3N ne getirecek?

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Eylül 2007 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Operatörler tartışıyor tüketici yenilik bekliyor

TİMUR SIRT

GSM operatörleri cuma günü yapılacak 3N ihalesini tartışırken cep aboneleri hızlı internet, görüntülü konuşma ve numara taşıma gibi yenilikleri bekliyor..

Türk Telekom çalışanlarının üçüncü nesil (3N) ihalesi, Turkcell'in de numara taşınabilirliği konusunda açtığı davalar telekom sektörünün geleceğini belirsizliğe itti. Operatörler 3N lisansı ve numara taşınabilirliğini tartışırken tüketici, mobil hızlı internet, görüntülü konuşma, mobil TV ve numara taşıma için bekleyişte. Görüntülü konuşma konusunda cuma günü yapılacak ihaleyle ilgili olarak Turkcell, Vodafone, Avea ve France Telecom ihaleye katılacağını açıkladı. Avea ve Vodafone ihale gerçekleşirse katılacaklarını ama numara taşınabilirliği konusunun da mutlaka çözülmesi gerektiğini açıklamıştı.

MAĞDUR OLAN TÜKETİCİ

Turkcell ise numara taşıma konusundaki gelişmelerin dava sürecinden etkilenmeden sürdüğünü belirterek 3N ihalesinin gecikmemesi gerektiğini söylüyor. AB üyesi ve adaylardan sadece Türkiye'de 3N servisi yok. Turkcell numara taşımanın 3N ihalesinin şartnamesinde yer aldığını iddia ederken diğer operatörler tüm numaraların taşınmasının şart olduğunu ileri sürüyor. Bu tartışmada operatörler kendi haklı oldukları tarafı öne çıkarırken tüketicinin hızlı internet ve görüntülü konuşma gibi uygulamalardan mahrum kalacak.

3N ne getirecek?

'3N rakipler için de fırsat olacak' Görüntülü cep telefonu konuşması mümkün olacak. Videolar ve şarkılar 10 kat daha hızlı cep telefonuna indirilebilecek. Tüketici hızlı internet için ADSL dışında alternatife sahip olacak.

Telekomünikasyon Kurumu'nun, yeterli rekabet koşulları oluşmaması nedeniyle ertelediği 3N ihalesi, 7 Eylül'de yapılacak. 3N ihalesi ile Türkiye görüntülü iletişim sistemine 2008 yılında geçecek.

'3N rakipler için de fırsat olacak'

PAZAR lideri firmaların genelde değişime açık olmadığını belirten Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv 3N'in rakipler açsından da fırsat yaratacağını ancak lider olmalarına rağmen değişime hazır olduklarını söyledi. Ciliv, SABAH'a yaptığı açıklamada üçüncü nesil mobil altyapının rakipler açısından büyük avantaj olabileceğini söyledi. Ciliv, "Değişimler çoğu zaman lider şirketler yerine arayı kapatmak isteyene yararlı olur. 3N servislere getireceği değişiklikler daha çok rakiplerimize fırsat yaratıyor. Eğer değişime hazır olursanız, 3N'ye fırsat diye bakıyoruz" diye konuştu. Türkiye'de hızlı internet erişimi için yeni ve mobil bir alternatif oluşacağını kaydeden Ciliv, "Türkiye'de hızlı internet erişiminin yüzde 97'si bir şirketin tekelinde. Fazla hızın otomobil sürerken zararı çoktur. Ancak veri trafiğinde tam tersine yararı var. Hızlı internet erişimi için yeni alternatifler gerekiyor. AB'de 3N servisi olmayan yer kalmadı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber