lafının kullanılan örnek rakamlar olduğunun altını çizen Akyıldız, bunların somut rakamlar olmadığına dikkat çekti. Şu ana kadar somutlaşan bir şeyin olmadığının altını çizen Akyıldız, ?Net bir rakam olsaydı bunu kaçırmazdık. 360 YTL güzel bir rakam. Yapılacak zammın 2008 bütçesine maliyeti 1.9 milyar YTL? diye konuştu.

-NET RAKAM YOK-

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hala net rakamların olmadığını ifade ederek, 1.9 milyar YTL'lik bir bütçe olduğunun iletildiğini söyledi. Söz sözün hükümetin olduğunu dile getiren Aksu, az maaş alan memurlara daha fazla ücret verilmesi gerektiğini vurguladı. Net rakamlar sonrasında yetkili kurumlarla toplanarak teklifi değerlendireceklerini belirten Aksu,yüzde 2 artı yüzde 2 olursa pek olumlu olmayacağını kaydetti. Hem yüzdeliğin hem de denge tazminatının rakamların iyileştirilmesini istediklerini dile getiren Aksu, hükümetin yeni bir rakamla geleceğini söyledi. Başbakanla görüşmek için talep de bulunduklarını açıklayan Aksu, Hava-İş ve toplu sözleşmelerinin örnek alınmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber