TBMM, korsan sinyal karıştırıcı (Jammer) kullandı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Eylül 2007 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'te korsan var

Türkiye'de kanunları çıkaran Türkiye Büyük Millet Meclisi kanundışı bir icraata imza attı. TBMM Genel Kurulu'nda telefon görüşmelerinin önlenmesi için sinyal karıştırıcı (Jammer) yerleştirildi. Oysa bu cihazların Türkiye'de üretilmesi ve kullanılması yasak

Jammer'lar genelde askeri alanlarda kullanılıyor HAMDİ ATEŞ/ANKARA

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nın, milletvekillerinin cep telefonlarıyla konuşmasını engellemek için Genel Kurul Salonu'na yerleştirdiği sinyal karıştırıcı aletin (Jammer) yasadışı olduğu ortaya çıktı. Bugüne kadar pek çok kamu kurumuna uyarı yazısı gönderen Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) TBMM Başkanlığı'nı da uyarması bekleniyor. Zamansız çalan cep telefonlarını etkisiz hale getirmek için kullanılan sinyal karıştırıcı cihazların yaygınlaşması haberleşme özgürlüğünü de tehdit eder boyuta geldi. TK bugüne kadar pek çok kamu ve özel sektör kuruluşuna uyarı yazısı gönderdi.

TBBM NEREDEN ALDI?

TBMM Başkanlığı da milletvekillerinin genel kurulda cep telefonuyla konuşmasını önlemek ve cep telefonu zil seslerinin engellenmesi için çareyi jammer cihazı kurmakta buldu. 24 Ağustos Cuma günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. tur oylamasında ilk defa farkedilen jammer, Genel Kurul salonunda cep telefonuyla görüşülmeinin önüne geçildi. Ancak küçük bir ayrıntı gözden kaçırıldı: Jammer adı verilen sinyal karıştırıcı cihazların kullanımı yasak ve yasalara aykırı. Üstelik, bu cihazların Türkiye'ye girişi, Türkiye'de imali ve kullanımı yasak. Şimdi TBMM Başkanlığı jammer adı verilen cihazı nereden aldığı merak ediliyor. TK'nın TBMM Başkanlığı'na uyarı yazısı göndermesi bekleniyor.

CEZAEVİNDE KULLANILIYOR

Telekomünikasyon Kurumu bugüne kadar Diyarbakır ve Ankara Büyükşehir Belediyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Hazine Müsteşarlığı, Rekabet Kurumu, Merkez Bankası, TOBB ve Cemal Reşit Rey Konser Salonu yönetimine uyarı yazısı gönderdi. Uyarı yazısı gönderilen ya da Jammer kurmak için talepte bulunan kurumlar arasında cezaevleri de bulunuyor. Cezaevine giren kaçak cep telefonlarının önüne geçemeyen bazı cezaevi yönetimleri de Jammer kurarak sorunu çözmek istedi. TK, Sağmalcılar Cezaevi ve Kandıra Cezaevleri yönetimlerine de uyarı yazısı gönderdi. TK ayrıca jammer kullanan ve kullanmak isteyen Kilis Valiliği'ne, okullarda kullanılmaması için Milli Eğitim Bakanlığı'na, Ankara Ticaret Odası'na, TRT'ye, bazı akaryakıt istasyonlarına izin vermedi ya da kaldırılmasını istedi.

ACARER: YENİ KANUN ŞART

TK Başkanı Tayfun Acarer ise Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, cihazların kullanılabileceğini ancak yeni bir kunun hazırlanması gerektiğini dile getirdi. Acarer, ?Bu cihazları güvenlik amacı dışında kullanmak kesinlikle yasak. Geçmişte böyle bir yasak getirilmiş. Ancak gelişen teknoloji yeni ihtiyaçları ortaya çıkarabiliyor. Bu artık bir ihtiyaçsa bunun tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Bence, nerelerde kullanılabileceği, hangi şartlarda kullanılabileceği, teknik standartları belirlendikten sonra kullanım serbestleştirilebilir. Ancak kanun düzenlemesi şart? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber