Birgün Gazetesi'nin ve Anka Ajansı'nın Haberi Yanlıştır

Bugün Birgün gazetesinin ilk sayfasında, ANKA haber ajansı kaynaklı "Memur konuşursa yanacak" başlıklı bir haber yer almıştır. Bu haberde, Meclis'in tatile girdiği gün kabul edilen ve şu an Cumhurbaşkanı Sezer'in önünde bulunan Kanunun, basına bilgi veren devlet memurlarına ceza getireceği belirtilmektedir. Haberin içeriğinde düzenlemenin önceki haline hiç yer verilmemiştir. Oysaki mevcut düzenlemede basına bilgi veren devlet memurlarına "Kademe İlerlemesinin Durdurulması" cezası verilmektedir. Bu cezayı alan memur hiç bir üst düzey göreve atanamamaktadır. Ancak, yeni düzenlemede bu ceza "Kınama"ya dönüştürülerek hafifletilmektedir. Yani ortada bir kötüleşme değil iyileştirme söz konusudur.

Haber Giriş : 30 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Memur konuşursa yanacak"

Şeffaflık, bilgi edinme hakkı üzerine verilen demeçlere rağmen iktidarlar bildiğini okuyor. Yasada yapılan yeni değişiklikle basına bilgi veren devlet memuruna kınama cezası verilecek.

Türkiye'de son yıllarda şeffaflık, bilgi edinme hakkı, basının önündeki engellerin kaldırılması gibi söylemlerle propaganda yapan iktidarlar tam aksi yasal düzenlemeler getiriyor. Memurların yargılanması hakkındaki yasanın değiştirilerek usulsüzlüklerin ihbarının güçleştirilmesi düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Sezer'in vetosuna rağmen aynen geçirilirken, bir değişiklik de ''yetkili olmadığı halde'' basına bilgi veren devlet memurlarına ''kınama'' cezası verilmesi yönünde yapıldı.

Yolsuzlukla mücadele edildiği söylemini sıkça kullanılmasına karşın, çıkarılan yeni yasal düzenlemelerde, pratikte bu tür girişimleri önleyecek hükümler getiriliyor. Meclis'in tatile girdiği Cuma günü görüşülerek kabul edilen Bazı Yasa ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa ile Devlet Memurları Yasası da kısmen değiştirildi.

Bilgi Edinme Yasası tam olarak yaşama geçirilemeyip kağıt üzerinde kaldığı Türkiye'de, özellikle yolsuzlukların ortaya çıkarılmasında büyük rol oynayan basının bilgi edinmesini güçleştirecek bir düzenleme de bu yasa değişikliğiyle gündeme geldi.

Bu değişiklikle, Devlet Memurları Yasasına, ''Kınama'' cezası verilecek durumlar arasına, ''Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek'' de eklendi. Böylece görevi sırasında bir usulsüzlüğe tanık olan kamu çalışanı, Memurların Yargılanması Hakkındaki Yasa uyarınca, ancak kendi adını, soyadını, adresini ve imzasını taşıyan bir yazıyla savcılığa başvurabilecek. Cumhurbaşkanı Sezer, pratikte bunun yaşama geçirilmesinin güçlüğü nedeniyle yolsuzlukla mücadelenin zayıflayacağı uyarısı yapmıştı. Devlet Memurları Yasasında son yapılan değişiklik yüzünden, günümüzde ''Dördüncü Kuvvet'' olarak anılan medyaya bilgi akışı da güçleştirilmiş, yolsuzlukların günışığına çıkartılması önüne bir set daha çekilmiş olacak. (ANKA)
BİRGÜN


21.7.2004 Tarihinde Memurlar.NET'te Daha Önce Yer Alan Açıklama Şu Şekildedir:

Basına Bilgi Veren Memur Bundan Sonra Kınama Cezası Alacak

657 sayılı Kanunun 15'inci maddesinde memurların basına bilgi ve demeç veremeyecekleri belirtilmiştir. Buna aykırı hareket edenlere ise 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinde yer alan cezalardan "Kademe İlerlemesinin Durdurulması" cezası verilmektedir. Ancak söz konusu madde değiştirilmektedir. Buna göre Cumhurbaşkanı tarafından da kabul edilmesi halinde basına bilgi ve demeç verenlere kınama cezası verilecektir.
21.07.2004


TBMM'de kabul edilen Kanunun ilgili maddesi

MADDE 1.- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Kanunun

d) 125 inci maddesinin(B) bendine aşağıdaki (m) alt bendi eklenmiştir.

"m) Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek."


Diğer yandan bu tasarıda yer alan geçici madde 35 ise Sayın Salih Kapusuzun verdiği önerge ile maddeden çıkarılmıştır. Çıkarılan madde şu şekildedir:


"GEÇİCİ MADDE 35. - 125 inci maddenin (D) bendinin yürürlükten kaldırılan (g) alt bendine istinaden verilmiş olan disiplin cezaları, geçmişe dönük ödeme yapılmasına sebep olmaksızın, aynı maddenin (B) bendine göre verilmiş sayılır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber