658 çocuklu kaymakam

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 02 Eylül 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Megakent İstanbul'un en büyük sorunlarından biri olan kapkaç olaylarında, Doğu ve Güneydoğu illerinden getirilen çocukların tehditle bu işe zorlanması dikkat çekiyor. Bu duruma bir çözüm aramak için yola çıkan Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi Kaymakamı Tuncay Sonel, ilçesinde sahipsiz çocukların eğitimi alanında seferberlik başlattı. Onlarca kampanya düzenleyen Sonel, Şanlıufa Valisi Yusuf Yavaşcan'ın da desteğini arkasına aldı.

TEK TEK MEKTUP YAZDI

Kaymakam Sonel, kendisinin geliştirip ?Birecik Modeli? adını verdiği proje kapsamında ilçe genelinde ilköğretim çağındaki 656 yetim ve öksüz çocuğu tespit ettirdi. Bu çocuklara tek tek mektup yazıldı. Çocuklara, ?Annen, baban hayatta olsaydı, ne almalarını isterdin?? diye soruldu. Çocukların istekleri ilçe esnafı tarafından karşılandı. Ardından eğitimleri için ne gerekiyorsa yapıldı.

LASTİK AYAKKABIYA SON

Kaymakam Sonel, 1007 kız çocuğunun her türlü ihtiyacını karşılayıp, okula gitmelerini sağladı. Ayrıca köy ve mezralarda yaşayan kız çocuklarının liseye devam edebilmeleri için ilçe merkezine 100 kişi kapasiteli kız öğrenci yurdu yaptırdı. 1738 erkek, 1503 kız olmak üzere toplam 3 bin 241 öğrencinin hala lastik ayakkabılarla okula gittiğini görünce, ?Lastik ayakkabıya son? kampanyası başlatıp 5 bin 241 çocuğun pabuçlarını yeniledi. 69 köy, 74 mezra ve 2 beldede ikamet edip, ilçe merkezindeki 8 lisede öğrenime devam eden 609 öğrenciye öğle yemeği vermeye başladı.

Devletin şefkatini hissettiriyoruz

İKİ yıldır Birecik'te görev yapan Kaymakam Tuncay Sonel, ?Çocuklar bizim geleceğimiz. Biz onlar için bu çalışmaları yaptıkça, onlar devleti hatırlayacak. Devletin şefkatini, sıcaklığını, varlığını hissedecek. Çocukları eğiterek boş bırakmamış oluyoruz. Böylece onlar da kapkaça, kötü şeylere yönelmemiş oluyor? dedi. Kendisine Robin Hood denildiğini söyleyen Sonel, şöyle devam etti: ?Benim iki tane çocuğum var. Ayrıca 656 tane yetim çocuğun eğitimini sağlıyoruz. Bu nedenle buralarda herkes bana ?658 çocuklu kaymakam' diyor. Devlet-millet-vatandaş kaynaşmasını yaratıyoruz. Biz fikrinin oluşması için uğraştık ve başardık.?

YAŞAYAN ÇILGIN TÜRK

BİRECİK'te ilk ve orta öğretimde okuyan ve takdirname alan 1730 çocuğa ?Şu Çılgın Türkler? kitabı hediye edildi. 97 okulda her ay en fazla kitap okuyan öğrencilere kitap hediyesi uygulaması başlatıldı. Halk Eğitim Merkezi'nde yetişkinler için okuma-yazma kursları açıldı. 228 yetişkin okuma yazma öğrendi. 5 bin öğrenciye ise kırtasiye seti hediye edildi.

TUNCAY SONEL KİMDİR?

1970'te Adana'da doğdu. 1992'de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. 1995'te aynı fakültenin Kamu Yönetimi Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamladı. Çeşitli ilçelerde staj ve vekil kaymakamlık görevlerinden sonra 1997-1999 yıllarında Ankara-Güdül,1999-2001 yıllarında Gümüşhane-Köse, 2001-2005 yıllarında Kırklareli-Vize kaymakamlığı görevlerini yürüttü. 27 Ekim 2005 tarihinden bu yana Birecik Kaymakamı. Evli ve iki (+656) çocuk babası.

Seda KILIÇ / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber