Tek kartla bütün kapılar açılacak, ilk uygulama Düzce'de...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfus cüzdanı, SSK-Bağkur kartı, vergi kartı tarihe karışıyor. Kişinin tüm bu kartlardaki bilgilerini bünyesinde toplayan tek kart tüm kapıları açacak. Uygulama Düzce'de başlıyor

AK Parti Hükümeti, tek kartlı hayata geçiş için son hazırlıkları yapıyor. 59. hükümet döneminde başlatılan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nin (MERNİS) son aşaması olan vatandaşlık kartı (tek kart) projesiyle pembe-mavi nüfus cüzdanları tarihe karışacak. Kredi kartı görünümünde yeniden tasarlanan kartların üzerinde sadece TC Vatandaşlık Numarası ve fotoğraf bulunacak. Diğer tüm bilgiler kartın içinde yer alacak. Çok sayıda kart taşıma dönemini kapatarak kamuda tüm kapıları tek başına açacak olan kartın pilot uygulaması önümüzdeki günlerde Düzce'de sağlık ve sosyal güvenlik alanında başlatılacak.

TÜBİTAK TASARLIYOR

İÇİŞLERİ Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında yeni vatandaşlık kartları, TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanacak. Üzerinde sadece fotoğraf ve kimlik numarası bulunması beklenen tek kartta, diğer nüfus bilgileri karta işlenecek.

BÜTÜN KAPILARI AÇACAK

VATANDAŞLIK kartında medeni hal gibi değişen bilgilere yer verilmeyecek, kütük, doğum yeri ve tarihi, sosyal güvenlik numarası, vergi numarası, kan grubu gibi süreklilik taşıyan bilgiler bulunacak. Vatandaşlık kartında nüfus cüzdanları dışında çok sayıda bilgi yer alacağından vatandaş her kurum için ayrı ayrı kart taşımak zorunda kalmayacak. Tek bir kartla, bütün işlemlerini yürütebilecek, diğer kartlar ise rafa kalkacak.

PASAPORT VE EHLİYET KALIYOR

VATANDAŞLIK kartı uygulamasında sadece ehliyet ve pasaportlar sisteme dahil edilemeyecek. Kurumlarca, vatandaşlık kartı uygulaması dışında ayrıca yeni bir akıllı kart uygulamasına gidilmeyecek.

PARMAK İZİ GÜVENLİĞİ

TÜBİTAK, vatandaşlık kartlarını yüksek güvenlik özellikleriyle donatacak. Tamamen milli yazılımla görsel olarak dizayn edilecek vatandaşlık kartlarının boyutları küçük olacak, kredi kartına benzeyecek, çipli olacak. Ancak kartta şifre uygulaması bulunmayacak. Kartın güvenliği, parmak izi sistemiyle sağlanacak. İçerisinde kişinin parmak izini barındıracak yeni kartlar, taklit edilemeyecek ve başkası tarafından kullanılamayacak. Böylelikle, vatandaşın nüfus cüzdanını kaybettiğinde yaşadığı mağduriyetlerin de önüne geçilmiş olacak.

ELEKTRONİK İMZA

HALEN çalışmaları sürdürülen tek karta elektronik imza yüklenip yüklenmemesi konusu tartışılıyor. Kartın hafıza kartı şeklinde tasarlanması da bir başka tartışma konusu. Ancak bu konuda görüşler, İtalyan örneği olan kredi kartı benzeri vatandaşlık kartı üzerinde birleşiyor. Kartın boyutları ve şekli konusunda nihai kararı İçişleri Bakanlığı verecek.

KIYMET SEZER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber