Cilt bakımı nasıl olmalı ve ne sıklıkta yapılmalı?

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Derin cilt temizliği için bakım şart

Cilt bakımıyla hem derinlemesine temizlik elde ediliyor hem de kullanılan ürünlerin emilimi ve etkinliği artıyor. Üstelik yapılan masajla ciltte rahatlama sağlanıyor

HATİCE YAŞAR

Güzel bir cilde sahip olmanın basit kurallarından biri de düzenli bakım yaptırmak. Bu bakımı, evde kendiniz yapabileceğiniz gibi profesyonel yardım alarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Cilt bakımı lekelere, kırışıklıklara, kuruluğa ya da yağlanmaya karşı değişik amaçlarla yapılabiliyor. Özel Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden uzman Dr. Buket Pençe, "Cildimize her gün uyguladığımız temizlik, nemlendirme, güneşten korunma amaçlı maddelerle en basit cilt bakımını zaten sürekli kendimize yapmamız gerekiyor. Günlük bakımlarını düzenli yapamayan kişilere en az ayda bir-iki kez uzman estetisyenler tarafından cilt bakımı uygulanabilir. Profesyonellerce yapılan cilt bakımında cilt daha derinlemesine temizlenir, yapılan masajlarla yüz boyun kasları gevşer" diyerek böylece ciltte rahatlama olduğunu, sürülen losyon, krem veya maskelerin emiliminin arttığına dikkat çekiyor.

Bakım, sivilceyi de engeller

Cilt bakımı nasıl olmalı ve ne sıklıkta yapılmalı?

Cilt tipine göre, hem kullanılan maddeler, uygulama yolları, şekilleri hem de uygulamanın sıklığı değişiyor. Dermatologlar, hastalara tedaviye destek amacıyla cilt bakımı uygular. Böylece deriyi incelterek tedaviyi hızlandırmayı sağlarlar. Cilt bakımı, bu amaçla 7-10 günlük aralarla ve 5-6 seans şeklinde uygulanır. Bu bakımlar sonunda lekeler bir miktar açılır. Ayrıca leke açıcı kremlerin etkinliği artar, hastanın ince kırışıklıkları hafifler, günlük kırışıklık kremlerinin emilimi artar ve yağlı bir deride sivilce oluşumu engellenebilir. Her seanstan önce cilt yıkanır, sonra derin temizlik, glikolik asit (meyve asidi) ile yüzeysel peeling (soyma), seans sonunda da deri problemlerine yönelik (leke, kırışıklık, akne) kremler ve güneş koruyucu uygulandıktan sonra gerekirse nemlendirici de sürülebilir.

Cilt bakımı hangi aşamalardan oluşuyor?

Cilt temizliği: Özellikle temizlik mutlaka her gün yapılmalı. Cilt çok yağlı değilse yalnız akşam uygulanabilir. Yatmadan önce derideki kir, toz, makyajın temizlenmesi çok önemli. Makyaj temizliği, cilt tipine göre yağı çözebilen losyon, süt, kremlerle yapılabilir. Makyaj yoksa nötr (PH=7) veya asit (PH=5,5) yapıda sabunlar da kullanılabilir.

Tonik (sıkıştırıcı): Gülsuyu, retinoik asit, salisilik asit, glikolik asit veya resorsin bu aşamada kullanılabilir. İnce, hassas, kuru ciltler bu aşamayı atlayabilirler.

Nemlendirme: Yağlı ciltlerin özellikle göz ve dudak çevresine, kuru ciltler için tüm yüze jel, losyon, krem, maske formlarında alfahidroksi asit (AHA), betahidroksi asit (BHA), hyalüronik asit, gliserin gibi maddeler mutlaka her gün uygulanmalı. Maskelerdeki etken maddeler, yüzde daha uzun süre (15-20 dakika) tutularak, az sayıda (haftada 2-3 gün) uygulama ile daha etkili olabiliyor.

Güneşten korunma: Cilt bakımında olmazsa olmazlardan biri. Bu korunma biçimi leke oluşumunu, kırışmayı engellediği gibi deri kanserinden de korunmanın tek yöntemidir. Yaşa göre anti-aging ürünler kullanılacaksa bu aşamada güneş koruyucularından önce ve (veya) akşam uygulanabilirler.

Cilt bakımı sırasında nelere dikkat edilmeli?

Cilt bakımı yapan kişi temizliğine özen göstermeli. Ellerine tercihen eldiven giymeli, yüze uygulanan tüm malzeme ve maddeler tek kullanımlık olmalı.

Bakım yapılan deride aktif akne (sivilce) veya bulaşıcı başka bir enfeksiyon (siğil, uçuk, mantar vb.) olmamalı.

Siyah veya beyaz noktalar (açık ve kapalı komedonlar) zorlanarak çıkarılmamalı.

Peeling işlemi yazın yapılmamalı.

Cilt bakımı sonrası güneşten koruyucu krem sürülmeli. Seanslar boyunca güneşten korunmaya özen gösterilmeli.

* * * * *

Cildi sıkılaştırmak için yöntem çok

Kozmetik Araştırmacıları Derneği Genel Başkanı Dr. Erçin Özüntürk, cildi sıkılaştırmak için uygulanan yöntemler hakkında bilgi verdi.

"Lazerle cilt sıkılaştırılabileceği gibi, Happy Lift, RF (radyofrekans) yöntemleri de uygulanabilir. Ayrıca, karbondioksit gazının tedavi amaçlı olarak deri altına enjekte edilmesi yoluyla dolaşımın ve dokudaki bölgesel metabolizmanın hızlandırılması işlemi olan karboksiterapi, özellikle selülit ve çatlak tedavisinde son derece başarılıdır. Ortalama 10-15 seans uygulanıyor. Mezoterapi ise, değişik homeopatik maddelerin orta deri tabakasına ince uçlu iğneler kullanılarak enjekte edilmesiyle yapılan bir tedavi şekli.

Selülit tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir.

Yağlı bölgeye soya darbesi

Lipoliz tedavisinde, kan yağları düzeylerinin azaltılmasında kullanılan soya fasulyesinden elde edilen 'lecithin' adlı madde, yağ birikimi olan bölgeye verilir. İşlemden birkaç hafta sonra, aynı bölgedeki yağlarda ve selülitlerde fark edilir oranda azalma görülür. Yöntem aynı zamanda yağ bezelerini eritmede de kullanılır. Bölgesel sıkılaştırma ve selülit tedavisi, yağların parçalanarak atılımını sağlayan vakum ve ultrason terapi tedavisi, kasların seçici uyarılmasını sağlayan elektroterapi tedavisi de kişinin ihtiyacına göre uygulanabilir. Green peel ise, saf bitki karışımından oluşan ve kimyasal katkı maddesi içermeyen bitkisel peeling yöntemidir. Uygulanan alanda kan dolaşımını hızlandırır ve mikrogranüller sayesinde üst deride soyucu bir etkide bulunur. Cildin canlanmasını, yenilenmesini ve doğal bir görünüme kavuşmasını sağlar. Ayrıca kırışıklıklara, güneşten zarar görmüş ciltlere, selülitlere ve çatlaklara da uygulanır. Tüm bu yöntemler sıkılaştırma yanında ileriki yaşlarda oluşabilecek sarkmaları da önler. Cilde parlaklık, tazelik kazandırır, gözle fark edilir derecede pürüzsüzleştirme sağlarlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber