Sağlık ve hasta hakkı ile ilgili ihlal şikayetleri artıyor

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 02 Eylül 2007 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, seçim meydanlarında, hastanelerdeki kuyrukların ve kötü muamelenin bittiğini savunarak halktan oy istemişti. Başbakanlığa bağlı İnsan Hakları Başkanlığı'nın (İHB) hazırladığı son rapor ise durumun pek de Erdoğan'ın söylediği gibi olmadığını ortaya koydu. İHB'nin verilerine göre, sağlık ve hasta hakkı ile ilgili ihlal şikayetleri her geçen gün artıyor. 2004 yılında arka sıralarda olan ihlal iddiaları, son üç yıldır ilk sıraya yükseldi. Mülkiyet hakkıyla ilgili şikayetlerdeki artış da dikkat çekti.

Hazırlanan rapora göre, insan hakları kurullarına 2004 yılından bu yana yapılan başvurular sürekli arttı. 2004'te 847 olan başvuru sayısı 2005'te yüzde 62'lik artışla bin 377'ye, 2006'da da bin 590'a çıktı. Bu yılın ilk yarısında ise 702 insan hakkı ihlal iddası İHB'ye ulaştırıldı. İHB, başvuruların artışında, kamuoyu nezdindeki tanınma ve güvenilme oranlarının yükselmesinin etkili olduğunu savundu. İhlal iddialarındaki değişim ise dikkat çekti.

2004 yılında en çok başvuru işkence ve kötü muamele iddialarında oldu. Adil yargılanma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hususlarındaki müracatlar da onu izledi. Ancak 2005'ten itibaren sağlık ve hasta haklarıyla ilgili ihlaller birinciliği bırakmadı. AKP Hükümeti'nin sağlık reformunu devreye sokarak, kuyrukları ve ihlalleri bitirdiğini iddia ettiği bir dönemde, İHB'ye ulaşan başvurular kafaları karıştırdı. Başbakan Erdoğan'ın da meydanlardan dile getirdiği sağlık reformunun başarısını sorgulayan ihlal iddialarında sıralama şöyle oluştu:

2005 yılında sağlık ve hasta haklarıyla ilgili ihlal iddiaları ilk sırayı alırken 211 başvuru ulaştı. Mülkiyet hakkının gözardı edilmesi hususu ise 208 müracatla ikinci sıraya çıktı. Çalışma ve sözleşme hürriyeti bu iki konuyu izledi. 2004 yılında ilk sırada olan İşkence ve Kötü Muamele Yasası'na ilişkin başvuruların, 2005'te dördüncü sıraya gerilediği görüldü.

Geçen yıl ise sağlık sistemi ve hasta hakları konusunda 261 başvuru ulaştı. Bu konudaki şikayetler yine ilk sırayı aldı. Mülkiyet hakkının ihlaline ilişkin iddiaları yine bu konu izledi. Bu yılın ilk altı ayındaki verilerde de 115 başvuruyla sağlık ve hasta haklarının ihlalı birinciliği bırakmadı. Mülkiyet hakkı hususunda insan haklarının ihlal edildiği yönündeki başvurular da bir önceki yılki yerini korudu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber