Özel hastaneler halka açıldı muayenehaneler kapanıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve Bağ-Kurlu hastaların da özel hastanelerde tedavi olmaya başlamasıyla birlikte, özel muayenehanelerin kapandığı ifade ediliyor

Nevin Donat

Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy, sağlık sisteminde yapılan değişiklik sonrası özel muayenehanelerin kapanmaya başladığını söyledi.

Gürsoy, "Yeni sistemde SSK ve Bağ-Kurlu hastalar sevkle özel poliklinik ve özel hastanelerde tedavi olabiliyor. Fakat özel muayenelere sevk yok. Hasta muayeneye kendi parasıyla gitmek zorunda. Bundan dolayı muayenehaneler kapanmaya başladı" dedi.

'Özeller ticari çalışıyor'

"Hasta bakkalı değil marketi tercih ediyor" diyen Gürsoy şöyle konuştu: "Özel sektörde sendikasızlaşma eğilimi var. Doktorlar kendi muayenehanelerinde patronken, bir işverenin yanında çalışan hekim olacaklar. Sendikasız oldukları için işverenin dayatmalarına boyun eğecekler. Sonuçta, özel poliklinikler kâr etme mantığıyla çalışıyor."

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Engin Oral, muayenehane lerin azaldığını, özel polikinlik ve hastanelerin arttığını belirterek, "Artık doktorlar, tek başlarına muayenehane açmak yerine grup olarak tıp merkezi açıyorlar veya özel hastanelerde çalışıyorlar. Şu anda geçerli olan sistem özel hastaneyi teşvik ediyor ve özeller çok ticari çalışıyor" dedi.

Oral, gelişmiş ülkelerde sağlık sisteminin, bakanlık ve üniversitelerin hastaneleri kendi elemanlarını yetiştiren bir yapılanma içerisinde olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Doğru olan, üniversitelerin hastanelerle koordinasyonlu çalışarak sürekli doktor eğitiminin olduğu ve bilimsel üretimin, pratikle birlikte gittiği bir yapı olması. Özel hastaneler her zaman olur ancak üniversiteye bağlı hastanelerin ağırlıkta olması en ideali."

Muayenehane doktoru oranı yüzde 30'a düştü

İstanbul Tabipler Odası verilerine göre, 2000 yılında doktorların yüzde 17-20'si bir özel sağlık kuruluşunda ücretli olarak veya kendi muayenehanesinde çalışırken, 2007'de bu oran yüzde 60-65'e çıktı. 2000 yılında kamu dışında çalışanlar içinde yüzde 80'e yakını muayenehane hekimiyken bugün bu oran yüzde 30'a kadar düştü. İstanbul Tabipler Odası'nın 24 bine yakın üyesinden yüzde 45'i kamuda çalışıyor.

Döner sermaye gelirleri arttı

Medicana Hastaneler Grubu İşletmeler Koordinatörü Dr. Salih Mercan doktorların muayenehaneleri kapatmasının bir nedeni olarak devlette çalışan doktorların döner sermaye gelirlerinin artmasından kaynaklandığına dikkat çekti. Mercan, "Doktorlar döner sermaden maaşları kadar artı gelir elde etmeye başladılar. Muayenehane lerini kapamalarının bir nedeni budur" diye konuştu.

Hastaların özel hastanelere de gidebilme imkânını değerlendiren Mercan şöyle konuştu: "Hasta bakkala değil, daha uygun fiyata her türlü hizmeti alacağı markete gitmeye başladı. Kahraman bakkal süpermarket hikâyesi bu yaşanan durum. Ancak, hekimler için kendi muayenehanesi varken belli bir hastanenin kurallarının hükümlülüğü altına girmek zor bir olay."

Mercan, devlet tarafından belirlenen özel hastane tedavi fiyatlarının yılbaşına doğru revize edilmesinin beklendiğine dikkat çekerek, "Yılbaşına doğru, özel hastanelere verilen tedavi ücretlerin hükümet tarafından azaltılacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber