Erdoğan'dan eğitimde çok iddialı taahhütler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Eylül 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk ve ortaöğretimde tekli öğretime geçileceğini belirten Başbakan, "Sınıflarda azami 30 öğrenci olacak. İnternetin bağlanmadığı okul kalmayacak" dedi. Erdoğan, 'YÖK kaldırılacak' mesajını da verdi

Önder Yılmaz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda dün okuduğu 60. hükümetin programında, sınıflarda azami 30 öğrenci olacağını taahhüt etti.

Tüm okullara internet bağlanacağını açıklayan Erdoğan, YÖK'ün adını anmadan bu kurumu kaldıracağı mesajını verdi. Programda, dokunulmazlığın kaldırılması, cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sınırlandırılması, mal beyanı, imam hatip liseleri ve türban konularına hiç değinilmedi, "Kürt sorunu" kavramına yer verilmedi.

Erdoğan, "Bölge halkının umutlarını, talep ve beklentilerini azami ölçüde karşılayarak, milli birlik ve beraberliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz" dedi. Programda öne çıkan unsurlar şöyle:

UZLAŞMA ANAYASASI: Ülkemiz sivil bir uzlaşma anayasasını hak etmektedir. Yeni anayasa toplumsal sözleşme niteliğinde olmalıdır.

Yeni anayasa, cumhuriyetimizin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ve 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına almalıdır.

Yeni anayasa kısa, öz ve açık olmalı, yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler parlamenter sistem esas alınarak açık, net ve anlaşılabilir bir şekilde belirlenmelidir. Yeni anayasa, olabilecek en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.

İNSAN HAKLARI: Kopenhag Siyasi Kriterleri'ne tam uyum sağlanacaktır. Temel hak ve özgürlüklerin fiilen uygulanması ve siyasal kültürümüzün yerleşik bir unsuru olarak güçlenmesi sağlanacaktır.

Sıfır tolerans anlayışı ile işkence, kayıp, gözaltında ölüm, faili meçhul cinayet gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez insan hakları ihlallerinin üzerine büyük bir kararlılıkla gidilecek.

BAĞIMSIZ MEDYA: Hükümetimiz, medyanın bağımsızlığına önem vermektedir. Şeffaf bir yönetim, ancak bağımsız, tarafsız ve sorumlu bir medya ile mümkündür.

KORUYUCU HUKUK: Hukuki denetim yerine yerindelik denetiminin yapılması yargının siyasallaşması anlamına gelir. Yargı, görevini yaparken, bağımsız olduğu kadar tarafsız da olmalıdır.

Koruyucu hukuk uygulamaları geliştirilecektir. Mahkemeler elektronik arşiv imkânlarından verimli şekilde yararlandırılacaktır.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE: Yolsuzluklar karşısında hükümetimiz tavizsiz tutumunu sürdürecektir.

TEK KART DÖNEMİ: Bütün kurumların hizmetleri elektronik ortama taşınacak ve "Tek Kart Projesi" uygulanacak.

Böylece vatandaşlar tek kartla; vergi, nüfus-vatandaşlık, sağlık, ehliyet, pasaport, ruhsat gibi işlemleri yürütecek.

SOKAK GÜVENLİĞİ: Esas olan suçluların yakalanması değil, suçun işlenmesini önlemektir. Bu amaçla önleyici kolluğa ağırlık verilecek. Genel kolluğun önleyici kolluk yetkileri yeniden tanımlanacak.

TERÖRLE MÜCADELE: Milli güvenliğimizi güçlendirmek, ulusal birliğimizi muhafaza etmek için verdiğimiz mücadeleyi 60. hükümet döneminde de her türlü meşru aracı kullanarak devam ettireceğiz.

TSK'nın her türlü ihtiyacının zamanında karşılanmasına öncelik verilmiştir.

YÖK MESAJI: Üniversitelerimizin tek tip ve tek merkezli yönetim anlayışı yerine küresel rekabete katılabilen, dünyaya açık ve Türk toplumunun beklentilerini karşılayan dinamik kurumlar haline gelmesi sağlanacaktır.

EĞİTİM: İlk ve ortaöğretimde tekli öğretime geçilecek. Sınıflarda azami 30 öğrenci olacak. İnternetin bağlanmadığı okul, bilişim okuryazarı olmayan öğrenci kalmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber