Ramazanda beslenme uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Günhan Erdem, Ramazan ayınında günlerin uzun olması nedeniyle, beslenme biçiminin normalden farklılık göstermemesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Erdem, yanlış beslenmenin, Ramazan ayı sonunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

Erdem, ramazan ayının her yıl yaz aylarına biraz daha yaklaşması nedeniyle uzun günlere rastladığına, uzun süren açlığın ise iştahı ve doyma eşiğini artırdığa; bu nedenle çok fazla yemek yiyen insanların dengesiz beslenmeye bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşayabileceğine işaret etti. Prof. Dr. Erdem, sahurda tok tutacak ve bazı besinlerin eksikliğine gerek bırakmayacak şekilde beslenilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Erdem, ramazanda tuz, yağ ve protein içeriği yüksek olan besinlerin susuzluğu körükleyeceğini, bunun için yağ ve tuzdan uzak tutulmuş, protein miktarı daha az, karbonhidrata daha fazla dayalı bir diyet gerektiğini ifade ederek, "Yemekler, tuzsuz ve yağsız pişirilmelidir. Çünkü tuz tansiyonu yükseltecektir. Yağlı yiyecekleri sindirmek için de safra tuzlarına ihtiyaç duyulacaktır. Onun için ramazan ayındaki beslenmenin yağdan ve tuzdan arındırılmasında fayda var" dedi.

Prof. Dr. Erdem, ramazanda sahura mutlaka kalkılması gerektiğini bildirdi.

Sahura kalkmadan oruç tutanlarda aç kalma süresi daha da artacağı için metabolizmanın hızı ve kan şekerinin düşeceğine işaret eden Prof. Dr. Erdem, "Bu nedenle ramazanda iftar vaktiyle sahur arasında küçük porsiyonlarla sıklıkla beslenilmeli ve azar azar su içilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde baş ağrısı, halsizlik gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber