Telefonla randevu hastanın cebini yaktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastanelerin randevu sistemini GSM operatörleri üzerinden sağlaması mağduriyetlere sebep oluyor. Meşgule düşen çağrı cihazları telefon faturalarını kabartırken, mağdur hastalar dava açmaya hazırlanıyor.

Hastaların tedavi hizmetlerine rahat ulaşması için getirilen 'randevu sistemi', sağladığı büyük kolaylığın yanında mağduriyetleri de beraberinde getiriyor. İnternetten ve telefon aracılığıyla bir türlü randevu alamayan vatandaşlar bu yetmiyormuş gibi yüksek telefon faturaları ödemek zorunda kalıyor. Mağdurlar çareyi, uzun kuyruklarda beklemeyi göze alarak hastaneye gitmekte buluyor. Telefonla müracaatlarda yaşanan en büyük sıkıntı, meşgul çalan çağrı merkezleri. Cep telefonu operatörünün kurduğu randevu sistemlerindeki artı ücretlendirme ise diğer bir sorun. Bir operatörden söz konusu GSM şirketini kullanan hastane arandığında, normal konuşmada olduğu gibi fazla ücretlendirme yapılıyor. Çoğu zaman ilk aramada randevu alınamadığı için ikinci arama gerekiyor ve giden kontör sayısı üçe katlanıyor. Benzer mağduriyeti yaşayan Ayhan Yaprak isimli vatandaş, mahkemeye gitmeye hazırlanıyor. Yaprak, kırık ayağını muayene ettirmek için telefonla, kısa mesajla ve internet yoluyla randevu alma yöntemlerini deneyip cevap alamadığını ileri sürüyor. Artan şikayetler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelini kapsayacak tek bir randevu sistemi oluşturmaya hazırlanıyor. Tüketiciler Birliği, konu ile ilgili mağduriyetlerin arttığına dikkat çekerek, randevu için ortak bir standardın be-lirlenmesi teklifinde bulunuyor.

Hastanelerdeki kuyruk çilesini bitirmek için başlatılan telefonla randevu sistemi vatandaşları adeta 'hasta' ediyor. Telefonla randevu almak isteyen vatandaş muhatap bulamıyor. Uzun süre meşgul çalan randevu telefonları faturalara yüksek rakamlar olarak yansıyor. Mağdur hasta sayısı ise her geçen gün artıyor.

Ayağının kırılmasının ardından Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden randevu almak isteyen işçi Ayhan Yaprak, karşılaştığı sorunlar üzerine Sağlık Bakanlığı'na şikâyette bulundu. Yaprak, yaşadığı sorunları şöyle anlatıyor: "Vodafone ile anlaşan hastane, broşür bastırmış. Broşürde 'Her arama için bağlı bulunduğunuz tarifenin Vodafone yönü ücretlendirmesi geçerli olacaktır' bilgisi verilmiş. Ben de aynı operatörden hastaneyi arayarak randevu talebinde bulundum. Ve konuşmam iki dakika sürdü. Bu görüşmem 20 kontöre mal oldu."

Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, benzeri rahatsızlıkların kendilerine de geldiğini belirtti. Randevu sistemine bağlı şikâyetler Tüketiciler Birliği'ne yapılan başvurular arasında da başı çekiyor. Konuyu gündemine alan sivil toplum kuruluşları, "hastalar, ikinci defa hasta ediliyor" tespitinde bulunuyor. Tüketiciler Birliği Hukuk Komitesi Başkanı Ahmet Güler, sağlık kuruluşlarındaki randevu kaynaklı şikâyetlerin giderek arttığını ifade etti. Güler, hastanelerdeki randevu sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Tek randevu sistemine geçilecek

Hastaların yaşadığı sıkıntıları dikkate alan Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelini kapsayacak tek bir randevu sistemine geçiyor. Bu ay içinde ihalesi yapılacak sistemde üç haneli rakam yer alacak. Randevu geri bildirim ve iptallerinde kısa mesaj kullanılacak. İlk etapta dört bölgeye ayrılan ülke genelindeki hastanelerde randevuyu canlı operatörler verecek. Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Nihat Akpınar, "Hiç kimsenin randevu sistemi olmayacak. Bakanlığın kuracağı sistemle Erzurum'da oturan bir kişi İstanbul'daki hastaneden muayene randevusu alacak. Yüksek ücretlendirmeler de bitecek." diye konuştu.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber